به گزارش اصفهان زیبا؛ به منزل سفیر هند در ایران، رسیدم؛ جایی در قلب زعفرانیه. کوچه پر از خودروهایی با پلاکهای آبی دیپلماتیک بود که یکییکی مهمانان را پیاده میکردند و میرفتند.
وارد خانه شدم، منشی سفیر و اعضای سفارتخانه با لبخند منتظر من و مهمانان دیگر بودند. مترجم سفارت اجازه گرفت تا روی پیشانیام یک نقطه رنگی (بیندی) بگذارد. جشن «هولی» به میزبانی سفارت هند در ایران با حضور مهمانانی از ملیتهای مختلف دنیا اینگونه آغاز شد.
دعوتنامه «جشن هولی در تهران» که به دستم رسید، خیلی خوشحال شدم؛ چون خیلی وقت بود که دلم میخواست جشن رنگها
(Holi, Festival of Colors) را تجربه کنم. آخرین بار این جشن را البته در نمایشگاه گردشگری آیتیبی برلین دیده بودم.
وقتی در آخرین ساعات روز آخر نمایشگاه، پاویون هند پر از زنان و مردان سرتاپا رنگی شده بود و بازدیدکنندگان با تعجب و لبخند یا تماشا میکردند یا خودشان هم به جمع شادمانه هندیها میپیوستند.
بعد از تجربه هولی در پایتخت آلمان، تجربه هولی در پایتخت ایران هم یادگار منحصربهفردی شد. در دعوتنامه جشن از مهمانان خواسته بودند ترجیحا با لباسهای سفید در رویداد حاضر شوند و کودکانشان را هم به جشن بیاورند.
ماجرا اینطوری بود که مهمانانی با لباسهای سفید به منزل سفیر آمدند و سرتاپارنگی و با انرژی مثبت و شادمان به خانههایشان برگشتند.
جشن رنگین ملل در باغ سفیر
مهمانان پس از خوشامدگویی به محوطه باغ راهنمایی میشدند؛ جایی که هم وسایل بازی کودکان تدارک دیده شده بود، هم تزیینات جشن هولی و میزهایی پر از رنگهای گیاهی که میتوانستی لیوانی برداری و در ظرف رنگها بزنی و در باغ بگردی و به مهمانان دیگر رنگ بپاشی یا با دستهای رنگی بخندی و همه رنگیتر شوند؛ موسیقی هم چاشنی جشن بود و با بعضی از موسیقیهای وایرالشده ایرانی و هندی، مهمانان بیشتر بهوجد میآمدند.
خانوادههای ایرانی و هندی و اروپایی و آفریقایی و چندملیتی همه جای باغ دیده میشدند و بچههایی با رنگ پوستهای متنوع و در سنین مختلف در گوشهوکنار باغ در حال بازی و خنده و رنگپاشیدن به همدیگر بودند. صورتها، دستها و لباسها کمکم رنگیتر میشدند و صدای خنده و شادی اوج میگرفت.
سفیر هند در ایران نیز با لباسی یکدست سفید، به استقبال مهمانان آمد و آنها هم با دستهای رنگی به استقبالش رفتند. رنگهای قرمز، آبی، زرد، صورتی و نارنجی همهجا بودند و درختان سبز و پرشکوفه باغ و مهمانان شاد و پرانرژی و ساختمان سفید دوطبقه محل سکونت سفیر زیر آسمان ابری تهران، اتمسفر قشنگی را تشکیل داده بودند.
جشنی برای بزرگداشت شادی و عشق
سفرای مقیم تهران، هندیهای ساکن ایران، روزنامهنگاران و بلاگرها و مهمانان مختلف جشن هولی سفارت هند که کمکم آمدند و فضای باغ را پر کردند، صدای زنگ و خوشامدگویی در باغ پیچید.
بعد، سفیر هند پشت میکروفون قرار گرفت و به مهمانان خوشامد گفت و درباره ریشههای این جشن باستانی برای آنها صحبت کرد.
به روایت رودرا گائوراو شرست (Rudra Gaurav Shresth) جشن هولی را میتوان کهنترین فستیوالی دانست که در هندوستان جشن گرفته میشود، جشنی که نمیدانیم دقیقا از چه تاریخی برگزار میشود؛ اما قدمتش را چندهزاره تخمین میزنند و به همین دلیل هم داستانها و روایتهای مختلفی وجود دارد که به این جشن نسبت میدهند.
ولی در یک تعریف موجز و کلی میتوان هولی را جشنی بهارانه در نظر گرفت که محوریتش جشنگرفتن برای رنگهای زندگی و قدردانی از طبیعت برای این همه موهبت است.
آقای سفیر از دور هم جمع شدن خانوادهها برای این جشن که پس از زمستان و در ابتدای بهار برگزار میشود، گفت و تأکید کرد که از این لحاظ هولی اشتراکها و شباهتهایی به نوروز در ایران هم دارد.
به روایت او، آتش روشنکردن بخشی از جشن بزرگ هولی است که شبهنگام برگزار میشود و خیلی شبیه چهارشنبهسوری در ایران است. داستانی از مهاباراتا (اثر حماسی بزرگ هند) هم وجود دارد که گفته میشود مرتبط با جشن هولی است.
این روایت اسطورهای، به زمان کودکی کریشنا (قهرمان مهاباراتا) برمیگردد که آموزهای اخلاقی را برای همه بیان میکند و برای گذرکردن از تفاوتها و رسیدن به احترام و دوستی و عشق است.
عاشقها هم جایگاه ویژهای در این جشن دارند و نام «شیوا» و روایتهای اسطورهای مرتبط با عشق نیز ازجمله مفاهیم پیوسته با جشن هولی است.
جشن هندی زیر باران بهاری
«بفرمایید ناهار هندی!» این بخش آخر جشن هولی سفارت هند در ایران بود؛ باران بهاری خیلی نرمی هم شروع شد و همه را زیر آلاچیق جمع کرد.
بعد، مهمانان یکییکی بشقابها را برداشتند تا طعم هندوستان را زیر باران بهاری تهران، تجربه کنند و حلاوت دو صدچندانی نصیبشان شود.
البته که باران ریز بهاری نتوانست آن همه رنگ را پاک کند و مهمانان بعد از حدود چهار ساعت شادمانی و گفتوگو و تجربه رنگها درحالیکه سر تا پا رنگی بودند، به خانههایشان بازگشتند.
برای تجربه جشن «هولی» در هند برنامهریزی کنید
سفر هند، تجربه منحصربهفرد و عجیبی است؛ اما اگر این سفر برای حضور در جشن بزرگ هولی باشد، ویژهتر هم میشود.
این جشن دوروزه را نمادی از پیروزی نیکی بر شر میدانند که با آتشبازی در شب اول و پاشیدن رنگهای گیاهی در روز دوم، همراه است.
شهرهای ماتورا و ورینداوان که بهعنوان زادگاه کریشنا شناخته میشوند، ازجمله مهمترین مقاصد سفر برای تجربه هند در جشن هولی هستند؛ جیپور هم مقصد مهم دیگر است که البته اصفهانیها یا اصفهاندوستان، دلایل بیشتری برای سفر به این شهر دارند.
جیپور مقصد کسانی است که دوست دارند همزمان شهر قصرهای مهاراجهها، یک رأس مثلث گردشگری هند و شهر خلاق صنایعدستی با قابلیت برگزاری تورهای لوکس را ببینند؛ دهلی و واراناسی نیز دو شهر جذابتر دیگر هستند که میتوان برای تجربه جشن هولی انتخاب کرد.