این، بخشی از سخنان رهبر معظم انقلاب در سخنرانی تلویزیونی به مناسبت روز جهانی قدس سال 1399 است. همان طور که میدانیم، سالها پیش از انقلاب اسلامی ایران، رژیم صهیونیستی با چکمههای خونینش در سرزمینهای اشغالی ردپا گذاشته بود و از همان ایام، مردم مظلوم فلسطین مشغول مقاومت در برابر این غده سرطانی بودند؛ تا جایی که در شناسنامه «مقاومت»، کشور فلسطین بهعنوان اسوه و اسطوره این حرکت ثبت شده است؛ اما پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، این مقاومت رنگ دیگری به خود گرفت و مسیر متفاوتی برای مظلومان جهان رقم زده شد. از سوی دیگر، رهبر انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس در تاریخ 7خرداد1381 فرمودهاند: «مقاومت تنها با استحکامبخشیدن به بنیانها صورت میگیرد. هر سیل بنیانکنی وقتی به یک صخره استوار برسد، نمیتواند در آن اثر بگذارد. ما باید خود را استوار و مستحکم کنیم و بنیانهای فرهنگی و اقتصادی و سیاسی خود را استحکام ببخشیم. هر کاری که در جهت استحکامبخشیدن باشد، مقدس و خوب و مورد اجر و ثواب الهی است.»آنچه در بیانات ایشان بهوضوح پیداست، منحصرنبودن مقاومت به اقدامات سیاسی و نظامی است. ایشان به «بنیانهای فرهنگی» نیز اشاره کردهاند که این خود چراغ راهی است برای اهالی و زمامداران فرهنگ این مرزوبوم. اما فرهنگ در چه عرصههایی خلاصه میشود؟ در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، منصبداران امور فرهنگی و ساکنان این عرصه، با روشهای مختلف آغازگر و امتداددهنده اقدامات فرهنگی مختلفی در حوزه مقاومت اسلامی بودهاند؛ همچون تأسیس نهادهای دولتی و خصوصی با هدف فعالیت در زمینه مقاومتِ بهطور خاص فلسطین و بهطور عام، کل کشورهای اسلامی؛ تولید آثار مختلفی صوتی و تصویری به دست نهادهای خصوصی و دولتی؛ تولید منشورات متنوع در زمینه تاریخ فلسطین و مقاومت در کشورهای جهان اسلام و اقداماتی از این دست.
آغاز یک پدیده
اما چند سال پیش، اقدامی صورت گرفت که در نوع خود جدید بود. از پیش از انقلاب اسلامی ایران تا بعد از آن، نهادهای دولتی و خصوصی جوایز ادبی متعددی را بنیان گذاشتهاند. بعضی از این جوایز تاکنون بهصورت مرتب برگزار شده و بعضی دیگر پس از مدتی ناکام ماندند. شاید جدیدترین جایزه ادبی تأسیسشده در کشورمان، جایزه ادبی فلسطین باشد که در سطح بینالملل برگزار میشود و این همان اقدام نو با هدف استحکامبخشیـــدن به بنیانها در موضوع مقاومت است. این جایزه ادبی غیردولتی در سال 1397 در شورای سیاستگذاری جایزه، به ریاست میثم نیلی از ایران و نایبرئیسی طراده حماده از کشور لبنان و به کوشش مجمع ناشران انقلاب اسلامی، با همراهی دیگر تشکلهای ادبی همانند حوزه هنری، مؤسسه شهرستان ادب و انجمن قلم ایران تأسیس و در همان سال، فراخوانش منتشر شد؛ اما بهدلیل شیوع بیماری کرونا در سراسر جهان و پس از آن در ایران در سال 1398، برگزاری جایزه همانند بسیاری از برنامههای فرهنگی دیگر کشور به تعویق افتاد. تا اینکه در سال 1400، دومین فراخوان دوره اول داده شد. گفتنی است از قِبل تأسیس جایزه جهانی فلسطین، انجمن قلم ایران نیز بهعنوان یکی از نهادهای کوشا در زمینه ارتقای ادبیات فاخر و سالم کشور، برگزارکننده جایزه داخلی فلسطین شد که از لحاظ ساختاری و تشکیلاتی، این جایزه را مجزا از جایزه جهانی فلسطین سکانداری میکند.
نهالی که به بار نشست
سرانجام در 11 آبان سال جاری، اختتامیه اولین دوره از جایزه جهانی فلسطین با اهدای جوایز به پدیدآورندگان آثار ادبی برگزیده برگزار شد. این مراسم با اجرای کوثر البشراوی، فعال رسانهای شناختهشده، در سالن الرسالات بیروت برپا شد و حدود پنجاه شخصیت ادبی، فرهنگی و رسانهای حامی آرمان فلسطین از چندین کشور از جمله آمریکا، استرالیا، فرانسه، ترکیه، اندونزی، فلسطین، ایران، سنگال، آفریقای جنوبی، تونس، الجزایر، سوریه و سایر کشورها در این برنامه حضور یافتند. این جایزه به آثار ادبی در چهار بخش اصلی داستان کودک، داستان کوتاه، رمان، خاطرات شفاهی و روایت تعلق گرفت.برگزیدگان اولین دوره جایزه جهانی فلسطین به این شرح است:
برگزیدگان بخش خاطرات
شفاهی و روایت منیر شفیق از کشور فلسطین، برای کتاب «من جمر الی جمر صفحات من ذکریات» ابوعلا منصور (محمد یوسف) از کشور فلسطین، برای کتاب «رحلة لم تکمل محطات علی طریق المقاومه» رأفت البورینی از کشور فلسطین، برای کتاب «رحلة فی متاهات الاسر» برگزیدگان بخش داستان کودک آدریانا ابراهیم از کشور سوریه، برای کتاب «اجراس العودة» فدا احمد قاضی الزمر از کشور اردن، برای کتاب «انین الاقصی» عبدالعزیز علی نجم از کشور مصر، برای کتاب «شماخ البطل الصغیر» برگزیدگان بخش داستان کوتاه سنا کامل شعلان از کشور فلسطین، برای کتاب «تقاسم الفلسطینی»این بخش برگزیدۀ دوم نداشت. رائد علی احمد از کشور لبنان، برای کتاب «وتریات الحریة»
برگزیدگان بخش رمان بزرگسال
در این بخش اثری بهعنوان اثر اول انتخاب نشد. جایزۀ اثر دوم بهطور مشترک، به هبة الحسنی از کشور مصر، بابت کتاب «الظل المعتم بالصورة» و حسینعلی جعفری از کشور ایران، بابت کتاب «صور» اهدا شد.همچنین سمیه علیهاشم از کشور لبنان، برای کتاب «تلأبیب سقطت» و مریم مقانی از کشور ایران، برای کتاب «چشمهایم در اورشلیم» بهطور مشترک سوم شدند.فراخوان دوره دوم این جایزه سال آینده منتشر خواهد شد.