ریال به جای درصد برای حقوق 1400

روزهای پایان سال فرا می‌رسد و طبق روال هر سال قشر عظیمی از جامعه در انتظار تعیین رقم دستمزد سال آینده هستند تا بدانند در سال ۱۴۰۰ باید روی چه مقدار حقوق کارگری حساب کنند. گمانه‌زنی‌های زیادی درباره میزان حقوق و دستمزد سال آینده وجود دارد؛ عده‌ای از حقوق بیش از چهار میلیون تومان صحبت می‌کنند و عده‌ای دیگر از افزایش 35 درصدی دستمزد در سال 1400 می‌گویند ولی قبل از اعلام رقم دستمزد کارگری 1400 باید منتظر تعیین رقم سبد معیشتی ماند که تاکنون اعداد و ارقام مختلفی برای آن ارائه شده است.

تاریخ انتشار: 21:40 - شنبه 1399/12/9
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

کرونا، تورم و افزایش مخارج زندگی موجب شده سفره جامعه کارگری خالی‌تر از قبل شود و درچنین شرایطی دولت بر سر تعیین دستمزد سال آینده مانده است؛ زیرا بالا و پایین‌شدن این رقم منجر به آسیب به دوقشر کارگر و کارفرما می‌شود.

هزینه سبد معیشتی چند؟

هزینه سبد معیشتی یکی از فاکتورهای اصلی جهت تعیین حقوق کارگران محسوب می‌شود که در سال جاری رقم‌های مختلفی برای سبد معیشتی کارگران اعلام شده است. به گزارش مهر، فتح‌الله بیات، رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، در بیستم بهمن ماه سال جاری هزینه سبد معیشت برای خانوار کارگری را ۱۰ میلیون تومان  دانست و توضیح داد: «طبق برآوردهای انجام‌شده، هزینه سبد معیشت برای یک خانوار کارگری با بعد جمعیت ۳,۳ نفر، ۱۰میلیون تومان است؛ درحالی‌که دریافتی کارگران حداقلی بگیر، نهایتا به سه میلیون تومان می‌رسد. این در حالی است که تحت تأثیر تورم شدید، قدرت خرید به شدت کاهش یافته و سفره کارگران خالی شده است.» ولی کمتر از یک هفته پس از انتشار این خبر، رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار رقم  پایین‌تری برای هزینه سبد معیشتی اعلام کرد.
به گزارش تسنیم، فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار درباره هزینه سبد معیشت کارگران در سال 99 گفت: «هزینه سبد معیشت کارگران در دی ماه امسال نسبت به بهمن ماه۹۸ حدود سه میلیون و ۷۹۰هزار تومان بیشتر شده و پوشش سبد توسط دستمزد به ۳۸,۴۷درصد کاهش یافته است. هزینه سبد معیشت کارگران در دی ماه حدود هشت میلیون و 735هزار تومان است.» ولی این مقام مسئول در چهار اسفند رقم کمتری یعنی شش میلیون و ۸۹۵ هزار تومان برای سبد معیشتی تعیین کرد. با این حال، رقم های مختلفی بین شش تا 10 میلیون تومان برای فاکتور اصلی تعیین‌کننده دستمزد کارگران برای سال 1400 ارائه شده است. درمقابل، هزینه این سبد برای سال گذشته معادل چهارمیلیون و 940 هزارتومان بود.

دستمزد سال آینده چند؟

رقم دستمزد کارگران در سال 1400 هنوز مشخص نشده است و اعضای کانون عالی شوراهای اسلامی کار در انتظار تعیین رقم سبد معیشتی هستند تا درصورت تصویب رقم نهایی این سبد، شورا وارد بحث تعیین دستمزد برای سال آینده شود. براساس گفته‌های رئیس کمیته دستمزد شورای اسلامی کار، 61درصد از رقم سبد عقب‌تر است؛ برای نمونه، سال گذشته اعضای کمیته مزد هزینه ماهانه معیشت کارگران را چهار میلیون و ۹۶۰ هزار تومان تعیین کردند، درنهایت حداقل حقوق یک کارگر در سال 99 با مزایا دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تصویب شد. با وجود این، رقم دستمزد کارگران در سال آینده باید سه تا پنج میلیون تومان باشد.

کارگران و کارفرمایان چه می‌گویند؟

کارگران خواستار افزایش دستمزد به اندازه سبد هزینه‌هایشان هستند. به گزارش شرق، علی بابایی‌کارنامی، رئیس فراکسیون کارگری مجلس یازدهم معتقد است رشد صددرصدی دستمزد در سال آینده نیز منجر به بازگشت شرایط پیشین نمی شود و در این باره بیان داشت:  «اگر بخواهیم واقعی نگاه کنیم باید حداقل بالای ۶۰-۷۰درصد حقوق افزایش پیدا کند که تا اندازه‌ای شرایط کارگران و قدرت خرید آن‌ها حفظ شود اما باید ببینیم توافق چه می‌شود. دست‌کم باید ۳۵ درصد دستمزد افزایش پیدا کند.» درمقابل یکی از نمایندگان کارگران در شورای‌عالی کار خواستار افزایش ریالی دستمزد کارگران به جای درصدی است. به گزارش تسنیم، طبق گفته‌های علی خدایی، نماینده کارگران در شورای‌عالی کار، اگر وارد عدد و ارقام درصدی شویم، به‌ضرر کارگران است؛ برای نمونه برفرض دستمزد کارگران در سال آینده 35 درصد زیاد شود،35 درصد دستمزد فعلی معادل حدود 700 هزار تومان می‌شود که هزینه زندگی یک خانوار چهارنفره طی یک سال گذشته  بیشتر از 700 هزار تومان است. عده‌ای از نمایندگان کارگران در شورای‌عالی کارمعتقدند رقم دستمزد کارگران باید یکسان با رقم سبد معیشت باشد ولی پرداخت دستمزد شش تا 10 میلیون تومانی در شرایط اقتصادی فعلی برای کارفرمایان دشوار است.
به گزارش ایسنا،علی اصلانی، رئیس کانون شورای اسلامی کار البرز درباره نگاه کارفرمایان به دستمزد سال آینده گفت:‌ «کارفرمایان با استناد به ماده ۲۹ قانون اساسی معتقدند بحث رفاه، درمان و مسکن بر عهده دولت گذاشته شده و اگر دولت مسئولیت این بخش‌ها را برعهده بگیرد، کارفرمایان هم بخش افزایش مزد را تقبل می‌کنند تا به رقم مورد نظر در‌خصوص سبد معیشت و مزد کار برسیم.» با این اوصاف، تعیین دستمزد برای کارگران جدال شورای بین کارگران و کارفرمایان است و همه‌چیز به تصمیم نهایی دولت بستگی دارد. طبق گزارش‌های مرکز آمار ۷۰درصد خانوارهای کشور کارگری هستند و دولت باید سرنوشت جمعیت زیادی را تنها با تعیین یک رقم برای سال آینده مشخص کند.

برچسب‌های خبر