زمانیکه جوجهریزی به اندازه کافی انجام نشود، نتیجه آن کمبود مرغ در بازار و افزایش قیمت آن خواهد بود. این آشفتگی نیز منجر به افزایش قیمت گوشت مرغ و کمبود آن در بازار نیز میشود. بازار مرغ هرازگاهی با نوسانهای مقطعی روبهرو میشود. در مقاطعی کمبود مرغ در بازار خبرساز شده است؛ اتفاقی که سال گذشته در بیشتر استانهای کشور افتاد و تأثیرش را روی افزایش قیمتها گذاشت؛ تا جایی که مصرفکنندگان در مضیقه قرار گرفتند و مرغ از سفرههای مردم پر کشید. درنهایت هرجومرج بازار با افزایش جوجهریزیها و بهتبع آن افزایش عرضه مرغ در بازار کنترل شد. تا همین چند وقت پیش ورق برای بازار مرغ برگشت. در این مقطع زمانی با افزایش عرضه و مازاد مرغ روبهرو شدیم؛ تا جایی که تصاویر معدومسازی هزاران جوجه یکروزه در خرداد سال جاری بحثبرانگیز شد. با توجه به افزایش تولید و عرضه مرغ در بازار، بهمنظــور حمایت از تولیدکننـدگان و جلوگیری از زیان مرغداران، سیاست خرید مرغ توسط دولتیها در دستور کار قرار گرفت. در این شرایط طرح خرید حمایتی مازاد مرغ برای ساماندهی بازار در دستور کار قرار گرفت. حالا کاهش جوجهریزیها چالش جدید بازار مرغ است؛ مشکلی که زنگ خطری برای کمبود مرغ در بازار است.
کاهش 40 درصدی جوجهریزیها
رئیس اتحادیه مرغداران اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: جوجهریزیها در اصفهان درمقایسه با سال گذشته 40درصد کاهش یافته است؛ چون قیمت جوجه با قیمت مرغ و هزینههای تمامشده تولید مرغ همخوانی ندارد. دلیل دیگر کاهش جوجهریزیها نیز این است که شرکت پشتیبانی امور دام مرغهای مازاد را جمعآوری کرده، ولی پولی به مرغداران پرداخت نکرده است؛ بنابراین مرغدار پولی ندارد که جوجهریزی انجام دهد. فرهاد جعفریان تصریح میکند: اینکه به دلیل کاهش جوجهریزی با بحران مرغ در بازار مواجه شویم، به میزان مصرف مردم ارتباط پیدا میکند و بستگی به این دارد که قدرت خرید آنها به چه صورت است که مرغ خریداری کنند. جعفریان عنوان میکند: شرکت پشتیبانی امور دام چهارماه پیش مرغ خریداری کرده، ولی پولی پرداخت نکرده است. این در حالی است که هزینههای مرغداران افزایش یافته و از سوی دیگر به دلیل منطقینبودن قیمت مرغ نیز نقدینگی مرغداران کاهش یافته است. رئیس اتحادیه مرغداران اصفهان اذعان میکند: وضعیت توزیع نهادهها مناسب است؛ ولی قیمت نهادهها بالاست و با قیمت مرغ مصرفکننده همخوانی ندارد. جعفریان خاطرنشان میکند: عرضه مرغ در بازار اصفهان شبی 400 تن است که این 400 تن کامل کشتار میشود. او تأکید میکند: مطالبه ما این است که قیمت تمامشده مرغ ششهزار تا هفتهزار تومان از قیمت مصوب افزایش یابد و از سوی دیگر معوقات مرغداران نیز باید از سوی شرکت پشتیبانی امور دام پرداخت شود تا مرغداران اصفهان راغب شوند جوجهریزی کنند.پرداختنشدن بدهیهای معوقه به مرغداران یکی از دلایل کاهش جوجهریزیها از زبان مرغداران اصفهان اعلام میشود. برای رفع این مشکل مدیرکل پشتیبانی امور دام استان خبر میدهد که بخشی از بدهی معوقه مرغداران اصفهان به واسطه تهاتر و بخشی از آن به صورت نقدی پرداخت خواهد شد. مدیرکل پشتیبانی امور دام استان اصفهان به اصفهانزیبا میگوید: تاکنون 40 درصد مطالبات مرغداران اصفهان به صورت نقدی تسویه شده است و مابقی را به واسطه رایزنیهایی که با وزارتخانه داشتیم به دنبال این هستیم که با سویا تهاتر کنیم؛ میتوان 60درصد مطالبات مرغداران را با سویا تهاتر کرد و مابقی را به صورت نقدی به آنها پرداخت کرد. مهدی نیلفروش تصریح میکند: شرکت پشتیبانی امور دام اصفهان لیست مرغدرانی را که از آنها مرغ مازاد خرید کرده، تهیه کرده است تا به تهران ارسال کند و در سامانه بازارگاه سویا به آنها تخصیص داده شود و از طلبشان کسر شود. نیلفروش اذعان میکند: شرکت پشتیبانی امور دام تاکنون هشتهزار تن مرغ مازاد در اصفهان خریداری کرده است.
مدیرکل پشتیبانی امور دام استان اصفهان خاطرنشان میکند: قیمتگذاری مرغ در ستاد تنظیم بازار کشور انجام میشود و در حال حاضر قیمت مرغ از 59 هزار و 800 تومان تا 60هزار تومان است و اگر قرار است تغییری انجام شود، باید در تهران مصوب و سپس اعلام شود. نیلفروش عنوان میکند: براساس برآوردها مصرف مرغ 30 درصد کاهش یافته و به تبع آن جوجهریزیها نیز کم شده است. برای افزایش جوجهریزیها به دنبال این هستیم که کالابرگ الکترونیک را راهاندازی کنیم تا مصرف افزایش یابد و جوجهریزیها نیز افزایشی شود.