بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون با فرازوفرودهای زیادی همراه بوده است، بهطوریکه در سه ماه نخست، شاهد یکی از رکودیترین دوران بازار سرمایه طی یک دهه اخیر بودهایم. آخرین روزهای دولت دوازدهم با مذاکرات جدی گرهخورده بود که باعث شده بود نرخ ارز با کاهش همراه شود و انتظارات تورمی نیز کاهش یابد. این عوامل به همراه سایر اقدامات سازمان بورس از جمله کاهش دامنه نوسان باعث شد تا بازار در سه ماه نخست سال جاری با کمبود تقاضا و فشار عرضه مواجه شود.
با شروع سال 1400 و فصل بهار، یکی از رکودیترین و کمرمقترین بازارها طی چند دهه اخیر را تجربه کردیم. بازار سرمایه که قرار است برای بخش تولید، تأمین مالی کند و باعث رونق اقتصاد و افزایش اشتغال شود، به شدیدترین دوران رکود خود دچار شده است. بازار سرمایه به مثابه طفلی است که به مرضی دچار شده؛ به طوری که حتی حاذقترین پزشکان هم از درمان آن عاجز ماندهاند. حالِ این طفل مریض روزبهروز رو به وخامت است و در صورت تداوم این روند باید شاهد مرگ این طفل نوپای اقتصاد ایران بود. مرگی که شاید اگر اتفاق بیفتد، نتوان به همین راحتی آن را احیا کرد و باید سالیان سال شاهد به کما رفتن و مرگ خاموش آن بود.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در فصل زمستان هم به روند نزولی خود ادامه داد؛ به طوری که از ابتدای دی ماه تا دوم اسفند ماه از محدوده یک میلیون و 400 هزار واحد به محدوده یک میلیون و 200 هزار واحد رسید و شاهد افت نزدیک به 14درصدی شاخص کل بورس بودیم. اخبار متعددی که پس از روی کار آمدن رئیس جمهور جدید آمریکا از مذاکرات به گوش میرسد، سرمایهگذاران را برای خرید سهام مردد کرده است؛ چرا که کارشناسان این احتمال را میدهند در صورت توافق و بازگشت آمریکا به برجام، نرخ ارز با کاهش همراه شود؛ همین موضوع باعث کاهش سود شرکتها شده است.
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران، بعدازآنکه توانست از ابتدای سال99 در حدود 300درصد به سهامداران بازدهی بدهد، از اواسط مرداد با ریزشی تاریخی همراه شد؛ بهطوریکه تا اواسط آبان در حدود 866 هزار واحد نزول کرده و به سطح یکمیلیون و 211 هزار واحد رسید. بازار در این زمان و بعد از اصلاح با افزایش تقاضا همراه بود؛ بهطوریکه جلوی ریزش بازار گرفته شد و بار دیگر بارقههای امید به بازار سهم بازگشت.
شاخص کل بورس اوراق بهادار از ابتدای سال 99 با فراز و فرودهای بسیاری همراه بوده است؛ به طوری که شاخصکل بورس در ابتدای سال، در ارتفاع 508،662 واحد بود؛ ولی در ادامه توانست تا اواسط مرداد مرز دو میلیون واحد را رد کند و شاهد یکی از بیسابقهترین رشدهای بازار سرمایه طی سالهای گذشته باشیم. ولی این رشد تداوم چندانی نداشت و از اواسط فصل تابستان نوسانهای نزولی شاخص شروع شد تا شاخص کل با 42درصد اصلاح از مرز دو میلیون واحد در تاریخ 20 آبان به رقم یک میلیون و 212 هزار واحد برسد. این در حالی بود که قیمت بسیاری از سهام از نقطه اوج خود تا بیش از 70درصد هم اصلاح کرد. در ادامه نگاهی کوتاه به مهمترین دلایل ریزش بازار میاندازیم.
گروه فلزات اساسی از ابتدای سال تابهحال یکی از پربینندهترین گروههای بورسی بوده است. روز گذشته نیز اکثر نمادهای این گروه با افزایش تقاضا و صف خرید همراه شدند. اگرچه شرکتهای فولاد مبارکه اصفهان و صنایع ملی مس دو شرکت بزرگی هستند که بیشترین تأثیرگذاری را در این گروه دارند، اما شرکتهای دیگری همانند فولاد کاوه جنوب کیش نیز در این گروه با استقبال خوب سهامداران روبهرو شده و حتی در دوران اصلاح شاخص کل نیز با افت چندانی روبهرو نشدند. در این گزارش به تحلیل این شرکت فولادی پرداختیم.
شاخص کل بورس از ابتدای سال تاکنون، یعنی پنج ماه نخست سال، با افتوخیزهای بـسیاری همراه بود؛ بهطوری که رشد بیسابقه شاخص بورس در سال 99 باعث شد تا موافقان و مخالفان زیادی پیدا کند و برخی از اقتصاددانان مطرح و مسئولان کشوری هشدارهایی درباره این رشد بیسابقه بدهند. حال حدود دو هفته است که شاخص بورس با یک اصلاح حدود 15درصدی، موجی از نگرانی و ترس در بین سهامداران ایجاد کرده است.
شاخص کل بورس تهران از ابتدای فروردین 99 تا پایان روز 27 اردیبهشت 99 در حدود 473،000 واحد رشد کرد و از محدوده 508 هزار واحدی به مرز یکمیلیون واحد رسید تا شاهد بازده 93 درصدی این نماگر اقتصادی در فاصله کمتر از دو ماه باشیم. شاخص هموزن نیز در حدود 73 درصد رشد کرد […]