بهمن97
17بهمن97، مراسم راهاندازی گذرهای فرهنگ و هنر در هشت شهر کشور با حضور سید عباس صالحی وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی، رؤسای ادارات و مدیران کل فرهنگ وارشاد اسلامیاستانها، رؤسای شورای شهر و شهرداران ٨ کلانشهر منتخب در ساختمان وزارت ارشاد برگزار و سراهای «هشتبهشت» و «عباسی» اصفهان به عنوان گذرهای فرهنگی کشور انتخاب شدند. وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی هدف از برگزاری این جلسه را ایجاد گذرهای فرهنگی با هدف توسعه اقتصاد هنر و توسعه زیرساختهای هنر در کشور اعلام کرد. این گذرها باهدف زندهنگهداشتن برخی از مشاغلی که جنبه فرهنگی یا تاریخی دارد، پیشبینی شده است. همان زمان شهرداری و شورای اسلامی شهر اصفهان برای رونق بازار هنر و کمک به اقتصاد هنرمندان برای عرضه تولیدات فاخر هنری و صنایعدستی و کالاهایی با سابقه تاریخی آمادگی همکاری با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجموعه هنرمندان را اعلام کردند. در این گذرهای فرهنگی باید کالاهای هنری تولید خط و نقاشی، صنایع دستی فاخر، غذاهای سنتی، لباسهای طراحی شده با فرهنگ ایرانیاسلامیو لوازم دکوری منزل و محل کار که جنبه هنری داشته باشد به نمایش درآمده و به فروش برسد.مسئولان شهرهای اصفهان، شیراز، کرمان، سنندج، سبزوار، نیشابور و بم شهرهایی بودند که دوسال قبل در این جلسه حضور داشتند.
آبان 99
لایحه پیشنهاد انعقاد قراردادپنجساله با بهرهبرداران گذرفرهنگی در بدنه شرقی چهارباغ و در سرای هشت بهشت بررسی شد و به تصویب رسید. طبق این مصوبه، هنرمندانی که برای اشتغال در9واحد طبقه زیرین این سرا انتخاب شده اند، دو سال اول به صورت رایگان،1.5سال بعد نیمبها و1.5سال آخر با دریافت اجاره بها طبق نظر کارشناس، فعالیت خواهند کرد. هرچند که دوسال قبل اعلام شد در این گذرها باید کالاهای هنری تولید خط و نقاشی، صنایع دستی فاخر، غذاهای سنتی، لباسهای طراحیشده با فرهنگ ایرانیاسلامیو… به نمایش درآمده وبه فروش برسد، اما در جلسه یکشنبه اعلام شد که با تایید اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، هنرمندان حوزه هنرهای معاصر و مدرن در این سرا فعالیت میکنند. طبق این مصوبه، هنرمندان منتخب به مدت 5سال در این سرا فعال هستند. به گفته رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان، چارچوب قراردادها در کمیته ششنفره چهارباغ بررسی شد و شرایط فسخ آن به صورت روشن در قراردادها ذکر میشود. در عین حال برای دستیابی به اهداف این طرح و ایجاد یک مجموعه پویای هنری، فرم ارزیابی با آیتمهای مشخص، تهیه و عملکرد این مجموعه به صورت سالانه بررسی خواهد شد.
اما و اگرهای یک گذر
رضاامینی، عضو کمیسیون اقتصادی، از شیوه قراردادهای این گذر ابراز نگرانی میکند. به گفته او، شهرداری طی دو دهه گذشته قراردادهای طولانی مدت و بدون ضمانت خاصی را منعقد کرده که برای پایان آن به درگیری حقوقی متوسل شده است. او میگوید: «اگر ظرف پنج سال معاونت فرهنگی شهرداری تشخیص دهد که تعدادی از غرفهها کیفیت لازم را ندارند، چگونه باید قرارداد را فسخ کند؟» او تاکید میکند که قراردادها باید بهصورت سالانه قابلیت تمدید داشته و تضمین سالانه و تایید محتوای کار هم در آن قید شود. فریده روشن، رئیس کمیسیون فرهنگی روند شکلگیری گذرهای فرهنگی در کشور را توضیح میدهد و میگوید: «برای تقویت اقتصاد هنر قرار بود مکانهایی توسط شهرداری به رایگان در اختیار هنرمندان قرار داده شود و وزارت ارشاد هم حمایت مالی را انجام دهد، اما با برگزاری جلسات، روش پلکانی دریافت اجاره بها ظرف پنج سال پیشنهاد شد.» او اظهار امیدواری میکند که بدنه شرقی چهارباغ نیز با حضور هنرمندان رونق بگیرد.
کوروش محمدی، رئیس کمیسیون اجتماعی بر پیشنهاد کمیسیــــــون فرهنگی مبنی بر افزایش زمان واگذاری غرفهها به هشت سال تاکید میکند. او معتقد است فردی که با پنج سال فعالیت توانسته این مکان را به چرخه اقتصادی بازگرداند، شایستگی این را دارد که سه سال دیگر هم از مزایای آن استفاده کند. شیرین طغیانی، رئیس کمیسیون معماری و عمران ازحضور انجمن معماران و انجمن نقاشان در گذر فرهنگی هشت بهشت خبر میدهد و میگوید: «انجمنهای هنری فعالیت اقتصادی و درآمدزا ندارند و بنابراین نمیتوانیم همانند یک بنگاه اقتصادی با آنها رفتار کنیم.» او میگوید: «اگر شرایط را برای فعالیت انجمنهای هنری در شهر فراهم نکنیم در ساختار هنر ضعف ایجاد میشود. آنها میتوانند در این مکان فعالیت کنند و به مدیریت شهری هم در مباحث مرتبط مشاوره بدهند و کمک کنند.» پورمحمدشریعتی نیا، رئیس کمیسیون اقتصادی اما نگاه متفاوتی دارد. او میگوید: «در مباحث اقتصادی باید درآمدزایی شهرداری را هم در نظر بگیریم. افرادی که انتخاب شدهاند پس از دو سال کار به طورحتم به درآمدزایی میرسند. در1.5 سال بعد هم به سوددهی کافی رسیده اند ولی اجاره کامل را پرداخت نمیکنند. در نهایت در1.5سال پایانی نهتنها سود کافی دارند که میتوانند اجاره کامل را هم بپردازند.»
اهداف عالی چهارباغ
سعید سهرابی، مدیر پروژه چهارباغ عباسی تاکید میکند که در منظر فرهنگی چهارباغ باید المانهای پایدار فرهنگی ایجاد شود و چند سالن سینما و کتابفروشی بسترهای فرهنگی لازم این منطقه را تامین نمیکند. به بیان دیگر، تا10سال آینده باید ایجاد المانهای پایدار فرهنگی در چهارباغ عباسی جزو اهداف شهرداری باشد تا اهداف عالی شورای شهر برای این منطقه محقق شود. او میگوید: «با همکاری و تعامل با اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی که بر هنرهای معاصر و مدرن تاکید دارد، به این نتیجه رسیدیم که برنامههای این گذر باید رویدادمحور باشد تا تحول ایجاد کند.» سهرابی توضیح میدهد که از پتانسیل هنرمندان برای رونق بدنه شرقی و دستیابی به اهداف عالی چهارباغ استفاده میشود.