اجناسی که بازاریان این یکیدو هفته با حراج و قیمت پایینتر فروخته بودند، حالا با دلار 24 هزارتومانی به قیمت بالاتری رسیده است. از طرفی آنها درخصوص خرید، حتی برای بازار نوروزی مطمئن نیستند؛ زیرا همچنان برخی از ریزش نرخ ارز میگویند. همتی رئیسکل بانک مرکزی دو شب قبل گفت دلار دوباره نرخ 20 هزار تومان را خواهد دید. دلار 20 هزارتومانی نسبت به 24 هزار تومان نزدیک به 17درصد ارزانتر است و روی قیمت کالاهای وارداتی تأثیر میگذارد.
سرگردانی بازار از ارز نوسانی
تـنـها چـند دقـیقه پس از سـخنرانی رئیسجمهور، ریزش نرخ ارز در بازار آزاد آغاز شد و در مدتی کمتر از چهار روز، دلار 25 هزارتومانی به کانال زیر 21 هزار تومان رسید. برخی گزارش میدهند آن چند روز دلار کمتر از 20 هزار تومان نیز معامله شد؛ ولی مستنداتی برای تأیید یا رد این ادعا وجود ندارد. گفتوگو با فعالان بازار خیابان سپه نشان میدهد سه روز پس از سخنرانی روحانی با شکست حمایت 21 هزار تومان، تعدادی از افرادِ بیاطلاع، با حضور در بازار دلارهای خود را به قیمت 19 هزار تومان نیز فروختهاند. همزمان با این اتفاق عمدهفروشان و شرکتهای پخش، جشنوارههای فروش بیسابقهای به راه انداختند تا زودتر موجودی اجناس خود را نقد کنند. جشنوارههای فروش بزرگان بازار در بازار دیجیتال به اوج خود رسید. واردکنندگان بزرگی که در طول چند سال گذشته بهندرت راضی به فروش اعتباری با چک یکماهه میشدند در این جشنوارهها سبدهای بزرگی از اجناس خود را به صورت چکی با فرجه شش ماهه و جوایز ارزندهای به فروش گذاشتند. یکی از شرکتهای بنام واردکننده در زمینه کارتهای حافظه و لوازم جانبی موبایل و کامپیوتر در همین مدت سبدهای 19میلیون تومانی با بازپرداخت در طول پنج ماه برای فروشگاهداران عرضه کرد و روی هر سبد یک اسپیکر چهار میلیون تومانی هدیه داد! تبوتاب فروش به خردهفروشان هم رسید و آنها زیرفروشی را آغاز کردند. زیرفروشی در بازار موبایل اوج گرفت و قیمت اجناس به ارقام باورنکردنی رسید. دلار تنها 20درصد اصلاح کرده بود و قیمت بعضی از موبایلها در بازار اصفهان تا 35درصد ریخت. سامسونگ گلکسی A51 با دلار 25 هزار تومان به قیمت هشت میلیون تومان معامله میشد و با دلار 21 هزارتومانی به پنج میلیون و 500 هزار تومان رسید تا اینکه از اول بهمن ورق برگشت.
بازگشت دلار به مدار صعود
اول بهمن دلار به کانال 22 هزار تومان برگشت و یک هفته بعد کانال 23 و سپس 24 هزار تومان را پس گرفت تا بازاریان مات و مبهوت این نوسانها شوند. اجناسی که بازاریان طی روزهای قبل با قیمت حراجی فروخته بودند به قیمتهای پیش از ریزش دلار برگشت و عمدهفروشان خیلی سریع فروش سبدهای جذاب خود را متوقف کردند. بااینحال گفتوگو با بازاریان نشان میدهد آنها هنوز به آینده مطمئن نیستند.محمدی یکی از موبایلفروشان خیابان فردوسی که از ترس ریزش دلار فروشگاهش را خالی از جنس کرده درخصوص آینده بازار میگوید:«ما کاملا هنگ کردهایم! الان چه میشود؟ جنس بخریم؟ بفروشیم؟ میترسیم بخریم دلار باز بریزد یا نخریم دلار بالاتر برود.» با وجود نزدیکبودن بازار پایان سال، بسیاری از بازاریان نمیدانند آیا منطقی است جنس بخرند یا نه؟ بهخصوص پس از ادعای دو شب قبل رئیسکل بانک مرکزی مبنی بر 20 هزارتومانی شدن دلار، حالا بازار بیشازپیش مردد است: «آقای همتی میگوید دلار 20 هزار تومان را میبیند، یعنی 20درصد ارزان میشود. ما میخواهیم روی جنس 10درصد سود کنیم. اگر دلار 20درصد بریزد شاید روی اجناس 30درصد ضرر کردیم؛ از طرفی جنس هم نیاوریم نمیتوانیم مشتری راه بیندازیم و باز ضرر میکنیم.»
رحیمی یکی از عـمـدهفــروشــان بازار رایانه درباره آینده بازار میگوید همه دستبهعصا عمل میکنند: «الان عمدهفـروشیهای شهر به اندازه خردهفروشان هم جنس ندارند، به همه گفتهایم فقط به قدر نیاز بخرید، مغازهای که 50 مودم موجودی داشت امروز فقط پنج مودم موجودی دارد، چاره هم ندارد.» در بازار رایانه نوسانهای ارزی تأثیر سنگینی بر قیمتها دارد، قیمت یک مودم ایدیاسال ساده با دلار 32 هزارتومانی فراتر از 900 هزار تومان بود، با دلار 25 تا 26 هزارتومانی حدود 600 هزار تومان بود و با دلار 21 هزارتومانی به 420 هزار تومان رسید، در نتیجه بازاریان حق دارند به خرید مردد باشند.