قاچاق لوازم‌خانگی خارجی به پایان نمی‌رسد

تبلیغات آزادانه لوازم‌خانگی با برند خارجی در فضای مجازی و عرضه آن‌ها در فروشگاه‌های فیزیکی موجب سردرگمی خریداران شده است؛ زیرا مردم انتظار تداوم حضور برندهای خارجی در بازار را نداشتند. درواقع ریشه لوازم‌خانگی خارجی در بازار به دلیل تحریم‌ها و ممنوعیت واردات باید خشک شده باشد؛ ولی این اجناس به صورت قطره‌چکانی و با بهای بالایی در بازار عرضه می‌شوند. به گــفـتـــه نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی، این دسته کالاها به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند و حتی نام خریدار یک‌سری کالاها مشخص نیست. دسته‌ای از لوازم‌خانگی موجود در بازار نیز تقلبی بوده و تنها برند خارجی را یدک می‌کشند.

تاریخ انتشار: 00:35 - سه شنبه 1400/04/29
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه

 عرضه لوازم‌خانگی خارجی باوجود تلاش‌های دوساله وزارت صمت و اتاق اصناف واردات به پایان نرسیده است و وسایل کوچک و بزرگ با برندهای اروپایی و کره‌ای در بازار به فروش می‌رسند. لوازم‌خانگی خارجی باوجود تحریم‌ها، ممنوعیت واردات و مشکلات ارزی همچنان در بازار معامله می‌شود و شاید پیامک‌های فروش لوازم‌خانگی خارجی با برندهای معروف روزانه برای افراد زیادی ارسال شود. این پیامک‌های تبلیغاتی در فضای مجازی به‌خصوص کانال‌های تلگرامی منتشر می‌شوند. در این کانال‌ها انواع و اقسام لوازم‌خانگی برندهای کره‌ای و حتی اروپایی از یخچال و تلویزیون گرفته تا ماشین لباس‌شویی، ظرف‌شویی، کولرگازی و حتی ظروف آشپزخانه با برندهای مشهور خارجی و ادعای گارانتی اصلی عرضه می‌شوند. در بسیاری از مواقع این کانال‌ها متعلق به فروشگاه فیزیکی لوازم‌خانگی است تا موجود شدن اجناس خارجی را به اطلاع مشتریان خود برسانند. تعدادی از فروشگاه‌های لوازم‌خانگی نیز تنها با دریافت بیعانه در مدت زیادی مانند دو هفته تا یک ماه یک دستگاه خارجی را برای مشتری خود موجود می‌کنند. بنابراین تمام مشکلات و سخت‌گیری‌های دولت مانع ورود لوازم‌خانگی خارجی به بازار نشده است و دستگاه‌های مختلف با برند معروف در بازار معامله می‌شوند. البته عرضه لوازم‌خانگی خارجی در مقایسه با سال‌های قبل از تحریم کاهش یافته است و با بهای بسیار زیادی به فروش می‌رسند.

با وجود قاچاق‌بودن انواع کالای خارجی در بازار وجود دارد

به گزارش تجارت‌نیوز، حمیدرضا غــزنــــوی، ســخـن‌گــوی انـجـمــــن تولیدکنندگان لوازم‌خانگی ایران درباره چگونگی واردات لوازم‌خانگی خارجی باوجود تحریم‌ها و ممنوعیت واردات، گفت: «هم‌اکنون هر فردی به بازارهای بزرگ لوازم‌خانگی سر بزند، می‌تواند فروشنده‌های لوازم‌خانگی خارجی را مشاهده کند. محصولات خارجی از راه قاچاق، وارد کشور شده‌اند؛ چراکه واردات این کالاها ممنوع است.» همچنین به گزارش ایلنا محمدحسین اسلامیان، نایب‌رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم‌خانگی در این خصوص اظهار کرد: «کالاهای ریز خانگی چهار یا پنج سال است که وارد نمی‌شود. در بخشی از این کالاها تولید نیز نداریم، پس اگر این کالاها در بازار موجود باشد به این معناست که به صورت قاچاق وارد کشور می‌شوند.» بنابراین عرضه لوازم‌خانگی خارجی از طریق قاچاق ادامه دارد. دولت‌ها بارها راه‌های مختلفی برای مبارزه با قاچاق لوازم‌خانگی در پیش گرفته است، برای نمونه وزارت صنعت سال 98 آیین‌نامه اجرایی شناسه‌های کالا و رهگیری کالا را تصویب کرد تا تمام تولیدکنندگان و تشکل‌های صنعتی لوازم‌خانگی برای اجناس خود شناسه دریافت کنند و اگر پس از 15دی98 کالایی شناسه نداشته باشد در سطح بازار کالای قاچاق محسوب می‌شود. ولی این طرح تا ماه‌های پایانی سال 98 و حتی 99 به اجرا درنیامد. اتاق اصناف در سال جاری با توجه به تصویب و ابلاغ ضوابط تبصره چهار الحاقی ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در گروه کالایی لوازم‌خانگی، فعالان این صنف را ملزم به دریافت شناسه رهگیری برای اجناس خود کرد. بااین‌حال هیچ‌کدام از این راهکارها تاکنون نتیجه‌ای به دنبال نداشته است. به گزارش تجارت‌نیوز، سخن‌گوی انجمن تولیدکنندگان لوازم‌خانگی ایران در این رابطه توضیح داد: «برخورد با این قاچاقچیان وظیفه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است؛ اما به نظر می‌رسد این ستاد نتوانسته وظیفه خود را به خوبی انجام دهد. متأسفانه در حال حاضر ارگان‌های مربوط در راستای سازمان‌دهی بازار لوازم‌خانگی با یکدیگر انسجام ندارند.» باوجود قاچاق لوازم‌خانگی، تمام محصولات موجود در بازار اصل نیستند و بررسی میدانی از فروشگاه‌های مجازی لوازم‌خانگی خارجی نشان می‌دهد برخی از فروشندگان مدعی داشتن نمایندگی برندهای خارجی هستند. درحقیقت لوازم‌خانگی تقلبی مزین به برند خارجی را به مشتریان می‌فروشند. با گذشت چندماه دستگاه تقلبی دچار مشکل می‌شود که گارانتی آن‌ها نیز جعلی بوده و هیچ‌کس پاسخ‌گوی ضرر و زیان خریداران نیست. ازاین‌رو لوازم‌خانگی خارجی موجود در بازار یا قاچاق بوده یا فقط برندهای خارجی را یدک می‌کشند.