اگر از مرزهای زمینی سفر کرده باشید، با افرادی مواجه شدهاید که قصد خرید امتیاز پاسپورت شما را با قیمت بالایی داشتهاند. حال این افراد در ازای مسافرتهای خارجی یک روزه، امتیاز ریجستری موبایل شما را خریداری میکنند تا موبایلهای خود را از حالت غیرقانونی به حالت قانونی در بیاورند.
از غیرحضوری تا حضوری
موبایلهای مسافری تا قبل از 12مهر به صورت غیرحضوری در سامانه گمرک ثبت و ریجستر میشدند؛ ولی طبق نامه معاون فنی گمرک ایران به ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از ۱۲مهر سال جاری، ثبت و ریجستر موبایلهای مسافران در سالن مسافربری گمرکات و مبادی ورودی شهر صورت میگیرد و روند ریجستری غیرحضوری به حضوری تغییر پیدا کرد. از این رو کارشناسان گمرک از طریق سامانه «مرچنت» و به صورت حضوری نسبت به انجام فرایند ریجستری موبایل مسافران اقدام میکنند. هرچند ریجستری حضوری موبایل باعث بروز مشکلات متعددی از قبیل کمبود نیرو و امکانات، شکلگیری صفهای عریض و طویل و شیوع بیماری کووید۱۹ درگمرک شده است. از سوی دیگر عدهای سودجو برای دریافت امتیاز ریجستری موبایلهای قیمت بالا اقدام به ورود و خروج افراد از کشور میکنند!
ورود و خروج در ازای ریجستری
سودجویان تا قبل از حضوریشدن فرایند ریجستری موبایلهای مسافری اقدام به خرید پاسپورت مسافران با قیمت دو تا پنج میلیون تومان میکردند. ولی اکنون این دلالان افرادی را از کشور خارج و سپس وارد میکنند تا امتیاز ریجستری موبایل آنها را کسب کنند. حتی بعضی از سودجویان آگهیهای مختلفی در فضای مجازی و در سطح شهرهای مرزی جهت خرید و فروش حق ریجستری درج میکنند؛ برای نمونه یکی از این آگهیها پیشنهاد بلیت رفتوبرگشت به کشور عراق را به صورت نیم بها در ازای واگذاری حق ریجستری میدهد! البته این آگهی درمقایسه با سایر آگهیها لاکچری به نظر میرسد؛ زیرا بعضی سودجویان فقط مسافران را از مرزهای زمینی در یک روز خارج و وارد میکنند. سپس موبایلهای ریجسترنشده موجود در کشور را با کمک آنها در سامانه ثبت میکنند. براساس گفتههای مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران به ایسنا، در تعدادی از مبادی زمینی عدهای سودجو برای کسب منفعت شخصی و دریافت امتیاز ریجستری موبایل اقدام به ورود و خروج افراد از کشور میکنند؛ به طوری که روزانه شاهد شکلگیری صفهای مسافران برای ریجستری موبایل هستیم. توضیح این مقام مسئول در گمرک ایران نشان میدهد تعدادی از سودجویان به صورت مخفیانه از حق ریجستری مسافران استفاده میکنند؛ درواقع دلالان در مراحل مختلف ورود مسافر به کشور با جلب اعتماد مسافران ورودی و اخذ شماره گذرنامه و کد ملی مسافر، با روشهای هوشمندانه و بدون اطلاع فرد با سوءاستفاده از اطلاعات شخصی وی اقدام به ریجستری موبایل میکنند. اطلاعات دریافتی گمرک از بیخبر بودن مسافران و ثبت ریجستری موبایل به نام آنها خبر میدهد.
هزینه بالاست؛ ولی سودبالاتر است!
هزینه ورود و خروج مسافران برای سودجویان بالاست؛ ولی استفاده از حق ریجستری موبایل سود بیشتری برای آنها به دنبال دارد؛ برای نمونه حدود یک ماه قبل آیفون 12 در کشور به صورت ریجسترشده و بدون ریجستری به فروش میرسید، اختلاف قیمت آیفون ریجستر شده و نشده در بازار حدود 20 میلیون تومان بود و سودجویان با پرداخت نصف هزینه بلیت خروج و ورود یک مسافر به کشور میتوانستند پول خوبی بابت ریجستر آیفون 12 به جیب بزنند. این تجارت به قدری برای دو طرف پر سود است که این روزها با جستوجویی ساده در اینترنت میتوان فروشنده و خریداران حق ریجستری را پیدا کرد. در این میان دلالانی که موبایلهای ریجسترنشده را انبار کردهاند، درتکاپوی ریجستر آنها با خروج افراد از کشور هستند تا اسمارتفونهای خود را از حالت غیرقانونی به حالت قانونی در بیاورند. معاون فنی گمرک ایران در نهایت از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درخواست اجرای طرح ریجستری موبایل به صورت غیرحضوری، با انجام استعلامات سیستمی از واحد گذرنامه و درمکانی غیر از مبادی ورودی گمرک را کرده است. هرچند جزئیات این درخواست هنوز مشخص نیست؛ ولی بهنظر میآید سودجویان باید دنبال راه چاره دیگری برای ریجستری موبایلهای قاچاق خود باشند.