بازارهای سنتی ایران غالبا دارای فضاهایی متنوع و با کاربریهای مختلف ساخته میشدند؛ همچنین متناسب با اقلیم منطقه در انواع فضاهای سرپوشیده، روباز، مکث و حرکت با خرد معماری ایرانی بنا میشدند. بازارها ازجمله فضاهای شهری تجاری بهحساب میآمدند که هر قسمتی از آن اتفاق تجاری خاص انجام میشده است و بستر دادوستد و تجارت را فراهم میکردهاند. بهعلاوه بازارهای ایران مرکز تمام فعالیتهای اقتصادی شهرهای مهم بوده و از طریق دادوستد موجب ارتباط بین مناطق مختلف میشده است. بازارهای سنتی، این شریان اقتصادی شهر، شامل چندین عنصر معماری هستند که عبارتاند از راستهبازار، تیم، تیمچه، خانباز، کالانباز، سرا، دالان، رسته، چهارسوق، چهارسو و… بوده است.
جان سردر تاریخی جورجیر که نامش در فهرست میراث ملی ایرانیان به ثبت رسیده، در خطر است. میراث گرانقدری که شاهکاری از معماری رازی است به جای آن که با لحاظکردن اصول حفاظتی در معرض دید عموم قرار بگیرد، به محلی برای پارک موتورسیکلتها تبدیل شده و هر عابری به راحتی میتواند بر کالبد این میراث گرانبها دست بکشد یا موتورش را به دیواره ارزشمند هزارساله بنا تکیه بدهد و فرسایشش را رقم بزند. به نظر میرسد بهسرعت باید از این سردر تاریخی هم به روشی مشابه روش حفاظت از محراب اولجایتو در مسجد جامع عتیق اصفهان، حفاظت صورت بگیرد و با افزایش آگاهی عمومی نسبت به ارزشهای این میراث از تخریبش جلوگیری و برای معرفیاش تلاش شود.
طوری بــه پــل تــاریــخــی ایلخانی بابامحمود توجه نکردهاند که گیاهان روییده روی پل، در حال تبدیلشدن به درخت هستند. پل بابا محمود بااینکه سنوسالش دو برابر سن سیوسهپل و پل خواجو است، در این سالها با بیتوجهیهایی روبهرو شده و در معرض خطر جدی است.