سایتهای شرطبندی و قمار که به صورت آنلاین و توسط اینفلوئنسرها و سلبریتیها در خارج از کشور اداره میشوند، چگونه در داخل ایران به عضوگیری میپردازند و به طور کلی نحوه فعالیت آنها چگونه است؟ آیا سرورهای آنها داخلی است؟
خیر، سرورها معمولا خارج از کشور قرار دارند. گردانندگان این سایتها دو موضوع را در داخل از کشور دارند پیگیری میکنند: نخست اینکه از صفحات تبلیغاتی که در اینستاگرام یا تلگرام فعالیت میکنند، برای تبلیغات خود استفاده و این صفحات به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه به کمک گردانندگان این سایتها میآیند و تبلیغات آنها را به عهده میگیرند و بابت آن نیز هزینه دریافت میکنند. دوم اینکه سرشاخههایی نیز در داخل کشور حضور دارند که کارشان این است که کارتهای اعتباری افراد نیازمند را دریافت و آنها را اجارهکنند (به صورت دانسته یا ندانسته) و به آن افراد مبالغ ناچیزی بابت دریافت کارتهایشان بپردازند و به واسطه این کارتها گردشهای مالی و پولشویی خود و این چرخش نامشروع را انجامدهند. درحالیکه هر سه موضوع از دیدگاه قانون، جرم تلقی میشود؛ یعنی هم کسی که کارت خود را اجاره میدهد و هم فردی که به عنوان ابزار و ادوات قمار از آن کارت استفاده میکند و هم کسی که مدیریت سایت قمار و شرطبندی را به عهده دارد. البته بعد چهارمی هم در این میان وجود دارد که آن شرکتکننده در قمار و بازی شرطبندی است و در هر مورد، این مسئله قابل پیگیری است و پلیس فتا نیز در حال پیگیری هر چهار مورد است.
آیا در اصفهان نیز پدیده قمارآنلاین و شرطبندی نیز مشاهده و افرادی که در این چرخه دخیــــــل بــــــودهاند دستگیری شدهاند؟
بله، مشارکتکنندگان در پدیده قمارآنلاین و بازی شرطبندی در اصفهان نیز مشاهده و دستگیر شدهاند؛ کسانی که هم کارت اعتباری اجاره دادهاند یا به تبلیغ این سایتها پرداختهاند.
آماری از تعداد دستگیرشدگان موجود است؟
خیر، درحال حاضر اطلاع دقیقی از این آمار ندارم.
برخی از گرداندگان سایتهای قمار از طریق درگاههای بانکی که داخل ایران وجود دارد، دست به قمار میزنند و با استفاده از حسابهای اجارهای عضو میگیرند. این افراد چگونه به درگاههای بانکی داخل ایران متصل میشوند و آیا این حسابها از سوی پلیس فتا قابل شناسایی هستند؟
اتصال این افراد به درگاههای بانکی نیز همانند استفاده از شگرد حسابهای اجارهای است که البته این کار نیز در ایران ممنوع است و کسی که درگاه میگیرد، اجازه اجارهدادن آن را به افراد ندارد. پلیس فتا درحال حاضر هم شمارههای حساب و هم درگاههایی که در پدیده قمارآنلاین درحال استفاده است و همچنین تبلیغکنندگان این سایتها را دارد شناسایی میکند و با هماهنگی مقامات قضایی با آنها برخورد و مقابله صورت گرفته است.
این برخوردها و مقابلهها از سوی پلیس فتا به چه صورت انجام میشود؟
سایتها مسدود و حکم قضایــــــــی متناسب، برای آنها اعمال میشود. علاوه براین، افرادی که کارتهای اعتباری و درگاههای بانکی خود را در اختیار سرشاخهها و مداخلهگران داخلی قمار قرار میدهند، به عنوان مشارکتکنندگان در قمار شناخته میشوند و از نگاه قانون مجرم شناخته و با آنها برخورد میشود. بنابراین برخی از شهروندان، گمان نکنند که با اجاره کارتهای اعتباری و درگاههای بانکی و اینکه ندانسته اقدام به چنین کاری کردهاند، قادر خواهند بود که خود را تبرئه کنند. این استدلالها به هیچ وجه از نگاه قانون پذیرفتنی نیست؛ چراکه برخی افراد، اکنون دارند تاوان مشارکت ناآگاهانه خود را پس میدهند.
شما میگویید مشارکتکنندگان و کسانی که به تبلیغ قمار میپردازند، قابل شناسایی هستند. در این میان، اما تکلیف مدیران و گردانندگان اصلی این سایتها که سلبریتیها و اینفلوئنسرها هستند و اتفاقا پولهای میلیاردی به جیب میزنند و در خارج از کشور هم فعالیت میکنند، چه میشود؟
با همکاری پلیس اینترپل این موضوع نیز درحال پیگیری است.
آیا این افراد دستگیر میشوند و در صورت مسدود شدن این سایتها تکلیف پولهای انتقالی چه میشود؟
دستگیری این افراد منوط به طیکردن پروسههای قضایی در دو کشور مقابل است که با کمک دستگاه قضایی در حال پیگیری است و البته به زمان زیادی نیاز دارد. در پیگیریهای پلیس، گردش مالی این افراد نیز مشخص میشود و در مراحل حقوقی که توسط قوه قضائیه انجام میشود، میزان مشارکت این افراد لحاظ خواهد شد.
به نظر شما مسدودسازی این سایتها میتواند مانع از فعالیت این افراد شود؟ به هرحال، بسترها و پلتفرم و راههای بسیار زیادی برای شروع مجدد فعالیت این افراد وجود دارد؟
رویکرد حل این مشکل از نظر پلیس فتا صرفا مسدودکردن سایتها نیست بلکه این مسئله فقط یک اقدام سلبی اولیه است و به معنای اینکه پلیس با همکاری کمیته تشخیص مصادیق مجرمانه به انسداد این سایتها بپردازد و جرم را به طور کلی رها کند نیست و همچنان اقدام شناسایی و پیگیری جرم این افراد ادامه خواهد داشت.
برخی معتقدند که حسابهای بانکی که گردانندگان قمار از آن استفاده میکنند، بهراحتی قابل شناسایی است و ظرف مدت کوتاهی میتوان آنها را شناسایی کرد. اما به دلیل گردش مالی بسیار این فعالیتها و همچنان سودآوری که برای برخی از بانکها به همراه دارد، سعی به چشمپوشی از فعالیت این افراد میشود؟
گردش مالی که در این فعالیتها انجام میشود، ذاتا پولشویی است. اما در پاسخ به بخش اول سؤال باید بگویم که در این باره قضاوتی ندارم و نمیتوانم کسی را متهم کنم ولی تعاملاتی بین پلیس فتا و بانک مرکزی انجام شده تا بتوان سریعتر و هدفمند این سایتها شناسایی شوند.
انتقال این پولها از داخل به خارج از کشور چگونه انجام میشود؟
از طریق صرافیها و ارزهای دیجیتال یا تبدیل پول به ارز و دلار و طلا و… .
برخی از این سایتها نیز در پوشش فروشگاههای آنلاین فعالیت میکنند. نحوه کار آنها چگونه است؟
این مسئله در هر بستری میتواند اتفاق بیفتد، اما باید توجه داشت که تبلیغ و ترویج قمار در هر فضایی که رخ دهد، تخلف به شمار میآید.