به گزارش اصفهان زیبا؛ در نمایشگاه نقاشی کودکان که قدم میزنیم، ناخودآگاه هر اثر را دریچهای بر روح و تخیل بیمنتهای آنان مییابیم. تخیلی که به لطف همت مربیان و آموزگارانی همچون سرکار خانم نازیلا سمیعی با شخصیتها و افسانههای کهن شاهنامه پیوند خوردهاند و نتیجه قطعا شگفتآور است. به این بهانه با این مربی و برگزارکننده گالری نقاشی گفتوگویی داشتیم که با همت و تلاش خودش نمایشگاههای نقاشی کودکان با الهام از شاهنامه را برگزار کرده است.
این حرکت فرهنگی و هنری از کجا شروع شد و با چه هدفی تا به اینجا رسیده است؟
سالهاست که در زمینه آموزش و بسط فرهنگ و هنر ایرانی فعالیت دارم و حتی در دوران کرونا هم سه دوره نمایشگاه داشتیم. در همین راستا در جریان تحقیقی قرار گرفتم که بخش اصفهان کتاب کودک و افسانهها به من محول شد و در راستای این تحقیقات ما متوجه شدیم که دختربچهها و پسربچههای ما، افسانههای ایرانی و قهرمانان اسطورهای شاهنامه را خیلی کم میشناسند و در عوض با عروسکهای باربی و اکشنمن بیشتر آشنا هستند.
روش و تکنیک اجرای این آثار به چه صورت است؟
بخشهایی از شاهنامه را به فراخور سن کودکان و نوجوانان و با روشهای خودمان برای آنان میخوانیم و این بچهها هم با استنباط و برداشت شخصی خودشان شخصیتهای افسانهای را با تکنیکهای متفاوت نقاشی مثل رنگ آکریلیک روی بوم که به ایشان آموختهایم، خلق میکنند.
داستان این نمایشگاهها از کجا شروع شد؟
در حدود 16 سال پیش، پژوهشکده مردمشناسی کل کشور تحقیقی را راجع به کودک و افسانه انجام داد که بخش اصفهان این پژوهش به من سپرده شد و من هم در کنار باقی همکاران در رابطه با شناخت افسانهها و اسطورهها مصاحبههایی را با کودکان انجام دادم که پس از بررسی پاسخها، این پژوهش تبدیل به یک کتاب پژوهشی به نام «کودک و افسانهها» شد. در طول همین بررسیها ثابت شد که خیلی از کودکان کشور آشنایی خاصی با قهرمانان و شخصیتهای افسانهای و اسطورهای ندارند و همین نتیجه برای شخص من که سالهاست سابقه کارهای خلاقانه با کودکان را دارم تلنگر خیلی بزرگی بود و انگیزه من برای شروع کار با کودکان شد. در حال حاضر نوجوانهایی که کارهایشان در نمایشگاه به نمایش درآمده همان کودکان قدیمی ما هستند که از کودکی شاگرد من بودهاند. کودکان هنرجوی پارسال نوجوانان هنرمند امسال ما هستند که همچنان مشغول کار و خلق اثر با مضامین شاهنامهاند.
این کودکان و نوجوانان به کدام مضامین شاهنامه بیشتر علاقه نشان دادهاند؟
بستگی به سن و احساسات کودکان دارد؛ زیرا احساسات و استنباط شخصی کودکان حرف اول را در خلق یک اثر میزند و در آن هیچگونه دخالتی صورت نمیگیرد. برای مثال ما کودکی 7 ساله داریم که کیکاووس و مرد عنکبوتی را در یک اثر واحد، با خلاقیتی کامل و در قیاس با یکدیگر از لحاظ پرواز کردن به تصویر کشیده است. درواقع او با این کار در ذهن خودش قهرمان دیروز را با قهرمان امروز پیوند داده و یک آشتی میان این قهرمانان و کودکان برقرار گرده است.
از چالشهای نمایشگاهداری در اصفهان بگویید.
سؤال بسیار خوبی است! من قبل از اینکه بخواهم این نمایشگاه را به تهران ببرم، حدود یک سال در تلاش بودم که آن را در اصفهان دایر کنم ولی گالریهای برگزارکننده نمایشگاههای نقاشی اصفهان سیاستهایی را دنبال میکنند که در آن اهمیتی به نقاشی کودکان نمیدهند و ما را به کتابخانه مرکزی ارجاع میدادند. این درحالی است که ارتقای فرهنگ و هنر این مملکت از همین کودکان و با تشویق و دادن فضا به آنان آغاز میشود.