به گزارش اصفهان زیبا؛ پاییز اصفهان، خبری از بارش برف و باران نبود و حالا و علیرغم آغاز زمستان، هنوز نزولات آسمانی بهطور مؤثر نباریده است. هشدارهای هواشناسی نیز حاکی از این است که تا پایان سال نیز وضعیت تقریبا همانطور خواهد بود و نمیتوان به آسمان چشم داشت. هر چند نوید حاجیبابایی، معاون پیشبینی و تحقیقات اداره کل هواشناسی استان در گفتوگو با «اصفهان زیبا» معتقد است که امروز و فردا بیشترین نقاط اصفهان برفی و استان با کاهش بین 8 تا 12 درجهای روبهرو خواهد شد. او البته میگوید که این بارشها تأثیر چندانی بر وضعیت فعلی سرچشمههای زایندهرود ندارد و نمیتواند کمبودهای شدید آبی را جبران کند. برای همین هم هست که شرایط خشکسالی تشدید میشود و کمبود منابع آبی همچنان ادامه خواهد داشت.
پیشبینیهای هواشناسی حاکی از کاهش دما در روزهای جاری و بارش نزولات آسمانی است؛ وضعیت خود شهر اصفهان در این روزها چطور خواهد بود؟
فعالیت سرد بارشی در استان از اواسط امروز تا صبح روز پنجشنبه آغاز خواهد شد و به همین دلیل در بیشتر نقاط اصفهان، شاهد بارش نزولات آسمانی که عمدتا بهصورت برف است، در روزهای سهشنبه و چهارشنبه خواهیم بود. شدت سامانه و بیشترین فعالیت سامانه در نیمه شمالی و شرقی استان مثل اردستان، نطنز و… خواهد بود. علاوه بر بارش با کاهش 8 تا 12 درجه سانتیگرادی دما نیز مواجه میشویم.
در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه بیشینه دما دیده میشود و با عبور این سامانه در روزهای جمعه و شنبه دوباره کاهش محسوس دما رخ میدهد. بهطورکلی، میانگین دما از روز چهارشنبه تا اوایل هفته آینده بین 8 تا 12 درجه افت دارد و تودههوای سرد ماندگار است. در این روزها قطعا جادهها بهویژه قسمتهای شرقی و جادههای مواصلاتی با لغزندگی روبهرو خواهند شد؛ بنابراین توصیه میشود از سفرهای غیرضروری پرهیز شود یا اینکه رانندگان خودروهای خود را به تجهیزات کافی مجهز کنند. از طرف دیگر، برودت هوا منجر به افزایش مصرف حاملهای انرژی میشوند و شهروندان باید برای جلوگیری از هدررفت انرژی، صرفهجوییهای لازم را انجام دهند. همچنین شهروندان و کوهنوردان باید از صعود در ارتفاعات پرهیز کنند؛ بهویژه در روز چهارشنبه.
درحال حاضر، وضعیت بارش در سرچشمههای زایندهرود چگونه است؟
متأسفانه این سامانه خیلی بر وضعیت سرچشمهها تأثیری ندارد. اصفهان در مقایسه با مدتزمان بلندمدت 70 درصد با کاهش بارش روبهروست. در مناطق غربی سرچشمهها حدود 50 تا 70 درصد کاهش بارش نسبت به بلندمدت را دارد. همچنین نسبت به سال گذشته نیز کمبود 50درصدی بارش نزولات آسمانی احساس میشود؛ چرا که در فصل پاییز متأسفانه بارش مؤثری رخ نداد. پیشبینیهای فصلی نیز نشان میدهند در ماههای آینده نیز بارشهای کمتر از نرمال رخ دهد. متأسفانه شرایط کنونی خشکسالیها را تشدید میکند؛ ضمن اینکه منابع آبی در سرچشمهها کاهش یافتهاند.
خشکسالی در تابستان حتما تشدید خواهد شد؟
بله، همانطور که اشاره کردم، این بارشها بر تغییر وضعیت کوهرنگ تأثیری ندارد و بارش سنگینی هم رخ نخواهد داد.
در فروردین، آیا میتوان انتظار بارش نرمال و جبران کمبودها را داشت؟
اظهارنظر دراینباره خیلی زود است. فرق بزرگی که شرایط امسال با سال گذشته داشت این است که پارسال فاز گرم اقیانوس آرام، یعنی ال نینو رخ داد و در سالهایی که این اتفاق میافتد، ممکن است بارشها در زمان خودشان نبارند، اما وضعیتشان رضایتبخش خواهد بود. اما وقتی النینو اتفاق میدهد، با کمبود بارشها یا بارشهای زیر نرمال مواجه خواهیم شد.