لیست مطالب
NONE
10:29 - 23 آذر 1401

نظریه‌پرداز حکومت نبوی در عصر صفوی

ازجمله مهم‌ترین دوگانه‌هایی که در ذهن و زبان اندیشمندان اسلامی از دیرباز وجود داشته و منشأ آن به صدر اسلام و زمان حیات پیامبر اکرم(ص) می‌رسد، دوگانه دین و سیاست است. این دوگانه را به نحوی دیگر می‌توان در دوگانه دنیا وآخرت یافت؛ به عبارت دیگر، همان نوع تفکر و مواجهه‌ای که باعث می‌شود دین از سیاست جدا در نظر گرفته شود، همان تفکر است که دنیا و آخرت را دو مرحله جداگانه از عالم هستی و زندگی انسان می‌داند. در دوره صفوی، نوع نگاه غالب میان علما همین نوع نگاه بوده که البته با شدت و ضعف، برخی بسیار افراط‌گونه و برخی دیگر به نحو معتدل‌تر، این نگاه را در بحث‌ها و نظرات خود جاری ساخته‌اند؛ازاین رو اخباری‌گری که از نتیجه‌های این نوع تفکر است، شیوه و مسلک غالب در آن دوران بود. فاضل هندی که در شمار بزرگ‌ترین حکما و فقهای عصر صفوی شمرده می‌شود، نگاهی متفاوت به این دوگانه داشته و شیوه استدلالی و به‌اصطلاح اصولی را پی گرفته و باعث زنده‌ماندن این شیوه زیر انبوه فشار نظرات اخباری می‌شود.
 
NONE
10:03 - 15 آذر 1401

گنج‌های پنهان و قهرمانان گمنام

این کتـاب را در زمـان و مکـانی گرد آوردم که دیـده‌ها و دل‌ها پریشـان می‌گشت وخون مؤمنین ریخته می‌شـد و ناموس مردم هتـک می‌گردید و اموال و اولاد مردم به غـارت و اسـیری می‌رفت و دریای انواع ظلم و سـتم موج می‌زد و ابرهای پی‌درپی ناراحتی‌ها و غم‌ها سایه افکنـده بود، زمان هرج‌ومرج و فتنه بود، همه مضـطرب و ناراحت، فکرها مشـغول و مشوش بود.درچنین حالی بود که این کتاب را تألیف نمودم.»
 
NONE
10:08 - 22 آبان 1401

طلوع روز اصفهان از مغرب گلستان

در 25 آبان سال 1361، اجزای مختلف این شهر، از فرهنگ سنتی و لهجه پرانحنایش، آجـــــــرهای پل‌هــــــای زاینده‌رود و نقاشی‌های دیوار آثار تاریخی‌اش گرفته تا اقشار علما و بازاریان و مردم کوچه‌بازار، بار دیگر معنا و هویت یکپارچه خود را به ظهور رساند تا آن روز، «روز اصفهان» شود؛ روزی که 370 شهید عملیات محرم قدم به زادگاه خود گذاشتند تا اصفهان در تشییع «شهادت» به میدان آید. 

NONE
12:46 - 15 آبان 1401

او راز استجابت بود

آنگاه که آدمی خود را در تنگنا دیده و دیده تنگی که همه را می‌دیده است جز آنکه را باید، گشوده شده و جز او را نمی‌بیند، با قلب و زبان و چشم و گوش و دست و پا «او را می‌خواند»؛ و این همان لحظه دعاست.
 
NONE
13:02 - 8 آبان 1401

منجی حکمت و حکومت

نگاهی که هدف زندگی انسان را پیشبرد خواسته‌ها و اهداف شخصی در افق رفاه جسمی و شخصیتی در طول عمر دنیایی می‌داند، یک موجود محافظه‌کار و حداقلی می‌سازد که فقط دنبال تضمین داشته‌های امروز است.
 
NONE
11:28 - 1 آبان 1401

مرز در عقل و جنون باریک است

صمصام اصفهانی با آن ظاهر ساده و بی‌آلایش و رفتارهای طنازانه‌اش، به همان میزان که محبوب بود، در نظر عـــوام یک‌تختـــه‌اش هـــم کـــم بـــود! درحالی‌که کرامات و صاحب‌دلی‌ها و علم سرشار او جای هیچ شکی در ذکاوت او، ذکاوتی فراتر از فهم عموم جامعه، باقی نمی‌گذارد.

NONE
10:12 - 12 مهر 1401

عقلانیت، تاکتیک، توکل

شهید اکبر آقابابایی، نابغه تاکتیک‌ و طراحی جنگی بود. بعد از تصرف فاو توسط رزمندگان اسلام و شکست‌های بعدی رژیم بعثی، دشمن با خط‌مشی جدید، با هواپیماها و سلاح‌هایی که غربی‌ها در اختیار صدام قرار دادند، به بمباران تأسیسات نفتی و زدن مراکز اقتصادی ایران روی آورد. به‌تدریج نابرابری در امکانات و تجهیزات و ادوات […]

NONE
02:36 - 20 شهریور 1401

سرآغاز اخلاق با ارباب رحمت

وقتی از حاج‌آقا رحیم حرف می‌زنیم، عظمتی به‌وسعت تک‌تک مردم یک‌شهــر بـر ذهـن و روحم حــاکم می‌شود؛ مردی الهی که در زمان حیاتش مورداحترام و اعزاز همه علما و مردم شهر بود و همین امروز نیز خضوع نزد این شکوه، در سرتاپای مردم به هنگام حضور در پیشگاه مقبره او هویداست؛ جایی که اغلب اوقات یکی از پررفت‌وآمدترین و شلوغ‌ترین مکان‌های تخت‌فولاد است و گویا نه‌فقط به‌عنوان محل آرمیدن جسم او، بلکه به‌تناسب آرامش روحی که به زوارش می‌دهد، به معنای حقیقی کلمه «آرامگاه» است. 
 
NONE
03:12 - 13 شهریور 1401

خانه‌ای که درش هنوز باز است

«این عالم بزرگوار و معلم اخلاق، وظیفه بزرگ تزکیه و نشر معارف اخلاقی اسلام را تکلیف خویش دانسته و با بهره‌مندی از خشیت و خضوع دل نورانی خود، بیان اثرگذار و نافذی را در این جهت به کار می‌بردند؛ رحمت و رضوان خدا بر ایشان باد. از خداوند متعال قبول خدمات و مغفرت الهی را برای ایشان مسئلت می‌کنم.»
 
NONE
23:26 - 1 شهریور 1401

آتش بلوای ساختگی دشمن در دامن جبهه انقلاب

در سال 1349 کتابی به نام «شهید جاوید» به قلم نعمت‌الله صالحی نجف‌آبادی منتشر شد که منشأ عمیق‌ترین اختلاف و دودستگیِ تاریخ نیروهای انقلابی شد.

NONE
03:47 - 9 تیر 1401

جدایی از کاروان حیات طبیعی محض

از اصلی‌ترین ویژگی‌‌هایی که انسان را از دیگر موجودات متمایز می‌‌سازد، پرسشگری اوست؛ پرسش‌‌هایی از آغاز و پایان جهان، چیستی خود، خدا و هدف آفرینش.
 
NONE
04:25 - 29 خرداد 1401

پاسخ به پرسش‌های بنیادین در مسئله نفس

حکیم محمدصادق اردستانی، این بزرگ‌مرد حکیم و عارف، ازجمله فلاسفه‌ای است که زندگی‌اش از باورهای غلط عرفی متأثر بوده و تلخی آن‌ها کام او را آزرده است. قدری این مسئله را در نسبت مسئله  نفس و آثار او می‌کاویم.در ذهن و زبان مردم و فرهنگ عرفی، همواره باورها و نظرهایی در خصوص شغل‌ها و اقشار مختلف جا خوش می‌کند، باورهایی که گاهی حقیقی و راستین است و گاهی متأثر
 از عواملی غیرحقیقی و ناحق. تعصب‌های گروهی، خرافات عرفی، خوگرفتن با کلیشه‌های زندگی اجتماعی و در یک کلام، ضعفِ همت در تحقیق و یافتن واقعیت، از مهم‌ترین عوامل شکل‌گیری این باورهای غلط میان بخشی از جامعه است.