طی سالهای 1397 تا 1400، آمار موالید در استان اصفهان 16 درصد کاهشیافته است. بنا به اعلام مدیرکل ثبتاحوال استان:« در سال ۹۹ حدود ۵۶ هزار و ۳۹۴ تولد ثبتشده که نسبت به سال ۹۸ با حدود ۸ درصد کاهش نرخ ولادت سالیانه مواجه شدیم، این در حالی است که در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ کاهش ۱۶ درصدی تولد را در استان ثبت کردهایم.» جامعه شناسان و جمعیت شناسان کشور بهطورکلی برای تحلیل این وضعیت، از مسائل عمدهای مانند شرایط اقتصادی و سپس تغییر شکل و شیوه زندگی طی نیمقرن گذشته خبر میدهند. به اعتقاد آنها «سختیهای معیشتی، افراد کمتری را به زادآوری ترغیب میکند.» دکتر شهلا کاظمی پور، استاد جمعیتشناسی دانشگاه تهران در گفتوگو با اصفهان زیبا آنلاین، کشور را درگیر تغییرات ساختاری جمعیتی عنوان کرد و معتقد بود که با ورود کشور به سیاهچاله پیرسالی، این مسئله تشدید میشود.
برخی از مردم به فروش موهایشان روی آوردهاند؛ خبری داغ اما تکراری که این روزها با گزارش روزنامه خراسان بر سر زبان افتاده است. این روزنامه در گزارش خود اذعان کرده است که «از دختر 10 ساله تا زن 50 ساله برای موضوعاتی همچون خرید گوشی تلفن همراه تا پرداخت هزینههای درمان به فروش مو روی آوردهاند.»
نشست تخصصی «احیای زایندهرود، راهکارها و چالشها» با حضور استادان دانشگاه، متخصصان، نمایندگان صنایع، نمایندگان مجلس و مسئولان به میزبانی دانشگاه پیام نور استان برگزار شد. در این نشست طولانی که ظهر تا عصر شنبه، 27 آذر 1400 برقرار بود، به مسائلی مانند احیای زایندهرود و بررسی راهکارهای عملیاتی حل مسائل این حوضه آبی، مسئلهشناسی حکمرانی آب در حوضه زایندهرود، اثرات زیستمحیطی برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی، احیای رودخانه زایندهرود، واکاوی راهکارهای بهبود هماهنگـی بینبخشی و بینمنطقهای، روند تغییرات خشکسالی در حوضه زایندهرود، ارزش اقتصادی رودخانه زایندهرود و تالاب گاوخونی پرداخته شد، به امید آنکه خشکی دشت اصفهان به مسئلهای ملی مبدل شود؛ در غیر این صورت، باید شاهد مهاجرتهای گسترده و نابودی اصفهان در سالهای آتی باشیم.
«اِیاِلاِس» یک بیماری پیشرفته عصبی عضلانی است که با بروز در یکی از اندامهای بدن ظرف مدت شش ماه تا پنج سال موجب مرگ فرد مبتلا میشود. اغلب داروهای این بیماری بیدرمانِ پرهزینه وارداتی است و نهایتا میتواند پیشرفت بیماری را کند کند. رئیس انجمن کشوریِ بیماران مبتلا به ایالاس و نوروپاتی در اصفهان، در گفتوگو با اصفهان زیبا تخمین میزند که نزدیک به دو تا سه هزار نفر در کشور مبتلا به ایالاس باشند.
هوا صاف و پاک و آبی و به نسبت عاری از آلودگی پیش روی گلستان شهدای اصفهان گسترده است. ساعت9 صبح است و مردها و زنها شال و کلاه کرده و برای خواندن نماز باران به تخت پولاد آمدهاند. کنار گذر خیابان پر از ماشینهای پارکشده امدادی و انتظامی است. راه را از مسیر میدان بسیج بستهاند. تواشیح سوزناکی با صدای بلند پخش میشود. همه آمدهاند تا جا بگیرند. آفتاب به درختان نخل و کاج و بید یکسان میتابد. از شمال و جنوب و شرق و غرب گلستان شهدا نمازگزار میآید. مردان و زنان و کودکان جانماز و سجاده به دست به پیش میآیند. اغلب آدمها روبهروی بنری که متن دعای باران برآن نقش بسته میایستند و آیات باران را تلاوت میکنند.
نشست صمیمانه شهردار اصفهان و معاونان شهردار با نمایندگان جامعه معلولان در آستانه روز جهانی معلولان، صبح پنجشنبه 11 آذر، در کتابخانه مرکزی اصفهان برگزار شد. نشستی که بیش از سه ساعت به طول انجامید و نمایندگان تشکلهای مختلف معلولان، از بیماران مبتلا به «ایالاس» تا معلولان جسمیحرکتی و از نابینایان تا ناشنوایان و بیماران مبتلا به اتیسم، دغدغهها، مطالبات و ایدههای خود را با مدیریت شهری، چهرهبهچهره و موبهمو در میان گذاشتند. همه آنها خواستار این بودند تا صدایشان شنیده شود، نه به خاطر اینکه تافته جدا بافته هستند، بلکه به این خاطر که خواهان فرصتهای برابر، در شهری با برابریهای حقوق شهروندی هستند.
ایدز، بیماری مرموز قرن که با شیوع کرونا از چشم افتاده بود، حالا با ضعیفشدن کرونا در آستانه روز جهانی مبارزه با ایدز، خودنمایی میکند. این بیماری کشنده ویروسی که نزدیک به سی سال پیش از طریق فراوردههای خونی آلوده وارد رگ ایرانیان شد، تاکنون دست کم در اصفهان 300 تن را کشته و 500 تن دیگر را درگیر خود کرده است. مسئول بیماریهای واگیردار مرکز بهداشت اصفهان در گفتوگو با اصفهانزیبا میگوید: «دست کم 400 دلار هزینه ماهانه داروهای بیماران مبتلا به اچ آی وی است، اگر نیاز به بستریشدن و مراقبتهای ویژه پزشکی نداشته باشند.»
پاییز و زمستان که فرامیرسد، بازار مسمومیت با گاز بیرنگ و بوی مونوکسید کربن گرم میشود. این حادثه مرگآور بهطورمعمول در مکانهایی که با سوختهای فسیلی گرم میشوند، رخ میدهد زیرا تمایل ترکیب مونوکسید با هموگلوبین خون انسان، 250 برابر بیشتر از اکسیژن است و با انباشت آن در محیطهای کوچک، اکسیژنرسانی به قلب و مغز، سخت و قطع میشود. روابط عمومی پزشکی قانونی در گفتگو با اصفهان زیبا آنلاین، تعداد فوتیهای ناشی از مسمومیت با مونوکسید کربن در هفت ماه نخست سال 1400 را 18 نفر عنوان میکند که از این تعداد، 3 نفر خانم و 15 نفر آقا بودهاند.
بهتازگی آمار طلاق در کشور به 35درصد رسیده؛ اما آمار ازدواج 10درصد کمتر گزارششده است. آمار فرزندآوری نیز به کمتر از یک فرزند کاهشیافته و بالارفتن آمار میانسالی و تجرد اجباری به همراه موجِ میانسالی متولدان دهه شصت، هرم جمعیت کشور را تحت تأثیر قرار داده است. مسائل معیشتی و کرونا هم سهم اوقات فراغت خانوار را در سبد هزینهها تنگ کرده و موجب شده تا اورژانس اصفهان از رشد همسر و کودکآزاری در اصفهان گزارش دهد.
«ذخیره بانک خون اصفهان در شرایط شکننده قرار دارد و این مقدار تنها برای چهارونیم روز کفایت میکند؛ اما به معنای بحران نیست.» مدیرکل سازمان انتقال خون اصفهان در گفتوگو با اصفهانزیبا، شرایط فعلی را غیربحرانی توصیف میکند و ضـمـــن دعــوت از همه همشهریان برای اهدای خون، از نمایندگان اصفهان در مجلس شورای اسلامی درخواست دارد که باتوجه به ایده تأسیس فراکسیون خون در مجلس، پیگیر مطالبات خونی اصفهان در بهارستان باشند.
بازگشایی مدارس در دوران کرونا از چالشهای بزرگ نظام آموزشی کشور بوده و حالا، نخستین روز آن در میان اماواگرهای فراوان آغاز شده است. دانشآموزان از این رویداد خشنود هستند؛ چون آموزش مجازی درک مطلب و پرورش آنها را، بهویژه در مقطع ابتدایی، تحت تأثیر قرار داده است و والدین، مسئله چگونگی رعایت پروتکلها را بزرگترین نگرانی خود عنوان کردهاند. کادر مدرسه نیز بین این دو قطب در نوسان است و مهمترین مسئله برای آن، از سویی حفظ سلامت و از سوی دیگر، انتقال مطلب به شیوه صحیح، آنهم پس از دوسال کرونایی است.
لالههای سرخِ شب مهتاب در حجلههای میدان امام اصفهان میدرخشند. مقر فرماندهیِ جنگِ آبی زیر نور نورافکنها برق میزند. نیها، در بادِ آبان میدمند و صدای سفیر تیر، رزمندگان دلاور عملیات محرم سال 61 را شهید میکند. سروها بر آب آرام حوض میان میدان غوطه میخورند. بوی باران، بوی سبزه، بوی تربتِ نرم و تازه، صحن رؤیای خیس میدان امام را در آیین نکوداشت یاد 370 شهیدِ آبانِ اصفهان عطرآگین کرده است.