بیستو یکمین نشست سران سازمان همکاری شانگهای با تأیید سند عضویت ایران به کار خود پایان داد. «حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران پیش از پایان این نشست اعلام کرد که سند عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای به تأیید سران رسید. مـقامات و شرکتکنندگان در بیستویکمین نشست سازمان همکاری شانگهای، اسناد همکاری از جمله روند عضویت دائم ایران در این سازمان را امضا کردند.
سید محمود علایی طالقانی در ۱۳ اسفند ۱۲۸۹ خورشیدی در خانوادهای اهل علم و دارای روحیات انقلابی در روستای گلیرد طالقان در استان البرز متولد شد. پدرش ابوالحسن علایی طالقانی نخستین استاد او بود. او دوران کودکی خود را در زادگاهش سپری کرد. هنگامی که هفتساله بود، پدرش به تهران مهاجرت کرد و در خانهای کوچک در محله قناتآباد ساکن شد. محمود طالقانی تحصیلات ابتدایی را در مدرسه ملارضا در میدان امین السلطان آغاز کرد و مبانی صرف و نحو و علوم دینی را نزد پدرش سید ابوالحسن طالقانی آموخت. پس از آن در مدارس رضویه و فیضیه قم تا سال ۱۳۱۷ تحصیل را تا درجه اجتهاد ادامه داد.
یکی از وقایع غمانگیزی که در چند ماه منتهی به پیروزی انقلاب رخ داد، سرکوب و کشتار تظاهرات 17شهریور توسط ارتش شاهنشاهی در میدان ژاله بود. ۲۱روز پس از واقعه آتشسوزی سینما رکس آبادان، دولت شریفامامی با اعلام ممنوعیت راهپیمایی، اعتراض مردم را برانگیخت؛ بهطوری که آنها توسط روحانی به نام یحیی نوری در روز ۱۷شهریور ۱۳۵۷ به خیابانها آمدند و راهپیمایی گستردهای را علیه دولت پهلوی برگزار کردند.
آنچه این روزها بخشی از اخبار را به خود اختصاص داده است، انتشار عکسی از سفرای روسیه و انگلیس در محل سفارت روسیه در تهران است که نشانهگذاریهای آن، مخاطبان را به یاد یک تصویر قدیمی و استعماری در ایران میاندازد و همین نکته نیز باعث اعتراض و واکنش گسترده ایرانیان به عکس مزبور شده است. داستان از آذرماه 1322 آغاز میشود، آنگاه که دو سال از اشغال ایران توسط قوای متفقین گذشته بود و شوروی در شرایط سختی به مقاومت در برابر ارتش آلمان در جبهه غربی ادامه میداد و نیازمند پشتیبانی جهانی همپیمانهایش بود، به همین منظور از تاریخ 6 الی 9 آذر ماه 1322 نشستی در سفارت شوروی در تهران تحت عنوان “کنفرانس تهران” به صورت کاملا سری و محرمانه با حضور چرچیل (نخستوزیر انگلیس)، استالین (رهبر اتحاد شوروی) و روزولت (رئیس جمهور آمریکا) برگزار شد تا پیرامون آینده جنگ تصمیمگیری شود.
مراسم تنفیذ و تحلیف سید ابراهیم رئیسی به عنوان هشتمین رئیسجمهور ایران بهترتیب در روزهای دوازدهم و چهاردهم مرداد برگزار شد. در مراسم تنفیذ که با حضور مقامات رسمی کشور و در زیر سایه محدودیتهای کرونایی برگزار شد، رئیس دفتر رهبر انقلاب حکم تنفیذی را که توسط آیتالله خامنهای خطاب به رئیسجمهور منتخب نوشته شده بود قرائت کرد.
«تحلیف» در لغت به معنای سوگند دادن است. تحلیف رئیسجمهور ایران پس از مراسم تنفیذ حکم او از سوی رهبر انقلاب با حضور رئیس دیوان عالی کشور، اعضای شورای نگهبان قانون اساسی و رئیس قوه قضائیه و مهمانان داخلی و خارجی در مجلس شورای اسلامی انجام میشود. رئیسجمهور منتخب بر طبق اصل ۱۲۱ قانون اساسی سوگند یاد میکند که همه استعداد و صلاحیت خویش را در راه ایفای مسئولیتهایی که برعهده گرفتهاست، به کار گیرد و در پایان، سوگندنامه را امضا میکند. تاکنون ۱۲ دوره مراسم تحلیف رؤسای جمهور منتخب برگزار شدهاست.
پنج هفته پس از رخداد هفتم تیر که منجر به شهادت جمعی از رجال و مقامات بلندپایه نظام اسلامی شد، در یکی از کوچههای نارمک تهران، فردی که در مجادلات سیاسی دوسه سال اول انقلاب بسیار فعال بود، در یک عملیات تروریستی دیگر، به وسیله منافقین و با شلیک 50گلوله به شهادت رسید.
ابوالحسن بنیصدر در اولین انتخابات ریاستجمهوری که در پنجم بهمن ۱۳۵۸ و به فاصله کمتر از یک سال پس از پیروزی انقلاب برگزار شد، توانست با کسب بیش از ۱۱ میلیون رأی بهعنوان اولین رئیسجمهوری اسلامی ایران انتخاب شود. ریاستجمهوری بنیصدر تنها ۱۷ ماه دوام آورد، زیرا در این مدت، بهتدریج با تمامی نهادهای انقلابی وارد مبارزه شد و در کنار بیتوجهی به مصوبات قانونی مجلس، با حمایت از اقدامات گروهکهایی مانند منافقین و میداندادن به آنها در عرصه سیاسی، اعتماد مسئولان نظام، از جمله نمایندگان را به اینکه میتواند فردی مناسب برای اداره کشور باشد سلب کرد. به همین دلایل بود که ابتدا در ۲۰ خرداد ۱۳۶۰ با حکم امام (ره) از فرماندهی کل قوا برکنار شد.
یکی از پیامدهای اشغال ایران به دست متفقین، سقوط رضاشاه و بهقدرترسیدن فرزندش محمدرضا بود. در همان ساعتی که ایران مورد حمله نیروهای شوروی و انگلستان قرار گرفت، اسمیرنف، سفیر شوروی و سر ریدر بولارد، وزیرمختار انگلستان، حسنعلی منصور نخستوزیر ایران را از جریان حمله مطلع کردند.
دهه 30 برای تاریخ سیاسی ایران مملو از تحولاتی است که از اوج وطنپرستی و اقتدار و اعتقاد تا کودتا و خیانت و تغییر ماهیت شعارهای سیاسی پیش رفت. دههای که با ملی شدن صنعت نفت گره خورده است و یکی از تحولات قابل تأمل آن قیام سی تیر 1331 است که مصدق برای بار دوم با دست پُرتری وارد عرصه نخستوزیری شد و با کسب اختیارات بیشتر از شاه، فضای سیاسی کشور را دست خوش تغییرات عظیمی کرد که البته در برابر شاخصها و آمارهای اقتصادی چندان هم موفق نبود، زیرا با توجه به سیاستهای مصدق در دور دوم نخستوزیری و عدم تعامل با دولتهای غربی و شوروی که علل بسیاری دارد، منجر به عدم فروش نفت، تحریم اقتصادی و طبیعتا شرایط سخت داخلی شد.
مراسم تحلیف سید ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب مردم ایران، در حالی قرار است 14 مردادماه برگزار شود که هنوز هیچ خبر قطعی درباره چینش کابینه او منتشرنشده است و همهچیز در حد حرفوحدیثها، شنیدهها و همچنین گمانهزنیهاست. ابراهیم رئیسی در همان نخستین روزهای بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری با راهاندازی یک سامانه اینترنتی از مردم خواست چهرههای موردنظر خود را برای تصدی در پستهای مختلف معرفی کنند و دیدگاههای خود را در سامانه به ثبت برسانند. بر کسی پوشیده نیست که دولت سیزدهم با مشکلات عدیده داخلی و خارجی دستبهگریبان خــواهــد بــود. از مــهــمتــریــن مسائل و چالشهای سیاست خارجی، مذاکرات بر سر احیای برجام و لغو تحریمهای یکجانبه علیه کشور است که در تازهترین اخبار، ادامه روند مذاکرات به دولت سیزدهم واگذارشده است.
حزب مؤتلفه اسلامی یک حزب سیاسی-مذهبی در ایران است که در سال ۱۳۴۲ از ائتلاف سه هیئت مذهبی به نامهای هیئت مسجد امینالدوله، هیئت مسجد شیخعلی و هیئت اصفهانیها، با پیروی از امام خمینی (ره) شکل گرفت. این تشکل به جناح راست و اصولگرایان سنتی تمایل دارد و در محیط سیاسی ایران، قشر «بازاریهای مذهبی» را نمایندگی میکند. این حزب همچنین در زمینه امور خیریه و تأسیس نهادهایی نظیر مدرسه اسلامی و صندوقهای قرضالحسنه فعالیت میکند. پس از ماجرای تصویب نامه لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی در سال ۱۳۴۱، دو هیئت مذهبی از کسبه و تجار بازار تهران تصمیم گرفتند با یکدیگر ائتلاف کنند.