جشنواره‌ای برای فرهنگ شهروندی

همان‌گونه که از نام اداره توسعه فرهنگ شهروندی پیداست، رسالتش توسعه فرهنگ شهروندی در شهر است و تلاش می‌کند با برنامه‌های مختلف به زیرساخت توسعه فرهنگ شهروندی در جامعه کمک کند. یکی از اقداماتی که اداره توسعه شهروندی در سال۹۹ آغاز کرده، برگزاری جشنواره مسابقه نمایشنامه‌نویسی باعنوان بادکنک طلایی است. رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان در خصوص این جشنواره که سومین سال برگزاری خودش را پشت سر می‌گذارد، گفت: هدف از برگزاری این جشنواره از روز اولی که آغاز شد، رقم‌زدن یک اتفاق در حوزه ادبیات نمایشی کشور و حوزه کودک وتوجه به مباحث شهروندی بود تا پیشرفت کمی و کیفی در این حوزه اتفاق بیفتد.

تاریخ انتشار: 10:11 - یکشنبه 1399/12/24
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه

احمد رضایی تأکید کرد: برای اینکه بتوانیم این اتفاق را رقم بزنیم و مسائل آن را حل کنیم، جشنواره را در دو بخش برگزار کردیم. بخش آزاد شامل هر آن چیزی می‌شود که به رشد و تعالی کودک کمک کند و جزء مباحث آموزشی کودک باشد و بخش دوم بخش شهروندی است. در حوزه شهروندی ۱۵ موضوع مبتلا به در حوزه شهروندی مدیریت شهری وجود دارد و ۱۵ موضوع قابل بررسی و پیگیری است.

غنابخشی به مباحث شهروندی در نمایشنامه‌نویسی

تـــوجــه بــه مـــسـائــل شـهـــــروندی و غــــنـابـخـشـــیــدن ایـــــن بــحـث در نمایــشـنـامـــه‌نــویـسـی بــاعـــث آغاز مسابقه نمایـشــنــامه‌نویسی بادکنک طلایی شد. بــنـا به گفته رضایی، در سال اول دوم و برگزاری جشنواره اتفاق‌های خوبی رخ داد. در سال اول ۱۱ نمایشنامه انتخاب و در دو جلد چاپ شد و در سال دوم ۱۵ نمایشنامه منتخب شد که در سه جلد به چاپ رسید. او با تأکید بر اینکه تمام افرادی که در حوزه کار نمایشی فعالیت دارند می‌توانند از محصولات این جشنواره استفاده کنند، بیان کرد: سومین مسابقه جشنواره نمایشنامه‌نویسی شهروندی به صورت علمی‌تر اتفاق افتاد و تلاش کردیم آموزش‌ها را در حاشیه برگزاری جشنواره بیشتر کنیم تا محصولات باکـیـفـیـت‌تــری بـه‌دســت بـیـاوریـم. رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شهرداری اصفهان، گفت: در تمام حوزه‌ها با فقر متن روبه‌رو هستیم و تلاش می‌شود تا مباحث آموزشی جشنواره در کنار نوشتن متن‌ها پیشرفت در این حوزه را رقم بزند.

برگزاری کارگاه آموزشی در کنار نوشتن

اجرای کـارگــاه در ســــــومــیـن سـال برگزاری جشنواره نمایشنامه‌نویسـی یکی از ویژگی‌های جشنواره امسال است. کارگاه‌های آموزشی با حضور اســاتـیـد طرازاول کـشـور در حوزه نمایشنامه‌نویسی کودکان در اصفهان پیش خواهد رفت. اولین کارگاه با حضور شهرام کرمی، دبیر جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک همدان و یکی از مدیران طراز اول کودک در حوزه نمایش، کارگاه دوم با حضور منوچهر اکبرلو از اساتید برتر و انگشت‌شمار این حوزه و سایر کارگاه‌ها با حضور استاد محسنی و شراره طیاره که از نسل جدید نمایش‌نویسی کودک هستند و شیوا مسعودی برگزار خواهد شد. استاد حسین فدایی که سال‌ها در حوزه نمایشنامه کودک ترجمه‌های زیادی داشته و متن‌های بسیار زیادی به ادبیات کودک اضافه کرده است نیز در این جشنواره پنج کلیپ آموزشی خواهد داشت که یک منبع علمی برای تئاتر کودک ایجاد خواهد شد و جشنواره با کیفیت بسیار بالاتری برگزار خواهد شد. تمام کارگاه‌های آموزشی جشنواره به صورت آنلاین برگزار می‌شود. این آموزش‌ها عمومی نیست و به صورت محدود برگزار می‌شود و ۷۰ نفر از سراسر کشور در این جشنواره در این سطح آموزشی شرکت کرده‌اند تا آثارشان به لحاظ کمی و کیفی رشد پیدا کند. امسال مرضیه اشرفیان دبیر علمی جشنواره شد.

برگزاری کارگاه حضوری برای انتخاب متن‌های قوی

رضایی در خصوص برگزاری کارگاه حضوری با توجه به شیوع ویروس کرونا در صورت فراهم‌شدن شرایط گفت: اگر شرایط مهیا بود استاد باقری کارگاه سه روزه را در اصفهان برگزار خواهد کرد تا بچه‌ها در کارگاه زیر نظر استاد متن آماده و ارائه کنند و متن توسط استاد اشکال‌گیری و اعمال‌نظر شده و متن‌های غنی‌شده تحویل جشنواره شود. او در ادامه انتخاب مسئول کمیته علمی جشنواره را یکی از ویژگی‌های جشنواره سوم بیان کرد و افزود: دو دوره قبل بنده دبیر جشنواره بودم؛ اما امسال یکی از تحصیل‌کردگان نمایش و متخصصان حوزه نوجوان به عنوان دبیر علمی جشنواره انتخاب شده‌اند و مباحث کارگاه‌ها را دنبال می‌کنند. رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی، اجرای کارگاه‌ها در خلال جشنواره را در نوع خود بدیع دانست و ادامه داد: فیلم کارگاه‌های برگزارشده در فضای مجازی مربوط به اداره شهروندی بارگذاری می‌شود تا علاقه‌مندان به این حوزه بتوانند از فیلم‌ها و کارگاه‌های ما استفاده‌های کاربردی داشته باشند. رضایی با تأکید بر اینکه تلاششان برای اجرای این جشنواره مطرح‌شدن مباحث شهروندی در متون قوی نمایشنامه و اجرای آن در گروه‌های نمایشی است، تصریح کرد: امیدواریم این متن‌های نوشته‌شده و چاپ‌شده در گروه‌های تئاتر ونمایشنامه‌خوانی اجرا شود و ۲۶ نمایش‌نامه‌ای که تاکنون انتخاب شده، توسط گروه‌های تئاتری در حوزه کودک اجرا و استفاده شود.

تولید محتوا درقالب مباحث شهروندی در برنامه شاد

رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی شــــهــرداری اصـفـهـــان در خــصـــوص برنامه‌های سال ۱۴۰۰ این اداره گفت: ما هر سال برنامه‌های مدون سالانه داریم و طبق آن برنامه رفتار و برنامه‌ریزی می‌کنیم. برنامه‌های ما به سه دسته اصلی تولید محتوا، برنامه‌های رویدادی شهری و تبلیغات شهری تقسیم خواهند شد. رضایی با تأکید بر اینکه اینجا اداره شهروندی مدیریت شهری است گفت: ما بر این موضوع مقاومت داریم. شهروندی مباحث خاص دارد و مهم‌ترین موضوع‌های ما حقوق شهروندی، حمل‌ونقل، پسماند، ایمنی وامداد، آتش‌نشانی و اخلاق شهروندی است که شامل احترام به قانون، کنترل خشم و مهارت گفت‌وگو و سایر موضوع‌ها می‌شود که باید با کیفیت خیلی ویژه ارائه کنیم. او اظهار کرد: با توجه به سه ضلعی که مطرح شد ما مخاطبان را دسته‌بندی کردیم. کودک، نوجوان، سالمندان و بانوان و با توجه به این دسته بندی‌ها برای مخاطب تولید محتوا خواهیم داشت. بنا به گفته رضایی، تأکید بر رسانه و گسترش موضوع‌ها در حوزه رسانه یکی از اقداماتی است که اداره توسعه شهروندی تلاش کرده سال‌ها به آن بپردازد و بستر رسانه‌ای را افزایش دهد. این یکی از مهم‌ترین مسائلی است که این اداره دنبال می‌کند.
او از دریافت موافقت مجوز برای چاپ ۱۰۰ هزار جلد کتاب شهروندی برای دانش‌آموزان در کمیسیون اجتماعی شورا خبر داد و گفت: با تصویب این مصوبه در صحن علنی شورا اتفاق خوبی در این حوزه رقم خواهد خورد. مصوبه‌ای دریافت شد تا بیش از ۱۰۰ هزار جلد کتاب شهروندی برای دانش‌آموزان شهر اصفهان تولید شود.  او با اشاره به تعامل خوب و گسترده با آموزش و پرورش و امضای تفاهم‌نامه با مدیرکل ومعاونت پرورشی آموزش وپرورش برای اجرای تولید محتوا گفت: یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های سال ۱۴۰۰ ما این برنامه خواهد بود. یکی از برنامه‌هایی که رضایی به آن اشاره کرد، انجام برنامه خاص برای دانش‌آموزان در بستر برنامه شاد است. او با تأکید بر اینکه خانواده‌ها، معلمان و دانش‌آموزان که از شهروندان هستند در این مکان حضور دارند، مخاطب این برنامه هستند گفت: تولید محتوا در فضای مجازی برای شبکه شاد با حضور وزیر رونمایی شد. کانالی برای مباحث شهروندی در برنامه شاد طراحی خواهد شد که تولید محتوای آن بر عهده ماست. این برنامه در کل کشور برای دانش‌آموزان در سطح دبستان، دبیرستان و بزرگ‌سالان که شامل اولیا و معلمان هستند با محتواهایی نظیر پوسترها، تبلیغات، کلیپ‌های آموزشی، موشن، انیمیشن و فیلم‌های کوتاه برگزار می‌شود و مباحث شهروندی را در قالب این برنامه‌ها در فضای مجازی و شاد ارائه خواهیم کرد. او با تأکید بر اینکه موافق افزایش بخش جنبی در جشنواره نیستیم و این کار از کیفیت کار خواهد کاست، گفت: موضوع اصلی ما آموزش بچه‌ها و آشنایی آن‌ها با موضوع‌های شهروندی است و تلاش می‌کنیم این اتفاق بیفتد و چندان با افزایش بخش‌های جنبی در جشنواره موافق نیستیم.
رئیس اداره توسعه فرهنگ شهروندی در حوزه حمایت از شرکت‌کنندگان و تولیدکنندگان آثار نمایشی فاخر در سومین جشنواره نمایشنامه‌نویسی گفت: ما با چاپ آثار بچه‌ها از آن‌ها حمایت می‌کنیم. جایزه آثار ویژه 5 میلیون؛ نفر اول سه میلیون، دوم دو میلیون وسوم یک میلیون است. آثار قابل تقدیر هم 500 هزار تومان جایزه دریافت می‌کنند؛ اما همه آثار برگزیده به چاپ خواهد رسید. برای آثار چاپ‌شده در کل کشور تقاضا وجود دارد و حضور اساتید برتر در بخش آموزش و داوری به جشنواره رسمیت و شخصیت بخشیده است.