استاندارد اجباری نیز مطالبه چندینوچندساله زنبورداران به شمار میرود که هنوز حل نشده است. زنبورداری شغلی پرزحمت و طاقتفرساست؛ اما بسیاری از زنبورداران امنیت شغلی ندارند. این حرفه را باید جزو مشاغل سخت و زیانآور بهشمار آورد. کار زنبورداران بهمراتب سختتر از کار عشایر و روستائیان است. بیمه یک درخواست حداقلی است. زنبورداران هم مانند روستائیان، باغداران و قشرهای دیگر باید از بیمه و دیگر خدمات و حمایتهای دولت بهرهمند شوند. باید توجه کرد که زنبوردار تنها نیست و چندین نیرو در اختیار دارد. استان اصفهان با تنوع آب و هوایی و نزدیکی به مراتع چهارمحالوبختیاری و لرستان، از دیرباز بهعنوان قطب مهم تولید عسل و فراوردههای زنبورداری کشور بهشمار میرفته است. این استان پهناور، در مرکزیت محور مواصلاتی کشور، ازیکطرف دشتهای بدیع منطقه فریدن و خوانسار و از طرفی، منطقه کوهستانی سمیرم را دارد و نجفآباد که بهعنوان مرکزیت صنایع وابسته به زنبورداری شناخته میشود، موجب توسعه صنعت زنبورداری در این استان استراتژیک شده است.
داروهای تقلبی؛ آفت جان زنبورها
مــدیـــرعــــامـــل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان درباره مشکلات زنبورداران به «اصفهان زیبا» میگوید: «اصلیترین دغدغه زنبورداران بیمه تأمین اجتماعی است. درکمال تأسف زنبورداران با توجه به مشکلات و سختیهایی که دارند و مسافتهایی که طی میکنند، هنوز بیمه نیستند؛ البته تا امروز وعدهووعیدهایی که برای رفع مشکلات بیمه زنبورداران داده شده، محقق نشده است؛ بنابراین 90 درصد زنبورداران نیز ناچار شدهاند روی مشاغلی همچون کارگری و کامیونداری بهصورت خوداظهاری برای خود بیمه رد کنند.» آرمان احمدی بیان میکند: «بیشترین مرگومیر و تصادفهایی که منجر به نقص عضو میشود، مربوط به شغل زنبورداری میشود. بعضا هر دوماه یکبار خبرهایی به گوش میرسد که زنبورداران به واسطه خرس یا گرگ صدمه دیدهاند؛ آسیبهایی که برای آنهاجبرانناپذیر است.» او میگوید: «یکی دیگر از مشکلات زنبورداران این است که فروش عسل طبیعی به سختی انجام میشود و این در حالی است که زنبوردار برای تهیه این عسل زحمت فراوان کشیده است؛ درمقابل، فروش عسل شکری بهتر و روانتر انجام میشود.» مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان خاطرنشان میکند: «طی سالهای گذشته با استاندارد اجباری عسل مخالفت کردند و الان استاندارد عسل اختیاری است؛ البته سازمان غذا و دارو پارامترها را به گونهای تعیین میکند که نمیتوان عسل طبیعی را از شکری و غیرطبیعی جدا کرد؛ شرایط اقتصادی هم به گونهای است که زنبوردار وقتی متوجه میشود اگر عسل طبیعی حاصل کند، نمیتواند نقدی بفروشد و اگر عسل صنعتی تولید شود، بهتر است، رویه خود را تغییر میدهد.» احمدی اذعان میکند: «در گلپایگان، خوانسار، شهرضا، خوروبیابانک و نجفآباد تولیدکنندگان باگل و گیاهان مختلف کار میکنند و عسل خاص منطقه خودشان را دارند؛ در استان نیز پوشش گیاهی خوبی وجود دارد و تمامی شرایط برای تولید عسل مناسب است؛ ولی از زنبورداران حمایتی انجام نمیشود.» مدیرعامل اتحادیه زنبورداران استان اصفهان میگوید: «نداشتن نقدینگی یکی دیگر از مشکلات زنبوداران است؛ البته بخشی از مشکلات باید به صورت کشوری حلوفصل شود.»
خرید تضمینی عسل مطالبه اصلی زنبورداران
خرید تضمینی عسل یکی از مهمترین مطالبههای زنــبــورداران بــهشمــار میرود. یکی از زنبورداران شهرضا به «اصفهانزیبا» میگوید: «خشکسالیهای پیدرپی یکی از مشکلات اصلی زنبورداران است که باعث ازبینرفتن کیفیت مراتع شده است؛ از سوی دیگر، هزینهها افزایش یافته است و این مسئله فشار زیادی به زنبورداران تحمیل میکند.» حمدالله نیکسرشت تصریح میکند: «عسلهای تقلبی در بازار با مهر استاندارد و قیمت پایین فراوان هستند و مردم دیگر به سمت خرید عسل طبیعی برند نمیروند. این اقدام باعث شده است در شرایطی که هزینهها افزایش یافته، مردم عسل طبیعی نخرند و این به تولیدکنندگان اصلی ضربه میزند.»او عنوان میکند: «خرید تضمینی عسل یکی از راهکارهایی است که به زنبورداران کمک میکند. متأسفانه دلالان عسل باکیفیت و ارزان را خریداری میکنند.» این زنبوردار بیان میکند: «دسترسینداشتن زنبورداران به داروهای غیراستاندارد نیز یکی از مشکلات دیگر است. متأسفانه داروی استاندارد در بازار وجود ندارد و در مقابل، داروهای تقلبی و چینی در بازار بهفور یافت میشود که روی زنبور و ملکه اثرگذار است. دامپزشکی باید روی داروها نظارت لازم داشته باشد و داروی استاندارد دراختیار زنبورداران قرار دهد.» نیکسرشت اذعان میکند: «بیمه تأمین اجتماعی نیز یکی دیگر از مشکلات زنبورداران است. در حال حاضر هیچ زنبورداری بیمه ندارد؛ بنابراین یکی از مطالبههای اصلی ما بیمهکردن زنبورداران است تا آینده آنها تضمین شود.» این زنبوردار میگوید: «آموزش کشاورزان و مرتعداران و اطلاع رسانی به آنها دارای اهمیت است. خرید تضمینی عسل نیز مطالبه ماست. عسلها باید آزمایش شوند تا برای زنبوردار به صرفه باشد که عسل طبیعی تولید کند.» او تأکید میکند: «داروهای چینی تأثیری بر بهبودی زنبورها ندارد؛ بلکه در مواقعی ملکهها را نیز عقیم کرده است.»