کوکو قندی؛ قدیمی‌ترین دسر اصفهانی در محله خلجا

محمد تربتیان، متولد سال 1337، از قدیمی‌ترین قنادان در محله خلجا و طباخ نوعی شیرینی سنتی اصفهانی به نام کوکو قندی است. او از 15سالگی به شغل شیرینی‌پزی روی آورد و به‌مرورزمان در این حرفه شیرین و ماندگار پیشرفت کرد.

به گزارش اصفهان زیبا؛ محمد تربتیان، متولد سال 1337، از قدیمی‌ترین قنادان در محله خلجا و طباخ نوعی شیرینی سنتی اصفهانی به نام کوکو قندی است. او از 15سالگی به شغل شیرینی‌پزی روی آورد و به‌مرورزمان در این حرفه شیرین و ماندگار پیشرفت کرد.

ورود کوکوقندی به اصفهان از زمان صفویه

این قناد باسابقه اصفهانی در خصوص کوکو قندی که یکی از قدیمی‌ترین دسرهای سنتی شهر اصفهان است، گفت: کوکو قندی را برای اولین بار در زمان صفویه سرآشپز دربار که مردی اصفهانی بود پخت و مورداستقبال شاه و درباریان قرار گرفت و بعدها که این سرآشپز از دربار خارج شد، شیوه پخت آن را به استاد من آقای حسین کی آموخت.

او پنجاه سال پیش که من جواز کسب شیرینی‌فروشی خود را گرفتم، طریقه پخت کوکو قندی را به من یاد داد که تاکنون آن را به‌عنوان یک میراث سنتی شهر اصفهان حفظ کرده و بسط داده‌ام؛ به‌طوری‌که اکنون برای بیشتر رستوران‌ها و هتل‌های شهر این کوکو را تهیه می‌کنم و در اختیار طرفدارانش قرار می‌دهم.

تربتیان با اشاره به اینکه کوکوقندی قدیمی‌ترین نوع دسر اصفهان، حتی پیش از خورشت ماست است، اذعان کرد: شهر اصفهان دارای انواع شیرینی سنتی مانند نان شیرمال، سوهان کره‌ای و شیرینی کرکی است که ما در کارگاه خودمان همه آن‌ها را تولید می‌کنیم.

شیرینی سوپری؛ جایگزین نامناسب برای شیرینی سنتی

او ادامه داد: این روزها مردم بسیار کمتر از قدیم برای تهیه شیرینی‌های سنتی رغبت نشان می‌دهند و ترجیح می‌دهند انواع کیک و شیرینی را از سوپری تهیه کنند؛ همین امر تا حدودی کسب‌وکار ما را از سکه انداخته است؛ ضمن اینکه مصرف کیک‌های بسته‌بندی که دارای مواد نگه‌دارنده هستند، برای همه مردم به‌خصوص کودکان بسیار مضر است.

این قناد 67ساله اصفهانی که تمام عمر خود را در حرفه شیرینی‌پزی گذرانده است، عنوان کرد: کارخانه‌ها برای تهیه کیک و شیرینی از ماده‌ای به‌جای تخم‌مرغ استفاده می‌کنند که برایشان مقرون‌به‌صرفه باشد و هل و زعفران نیز مصرف نمی‌کنند؛ اما ما در کارگاه شیرینی‌پزی از بهترین نوع آرد، تخم‌مرغ، زعفران، هل و گلاب استفاده می‌کنیم و چون از مواد نگه‌دارنده به‌هیچ‌عنوان استفاده نمی‌کنیم، محصولات مابعد از مدت‌زمان کوتاهی قابل‌خوردن نیستند؛ این در حالی است که کیک و بیسکوییت کارخانه‌ها تا یک سال و بیشتر قابل‌استفاده است که جز ضرر هیچ‌چیزی برای بدن ما به ارمغان نمی‌آورد.

ساخت‌وساز بیش از ظرفیت در محله خلجا

تربتیان در ادامه درخصوص محله خلجا که زادگاه او و پدرانش است، گفت: محله خلجا یک محله بومی و اصیل اصفهانی است که متأسفانه طی سال‌های اخیر خیلی شلوغ شده و متناسب با جمعیت موجود از امکانات رفاهی برخوردار نیست و اهالی آن برای عبور و مرور روزانه هم دچار مشکل هستند؛ زیرا به‌درستی خیابان‌کشی نشده است.

او با تأکید بر اینکه این محله حتی یک فضای سبز برای گذراندن اوقات فراغت افراد ندارد، عنوان کرد: شهرداری منطقه بدون درنظرگرفتن این موارد، جواز ساخت آپارتمان‌های متعددی را صادر کرده که بر شلوغی بیش‌ازاندازه این محله افزوده است.

مردم محله خلجا؛ مردمی اصیل و بافرهنگ

این قناد اصفهانی اهل محله خلجا، نام محله خلجای اصفهان را برگرفته از نام میرزاجلال خلجای اصفهانی، شاعر و دانشمند قرن نهم هجری قمری دانست و گفت: محله خلجا در مرکز شهر اصفهان است و دسترسی مردم به همه نقاط شهر راحت است.

تربتیان افزود: مردم بومی محله خلجا، مردمی بافرهنگ و دوستدار آداب‌ورسوم اصیل ایرانی و اصفهانی هستند و به اعتقادات مذهبی خود بسیار پایبند هستند؛ به‌طوری‌که هرساله مراسم مذهبی محرم و صفر باقدرت در مساجد این محل برگزار می‌شود.

او در پایان به‌عنوان یک شهروند اصفهانی از مسئولان خواست با توجه به ظرفیت محله مجوز ساخت‌وساز برای سازندگان و پیمانکاران ساختمان صادر کنند و همچنین برای رشد فرهنگی و تفریحی مردم محله تدابیر سازنده‌ای بیندیشند.