با وجود این، نوسانهای نرخ ارز در قیمت این فرشها تأثیر گذاشته است، زیرا الیاف فرش ماشینی یک کالای وارداتی است و با رشد 100 تا 150 درصدی در سال جاری همراه شده است. همچنین کاهش صادرات فرش ماشینی در پی شیوع ویروس کرونا باعث گرانی بیشتر فرش در بازار اصفهان شده است.فرش ماشینی یک کالای ایرانی محسوب میشود و چند سالی است که تولیدکنندگان داخلی، نیاز بازار را تأمین میکنند. ولی این روزها ارز و کرونا به جای تولیدکنندگان، نبض بازار فرش ماشینی ایرانی را در دست گرفتهاند.
نبض بازار فرش ماشینی
انواع فرش ماشینی در بازار اصفهان قیمت زیادی دارند و بهتازگی نیز شاهد افزایش قیمت آنها هستیم. در حال حاضر، قیمت فرش ماشینی چهارمتری بسته به نوع بافت آن 800 هزار تا بیش از 3میلیون تومان قیمت دارد که نمونههای قیمت پایین آن شامل فرشهای گلیمی و فانتزی میشوند، ولی برای خرید فرشهای چهار متری باکیفیت باید دستکم یکمیلیون تومان هزینه کرد؛ برای نمونه فرش ماشینی زمرد مشهد مدل MOS009 زمینه موزی 1200 شانه یکمیلیون و 160 هزار تومان قیمت دارد یا فرش ماشینی چهار متری دنیای فرش طرح ساینار با نرخ یکمیلیون و 300 هزار تومان به فروش میرسد؛ بعضی از محصولات زمرد مشهد گرانترین محصولات موجود در بازار محسوب میشوند که برای خرید یک مدل چهارمتری آن باید تا 3 میلیون و 800 هزار تومان خرج کرد.فرشهای ماشینی 6متری نیز یک میلیون و 500 هزار تا 4 میلیون تومان قیمت خوردهاند. فرش ماشینی سهند زمینه فیروزهای با قیمت یک میلیون و 540 هزار تومان، فرش ماشینی آرمانی طرح سمرقند زمینه گردویی با قیمت 2میلیون و 200هزار تومان و فرش ماشینی زمرد مشهد مدل MOS007 با نرخ 4میلیون تومان ازجمله فرشهای 6 متری جدید بازار محسوب میشوند.فرشهای ماشینی 9 متری در مقایسه با 4 و 6 متری از تنوع قیمت بهتری برخوردارند و با حدود 2 میلیون تومان، میتوان یک فرش 9 متری مانند فرش ماشینی سهند خرید. فرشهای 9 متری با تراکم بیشتر با نرخ 3 تا 7 میلیون تومان به فروش میرسند؛ برای مثال فرش ماشینی شاهکار صفویه 3 میلیون و 400 هزار تومان، فرش ماشینی پاتریس طرح افشان 3 میلیون و 490 هزار تومان و فرش ماشینی ستاره کویر یزد 4 میلیون و 140هزار تومان به فروش میرسند.در آخر باید به قیمت فرشهای ماشینی 12متری اشاره کرد که با قیمت 2 تا 10 میلیون تومان در بازار اصفهان عرضه میشوند و برای خرید یک فرش 12 متری باکیفیت و تراکم بالا باید بیش از 5 میلیون تومان پرداخت؛ فرش ماشینی سرزمین فرش با قیمت 5 میلیون و 400 هزار تومان، فرش توس مشهد طرح هریس با قیمت 6 میلیون و 100 هزار تومان از جمله آنها محسوب میشوند.
چرا فرش ماشینی گران شد؟
قیمت فرش ماشینی در چند هفته گذشته بهواسطه نرخ ارز، دستخوش تغییرات زیادی شد. طبق گفتههای محمدهادی کمالیان، رئیس اتحادیه فرش ماشینی و موکت، قیمت فرش افزایش ۳۰ تا ۴۰درصدی داشته است. گفتههای این مقام مسئول نشان میدهد نیاز بازار به فرش از طریق واردات تأمین نمیشود، زیرا در سالهای گذشته تولیدکنندگان داخلی، نبض این بازار را در دست گرفتند. حتی تا چند سال قبل فرشهای فانتزی از ترکیه و بلژیک وارد میشد، ولی در یکی دو سال گذشته تولیدکنندگان ایرانی نیاز داخلی را بهطور کامل پوشش دادهاند و وارداتی در این زمینه انجام نمیشود. همچنین با نرخ بالای ارز، واردات فرش خارجی مقرونبهصرفه نیست. ازاینرو این سؤال مطرح میشود که چرا قیمت کالاهای تولید داخلی در پی نوسانهای نرخ ارز تغییر میکند؟
درپاسخ باید گفت تولیدکنندگان اکنون با مشکل تأمین الیاف مواجه هستند، زیرا الیاف از آلمان، ترکیه و هند وارد میشود و ریسندهها الیاف خود را متناسب با نرخ دلار عرضه میکنند تا جایی که در سال جاری نرخ الیاف سه نوبت تغییر کرد و الیاف با رشد ۱۰۰ تا ۱۵۰ درصدی در بازار همراه شد. بنابراین فرشهای ماشینی تولید داخل به دلیل گرانی الیاف با نرخ بالاتری به فروش میرسند. علاوه بر این، شیوع کرونا بر بازار فرش ماشینی ایرانی تأثیرگذار است، زیرا کشورهایی مانند عراق، افغانستان و کشورهای آسیای میانه همیشه بهصورت حضوری برای خرید فرش به کارخانههــــای فرش ایران مراجعه میکردند و خرید فرش با درنظرگفتن نرخ ارز برای آنها مقرونبهصرفه بود؛ ولی به خاطر وجود کرونا محدودیتهایی برای مسافرت وجود دارد و صادرات فرش ایرانی با مشکلات زیادی روبهرو است. درنتیجه، تولیدکنندگان ناچار به افزایش قیمت فرش ماشینی برای جبران نسبی ضرر و زیان خود شدند.