مجموعه مقالاتی با عنوان «زندگی شهری؛ چالشهای کنونی افقهای آینده» از سوی «کمیته ملی اسکان بشر ایران» منتشرشده که در ارتباط با زندگی شهری و آنچه بهعنوان چالش پیش روی آن شناخته میشود، مباحث مختلفی را از سوی جامعه دانشگاهی کشور ارائه کرده است. اینکه این مجموعه مقالات با چه هدفی منتشرشده و بهطورکلی «کمیته ملی اسکان بشر ایران» در حوزه مسائل شهری چه فعالیتهایی را در دستور کار دارد، محور گفتوگویی است که با دکتر اعظم ملایی، دبیر شورای پژوهشی کمیته ملی اسکان بشر ملل متحد در ایران، انجام دادهام.
در روزهای اخیر مجموعه مقالاتی با عنوان «زندگی شهری؛ چالشهای کنونی افقهای آینده» از سوی «کمیته ملی اسکان بشر ایران» منتشرشده که در ارتباط با زندگی شهری و آنچه بهعنوان چالش و مانع در پیش روی آن شناخته میشود، مباحث مختلفی را از سوی جامعه دانشگاهی کشور ارائه کرده است. اینکه مجموعه مقالات مذکور با چه هدفی منتشرشده و بهطورکلی «کمیته ملی اسکان بشر ایران» در حوزه مسائل شهری چه فعالیتهایی را در دستور کار خود قرار داده است، محور گفتگویی است که با «دکتر اعظم ملایی» دبیر شورای پژوهشی کمیته ملی اسکان بشر ملل متحد در ایران انجام شد. او در این گفتگو ضمن تأکید بر ضرورت توجه به مشکلات و معضلات شهری در جامعه امروز ایران، درباره روند فعالیت کمیته ملی اسکان بشر ایران نیز توضیحاتی را بیان کرده است.
انتشار کتاب «مواجهه با شهر» (از دریچه رشته و حرفه شهرسازی در ایران از بدو تأسیس تا 1359) خبر خوشایندی است برای کسانی که در حوزه مباحث شهری تحصیل میکنند، فعالیت میکنند و یا علاقهمند به مطالعه درباره این حوزه هستند. این کتاب اخیراً توسط منوچهر طبیبیان، نوید پور محمدرضا و حامد ولدخانی از سوی انتشارات دانشگاه تهران روانه بازار کتاب شده و در بیش از 700 صفحه مباحث مختلفی را در گفتگو با کارشناسان و متخصصان حوزه برنامهریزی شهری ارائه کرده است.
مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان موضوعی با عنوان «حق صبر» را دستمایه تحلیل و بررسی از منظر کارشناسانه قرار داد. این مرکز طی برگزاری نشستی تخصصی با حضور کارشناسان و متخصصان مربوطه، ایدهها و نظرات آنها را درباره موضوع اجرای قانون پرداخت حق صبر درزمینه ساختوسازهای شهری از سوی شهرداری اصفهان خواستار شد.
رویداد تخصصی «شهر برنامه» با هدف معرفی تجارب برنامه جامع شهر و برنامه راهبردی شهرداری اصفهان روزهای سوم و چهارم آذرماه ازسوی شهرداری و جهاد دانشگاهی اصفهان برگزار شد. تدوین برنامههای کوتاه و بلندمدت با استفاده از دادهها و شاخصهای علمی و واقعی و همچنین تحقق پذیری برنامهها و سنجش عملکرد برنامه در مقاطع زمانی مختلف از جمله موضوعهایی بود که سخنرانان در این نشست بر آن تأکید کردند. شرح روند تدوین برنامه جامع شهر اصفهان نیز از دیگر بخشهایی بود که در این نشست بررسی شد. آنچه در ادامه میآید، گزارشی از این رویداد است.
از سال 2002 سازمان یونسکو، سومین پنجشنبه از ماه نوامبر هرسال را روز جهانی فلسفه معرفی کرده است که در ایران به سالروز وفات علامه محمدحسین طباطبایی، مؤلف تفسیر المیزان و از چهرههای شاخص فلسفه در عصر حاضر نزدیک است. امسال به مناسبت روز جهانی فلسفه، همایشی با همین نام از سوی «خانه حکمت» وابسته به سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان برگزار شد که در آن دو تن از چهرههای شاخص حوزه فلسفه در ایران، یعنی حجتالاسلام دکتر «مرتضی جوادی آملی»، رئیس بنیاد بینالمللی علوم وحیانی اسراء و دکتر «بیژن عبدالکریمی»، دانشیار فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال در جمع استادان، دانشجویان و دوستداران فلسفه حاضرشده و به ایراد سخن پرداختند.
یکی از اصلیترین اجزای هویت فیزیکی و کالبدی هر شهر، ساختمانها و بناهای ان هستند. چه ساختمانهای خانههای کوچک و بزرگی که در دل کوچهپسکوچههای شانهبهشانه هم قد برافراشته و کالبد یک بنبست، کوچه، محله و سپس خیابان را شکل دادهاند و چه ساختمانهایی که در نقاط پررفتوآمد شهر با کاربریهای گوناگون برای استفاده عموم شهروندان بنا شدهاند. ساختمانهایی مانند بیمارستانها، رستورانها، مراکز فرهنگی و هنری، هتلها و… . آنچه مسلم است برای ساختوساز هریک از این بناها بسته به نوع کاربریاش اصول و قواعدی وجود دارد که باید در راستای تقویت هویت شهر به کار گرفته شود.
بخش مـهـمــی از خاطرات جمعی ما در خیابانها شکل میگیرد. ساختمانها، مغازهها، فضاهای سبز و تفرجگاهی، مبلمان شهری و از همه مهمتر محلههایی که مکان زندگی، رفتوآمد، تفریح و مراوده مردم با همدیگر میشوند، مؤلفههای اصلی هویت یک خیابان هستند. در این میان بعضی از خیابانها شاخصههای ویژهای دارند و به این لحاظ حجم بیشتری از خاطرات جمعی شهروندان بهواسطه آنها شکلگرفته است. ازجمله این خیابانها، خیابان «ولیعصر» تهران است که شاید برای یکبار هم که شده در پیادهروهای عریض و خنک از سایههای درختان بلند چنارش قدم زدهاید.
نخستین جلسه هماندیشی «باشگاه شهراندیشان» بعدازظهر 26 مهر از سوی مرکز پژوهشهای شورای اسلامی شهر اصفهان برگزار شد تا جمعی از ایدهپردازان و صاحبان طرحهای برتر را گرد هم آورده و از همفکری آنها در حیطه اداره شهر بهرهمند شود. تشریح روند مشارکت باشگاه شهراندیشان با صاحبان ایدهها از سوی مجریان این طرح و تأکید بر پرهیز از موازیکاری و افتادن در ورطه شعارهای بیعمل از مهمترین مسائل مطرحشده در این نشست بود.
همزمان با برگزاری هفته ملی کودک از 16 تا 22 مهرماه برنامه و رویدادهای مختلفی در سراسر کشور برگزار شد. در اصفهان نیز روز 22 مهرماه آیین رونمایی از کتاب «حق نگاری کودکانه» با حضور جمعی از مدیران و مسئولان کشوری و شهری برگزار شد که گزارش کامل آن را در روزنامه اصفهان زیبا خواندید.(برای خواندن گزارش روی این قسمت کلیک کنید) اما اینکه کتاب «حق نگاری کودکانه» چگونه کتابی است و چه اقدام مؤثری را در راستای بهبود کیفیت زندگی کودکان در اصفهان، شهر دوستدار کودک برداشته است، موضوعی است که در این نوشتار به آن میپردازم.
همزمان با هفته ملی کودک کـه از 16 تا 22 مهر در سراسر کشور بهصورت حضوری و مجازی برگزار شد، آیین رونمایی از کتاب «حقنگاری کودکانه» روز 22 مهر به میزبانی معاونت شهرسازی و معماری شهرداری اصـفـهـان در محل کتابخانه مرکزی شهرداری اصفهان برپا شد. در این آیین، محمود عباسی، دبیر مرجع ملی کـنــوانــسـیـــون حــقـــوق کـودک (وزارت دادگستری)، ضمن تقدیر از تلاش شایسته اصفهان برای برگزاری مسابقه بینالمللی نقاشی «حقوق کودک از نگاه کودک» که آثار برگزیده آن در این کتاب منتشر شده، اصفهان را الگویی در زمینه تبدیل به شهر دوستدار کودک برای سایر شهرهای کشور دانست و از شهرداری اصفهان درخواست کرد تا دبیرخانه دائمی این مسابقه در اصفهان دایر شود.
16 تا 22 مهرماه هفته ملی کودک است و این مناسبت برای شهری همچون اصفهان که چندسالی است در راستای تبدیلشدن به شهر دوستدار کودک حرکت کرده، از اهمیت دوچندانی برخوردار است؛ بهویژه اینکه در این روزها رویداد بینالمللی سی و چهارمین جشنواره فیلمهای کودک و نوجوان در اصفهان نیز در حال برگزاری است و فضای بانشاط و مفرحی را به شهر و جمعی از کودکانش بخشیده است.