هر چه به روزهای پایانی سال نزدیکتر میشویم، بحث میزان «حداقل حقوق کارگران» در سال آتی نیز داغتر میشود. از یک سو هزینه سبد معیشتی کارگران اعلام و از سوی دیگر نرخ تورم برآورد میشود؛ اما این دو معیار هم، مبنای اصلی برای محاسبه حقوق کارگران قرار نمیگیرد و درنتیجه، رضایت نمایندگان کارگران حاصل نمیشود.
خودروسازی یکی از پایههای اقتصاد کشور است، پایهای که قرار نبود در این روزها در این سطح کیفی و کمی قرار داشته باشد. در این شرایط همچنان چشم انداز صنعت خودرو در کشور نامشخص است. اوایل هفته گذشته بود که رهبر معظم انقلاب در دیدار تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی تأکید کردند: ما در برخی از محصولات داخلی متأسفانه شاهد این هستیم که به کیفیت توجه نمیشود، این خیلی بد است. این همه حمایت در طول این سالها از صنعت خودرو در کشور شده، خب کیفیت خودرو خوب نیست، مردم ناراضیاند. درست هم میگویند، حق با مردم است؛ یعنی اعتراض مردم بجا است، این صنعت نتوانسته رضایت مشتری را جلب کند.
متر و معیار دریافت مالیات از خانههای لوکس مشخص شده است، در نتیجه اگر ارزش یک خانه را بدانیم، محاسبه مالیات آن کار دشواری نخواهد بود؛ بااینحال، چالش عمده بر سر محاسبه مالیات نورسیده، محاسبه ارزش خانه است. طبق اعلام سازمان امور مالیاتی، نرخ مالیات خانهها بدین شرح است که اگر ارزش خانه تا ۱۰ میلیارد تومان باشد نرخ مالیات صفر در نظر گرفته میشود و ازاینجا به بعد مالیات به صورت پلکانی افزایش مییابد، به گونهای که برای خانههای بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱۰ میلیارد تومان، یکدهم درصد، 15 تا ۲۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱۵ میلیارد تومان، ۲دهم درصد، ۲۵ تا ۴۰ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۲۵ میلیارد تومان، ۳دهم درصد ۴۰ تا ۶۰ میلیارد تومان نسبت به مازاد ۴۰ میلیارد تومان و ۴دهم درصد، نسبت به مازاد بر ۶۰ میلیارد تومان، نیمدرصد محاسبه خواهد شد.
ترس و بیاعتمادی حاکم بر بازار سرمایه سبب شده تا کوچکترین رخدادها نیز بر حجم و قدرت عرضهها بیفزاید. درست برعکس چند ماه نخست سال 1399 که بازار درخصوص اخبار منفی ایزوله شده بود، اکنون اخبار منفی فارغ از اینکه تأثیری بر سودآوری و عملکردهای شرکتهای بورسی داشته باشد، بازار سرمایه را قرمزپوش میکند.
اگرچه در سالهای اخیر بارها بر لزوم حذف ارز 4200 تومانی تأکید شده است؛ اما هر بار به دلیل شرایط سیاسی و اقتصادی کشور، امکان آن میسر نشده است. درواقع قیمت برخی از کالاهای اساسی همانند نان، گوشت، روغن و لبنیات به ارز 4200 تومانی گره خورده است و پذیرش گرانشدن این اقلام برای برخی دهکهای جمعیتی، سخت است. حذف این ارز علاوه بر تأثیری که بر قیمت کالاهای اساسی خواهد داشت بر بازار سرمایه نیز تأثیرگذار خواهد بود و میتواند محرک برخی از گروههای بورسی باشد.
در چند فصل اخیر شرایط اقتصادی کشور تغییرات خاصی نداشته است. بحث تحریم و محدودیتهای کرونایی در این چند فصل عمده تأثیرات خود را بر اوضاع اقتصادی نمایان ساخته است و به همین خاطر است که دادههای آماری نیز بالا و پایین خاصی نداشتهاند. یافتههای مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی اتاق ایران نیز حاکی از این است که شاخص ملی محیط کسبوکار در تابستان امسال به ۵, ۹۱ رسیده که نسبت فصل بهار تغییر محسوسی نداشته است. بر اساس نتایج حاصل از پایش ملی محیط کسبوکار ایران در تابستان ۱۴۰۰، رقم شاخص ملی، ۵, ۹۱ (نمره بدترین ارزیابی ۱۰ است) محاسبه شده که تغییر محسوسی به وضعیت این شاخص نسبت به ارزیابی فصل گذشته (بهار ۱۴۰۰ با میانگین ۵.۹۰) نداشته است.
از همان زمان تأیید صلاحیت وزیر اقتصاد، فعالان اقتصادی منتظر بودند تا رئیسکل بانک مرکزی هم مشخص شود؛ رویهای که برای یکدستشدن تیم اقتصادی دولت اهمیت داشت. از سوی دیگر، از زمان استعفای عبدالناصر همتی از ریاست این بانک، فعالیت مهمترین نهاد پولی کشور با سرپرست دنبال میشد.
سواد مالی واژه آشنایی است؛ اما در تعریف و البته فراگیری آن کاستیها و سستیهای زیادی وجود دارد. بر اساس تعریف یونسکو، شخص باسواد فردی است که این پارامترها را داشته باشد: سواد عاطفی، سواد ارتباطی، سواد مالی، سواد رایانه، سواد رسانه و سواد آموزشوپرورش. در نتیجه اگر همچنان برای ارتقای سواد مالی خود دستبهکار نشدهاید، مراقب باشید بیسواد باقی نمانید! سواد مالی تعاریف مختلفی دارد.
رالی صعودی شاخص کل از ابتدای خرداد آغاز شد و در مرداد شدت و قدرت بیشتری پـیــدا کرد. پس از 10ماه طاقتفرسا، بالاخره نماگر بازار از کف 1.1میلیون واحدی خود را بالا کشید تا سهامداران نیز با خاطری آسودهتر، بالا و پایینشدن پورتفوی خود را به نظاره بنشینند. با ورود شاخص کل به کانال 1.5 میلیون واحد، بازی عوض شد و حالا سهامدارانی که تا دو ماه پیش به جبران بخشی از زیان خود راضی بودند، اکنون خواهان بازپسگیری قلههای قبلی هستند. این خواسته سهامداران چقدر قابل تحقق است؟
روزهای صعودی بورس با چند رکوردشکنی همراه شده است. برخی رکوردشکنیها از دل معاملات بورس به دست آمده است که از این میان میتوان به رکوردشکنی در ارزش معاملات خرد، خروج سرمایه از صندوقهای درآمد ثابت و رسیدن شاخصکل به کانال 1.5 میلیون واحد اشاره کرد. اما تعطیلات چندباره و طولانی مدت بورس، از جمله رکوردشکنیهایی است که ارتباطی با بازار و معاملات آن ندارد. با آغاز معاملات روز گذشته، بازار هم به مسیر عادی خود بازگشت.
بالا و پایین شاخصکل بورس در سال گذشته، تجربههای گرانبهایی را برای سهامداران رقم زد. رؤیاپردازانی که به دنبال چندین برابر کردن سرمایه خود در عرض چند ماه بودند، با زیان چند دهدرصدی سال را به پایان بردند. اما فقط سهامداران نبودند که تجربه کسب کردند! افزایش چندین برابری کدهای سهامداری و ورود بخش قابلتوجهی از مردم به بازار سرمایه، چالشهای زیادی برای مسئولان سازمان به همراه داشت.
اوایل خرداد سال جاری شاخص کل کانال 1.1 میلیون واحد را از دست داد. بهاینترتیب ریزش سنگین نماگر بازار از نقطه اوج خود به یکمیلیون واحد رسید؛ اما از آن زمان تاکنون دماسنج بازار دو کانال بالاتر آمده است و در میانههای کانال 1.2 میلیون واحد نوسان دارد. بهطور مشخص میتوان مشاهده کرد که از شدت و قدرت موجهای صعودی در هر روز کاسته شده و به نوعی بورس در یکی دو هفته اخیر در همین محدوده درجا زده است. در فاصله یک ماه گذشته، هم ارزش معاملات خرد روزانه افزایش یافته و هم از تعداد نمادهای درگیر در صف فروش کاسته شده است؛ اما با رســیــدن شـاخـصکـل بــورس به مـــرز یکمیلیون و 250 هزار واحد، قدرت تقاضا و عرضه برابر شده است. برخی از تحلیلگران اعتقاد دارند مذاکرات برجام و دیدگاه دولت جدید به مسائل بینالمللی و اقتصاد کشور، میتواند بر روند بازارها تأثیرگذار باشد.