اتمام کشت اکوپارک اصفهان تا پایان سال

اکوپارک محیطی است که در آن فعالیت‌های تفرجی، همگام با شناسایی و چگونگی برخورد با مسائل زیست‌محیطی از جنبه‌های گوناگون آموزش همگانی انجام می‌شود. فرضیه اصلی طراحی اکوپارک، فراهم‌آوردن پشتوانه‌های اقتصادی، علمی و زیست‌محیطی مناسب برای آموزش عمومی و ایجاد فرهنگ صحیح محیط زیستی است. با توجه به زمینه‌ها و روند توسعه در کشور و با توجه به مشکلات زیست‌محیطی موجود و نیز تأثیرات ازدیاد روزافزون جمعیت و رشد پرشتاب فناوری و در پی آن افزایش مصرف و تولید انواع زباله و پساب‌های خانگی و صنعتی، ضرورت طراحی و اجرای اکوپارک اجتناب‌ناپـذیــر دیـده می‌شود.

تاریخ انتشار: 09:18 - یکشنبه 1399/11/19
مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

بنابراین با تکیه بر قابلیت‌های موجود و کاربری‌های متنوع و مفید اکوپارک، تأســــیـــس ایــن‌گـــونـــه فـضـاهــای تفرجی‌زیست‌محیطی شهری برای حرکت در جهت توسعه پایدار شهری لازم بوده و با توجه به نکاتی از قبیل تعیین اهداف هر طرح و تطابق آن با اهداف زیست‌محیطی، هم‌خوانی فعالیت‌ها با یکدیگر، استفاده از امکانات و موقعیت‌های مکانی، اجتماعی و مدیریتی برای مطرح کردن کاربری‌های فراغتی‌آموزشی، توصیه می‌شود. در حال حاضر وضعیت موجود در شهرها ایجاب مـی‌کــنـد کـــه پــــارک‌هــــــــای بـرنـامــه‌ریـــزی‌شـــده به‌منظور برقراری موازنه اکولوژیـک احـداث شـود. بـه همین منظور برای شناسایی پهنه‌های مستعد ایجاد اکوپارک در منطقه مرکزی استان اصفهان، معیارهای مـؤثر شـامل توپـوگرافی، سیمای سرزمین، اقلیم، سنگ و خاک، منابع آب، حساسیت زیست‌محیطی و دسترسی درنظر گرفته می‌شود.

 اتمام کشت اکوپارک اصفهان تا پایان سال

مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان هم در این خصوص از اتمام کشت اکوپارک اصفهان تا پایان سال خبر می‌دهد و تأکید می‌کند: این اکوپارک تا 170 هکتار نیز توسعه پیدا خواهد کرد. فروغ مرتضایی‌نژاد می‌افزاید: مرکز کشت اکو پارک جروکان در خیابان نبوی‌منش واقع است که انواع گلخانه‌ها را به خود اختصاص داده و حدود چهار هکتار مساحت دارد و حدود دو هکتار آن مخصوص گلخانه‌هایی است که گل‌های فصلی تولید می‌کند. در این مرکز 700 هزار گلدان فصلی و دائمی برای انتقال به مناطق مختلف وجود دارد که شامل گیاهان پایا و فصلی هستند. او ادامه می‌دهد: گل اختر، میمون، میخک و گازانیا از نمونه گل‌هایی است که در مرکز جروکان تولید می‌شود که در فصول مختلف در سطح شهر از آن‌ها استفاده می‌شود. در این مرکز، شاهد تولید خاک‌برگ مرغوبی هستیم که از برگ‌های جمع‌آوری‌شده سطح شهر برای تولید این نمونه خاک استفاده می‌شود. مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان اضافه می‌کند: خاک‌برگ بهترین بستر را برای رشد و تکثیر گیاهان فراهم می‌کند. در فصل پاییز برگ‌ها در مناطق 15گانه جمع‌آوری می‌شوند و سپس عملیات کمپوستی روی آن انجام می‌شود. این موضوع باید به‌گونه‌ای باشد که کیفیت خاک‌برگ مـنـاســـب باشد.
مرتضایی‌نژاد با اشاره به اینکه در این مرکز هوادهی به‌خوبی انجام می‌شود، تصریح می‌کند: خاک‌برگ‌ها به تولید گلدان‌ها کمک زیادی می‌کـند. در این مجموعه تحقیقاتی در رابطه با بسترهای کشت انجام می‌شود؛ زیرا برای پرورش گل‌های باکیفیت باید خاک خوبی نیز داشته باشیم تا گل بتواند از این خاک تغذیه خوبی داشته باشد. گیاهان پیازی که در فضای باز تکثیر می‌شوند نیز در این مکان پرورش داده می‌شوند و زنبق و اختر از نمونه گل‌های پیازی هستند.

 مرکز جروکان پشتوانه‌ای برای زیباکردن شهر

او با بیان اینکه مرکز جروکان پشتوانه‌ای برای زیباکردن شهـر است، خاطرنشان می‌کند: تلاش می‌کـنـیـم در نـوروز با گل‌های پرورش‌داده‌شده سطح شهر را برای شهروندان زیباتر کنیم. مــدیـرعامـل ســــازمـان پـارک‌هـا و فضای سبز شهرداری اصفهان بـیـان کرد: در شورای سازمان پارک‌ها به ما پیشنهاد استفاده از پارک‌های خـیرساز داده شد تا از ظـرفیت خـیران در ایــن مـسیـر استفاده شود، در رابطه با این موضوع رایزنی‌هایی انجام شد تا برای حل مشکلاتی از جمله آتش‌سوزی جنگل‌ها و آلودگی هوا وارد عمل شوند.
مرتضایی‌نژاد می‌گوید: بوستان‌هایی در سطح کشور توسط خیران ساخته می‌شود و ما نیز باید این ظرفیت را به اصفهان اضافه کنیم، از جمله کارهایی که خیران در این راه برای اصفهان انجام داده‌اند پاکت پارک منطقه9 در خیابان میرزا طاهر است که مالک آن اداره اوقاف بوده؛ اما درخت‌کاری و دیوارنویسی این پاکت پارک توسط سازمان پارک‌ها، سازمان زیباسازی و شهرداری منطقه9 انجام و این رویداد مورد استقبال زیادی قرار گرفت. امیدوارم خیران همانند موضوع‌های مدرسه‌سازی و سلامت در این بخش نیز فعالیت کنند؛ زیرا در حال حاضر هوای شهر اصفهان خوب نیست و زمینه‌سازی برای ایجاد تنفس سالم برای شـهـروندان می‌تـوانـد شروعی برای ایـن‌گــونـه اقدامات باشد.

 کلینیک گیاه‌پزشکی کلینیک مادر در اصفهان

او با بیان اینکه کلینیک گیاه‌پزشکی واقع در پارک ملت متعلق به سازمان پارک‌هاست، تصریح کرد: در این کلینیک اقدامات مختلفی انجام می‌شود که شناخت آفات و بیماری‌ها برخی از اقدامات این مکان است. بخشی از ساختمان واقع در پارک ملت متعلق به کتابخانه تخصصی پارک‌ها و بخش دیگر در اختیار کلینیک گیاه‌پزشکی است. در این کلینیک انواع تجهیزات آزمایشگاهی وجود دارد تا بتوانند انواع آفات را شناسایی، آنالیز و اقداماتی برای بهبود آن انجام دهند. در این راستا تمام مشکلات درختان و گیاهان نمونه‌گیری و بررسی و پس از بررسی، راهکاری ارائه می‌شود که ما نیز از این راهکار استفاده می‌کنیم تا شرایط برای آن گیاه یا درخت بهتر شود. مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان خاطرنشان می‌کند: این کلینیک به‌عنوان کلینیک مادر در اصفهان است؛ اما در مناطق دیگر این مراکز با عنوان «کلینیک فضای سبز» شناخته می‌شوند. در کلینیک گیاه‌پزشکی، مــوضــوع‌هـــای گــیاه‌پــــزشــکــی و چگونگی پرورش گیاهان دنبال می‌شود. این مجموعه می‌تواند به شهروندان در چـگـونگـی رشد گیاهان و علل بیماری‌های آن‌ها کمک کند. اغلب فـعالیت این کلینیک در پـارک‌هـا و فضای سبز شهر است.

 مرکز گیاهی محمودآباد، مرکز پژوهشی و تولیدی سازمان پارک‌ها

مـرتـضـایــی‌نــژاد بـیـان کــرد: مـرکـز مـحـمـودآبـاد که بــه‌عـنـوان مـرکـز پژوهشی و تولیدی سازمان پارک‌ها شناخته می‌شود و عملکرد ویژه‌ای دارد، اکنون چمن‌های گرمسیری و سردسیری در اراضی آن کشت می‌شود. حدود 540 گونه چمن در مرکز محمودآباد وجود دارد که تمام بذر این چمن‌ها جمع‌آوری شده و در نهایت پایه‌های چمن گرمسیری و سردسیری انتخاب و به تولید انبوه رسیده است. در این مرکز نهال‌های مقاوم در برابر کم‌آبی شناسایی و به مناطق 15گانه و ناژوان ارسال شده است. این نهال‌ها را می‌توان در فضاهای سبز شهری و کمربند سبز شهر استفاده
کرد. او مــی‌افـــزایـــد: در مــحـمـــودآبــاد گـیـاهـان دارویی زینتی و پیازی که تحمل‌پـذیری بیشتری نسبت به گونه‌های دیگر دارند پرورش داده می‌شوند؛ همچنین گونه‌ای زینتی و کمیاب به نام نیفوفیا به‌صورت انحصاری در محمودآباد پرورش داده می‌شود که این گیاه بومی ایران نیست.
بـه گــفـتـه مـدیـرعـامـل سـازمـــان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان، گـل‌هـای داوودی نـیــز ارقام مشخصی در این مرکز دارند که در حال پرورش و تکثیر است. بهترین چمن‌های شناسایی‌شده تـاکـنـون چــمــن «بـرمـوداگـراس» و «فستوکا» است که هرکدام به ترتیب در برابر گرما و سرما مقاوم هستند؛ این چمن‌ها نیز در مرکز پژوهشی و تولیدی تکثیر شده‌اند که در مناطق مختلف دیده خواهد شد.

افزایش سرانه فضای سبز مهم‌ترین رسالت سازمان پارک‌ها

مرتضایی‌نژاد با بیان اینکه افزایش سرانه فضای سبز، مهم‌ترین رسالت سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان است، خاطرنـشـان مـی‌کند: آمـارهـای موجود از سال 99 نشان می‌دهد که سرانه فضای سبز با میانگین قابل‌قبول در مناطق مـتفاوت است؛ با تدابیر انجام‌شده تلاش می‌کنیم پارک‌هایی را با مقیاس کوچک‌تر احداث کنیم. طبق گفت‌وگوهایی که با برخی مناطق انجام شــــد، تـمـلـک‌هــــای لازم برای ایــجـاد پارک در این مناطق انجام شده است.
او اضــافــه مـی‌کــنــد: در ســــال99 توسعه‌های سطحی فضای سبز به‌خوبی در همه مناطق انجام شده و در 9ماه سال99 مساحت پارک‌های شهری و محلی توسعه چشمگیری داشته است؛ به‌طوری‌که شاهد اضافه‌شدن تعداد زیادی از این پارک‌ها در مناطق مختلف شهری هستیم. با توجه به فضاهای سبز موجود، عدد 28.2 مترمربع به اصفهان اختصاص داده شده که بالاترین سرانه کشور را تشکیل داده است. مدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه بحران خشک‌سالی در سال‌های اخیر گریبان‌گیر اصفهان شده است، اظهار می‌کند: باید با این شرایط از گونه‌های مقاوم به خشکی استفاده بیشتری شود، به همین دلیل سازمان پارک‌ها این موضوع را در برنامه‌های خود قرار داده است. چـمـن پـوشـش بـستـر خاک است و نازیبایی‌ها را پوشش می‌دهد. مرتضایی‌نژاد می‌گوید: در اصفهان 540 هکتار چمن وجود داشت که بیشتر آن‌ها مقاومت لازم را نداشته و به آب زیادی نیاز داشتند که زیرساخت‌ها باید برای جای‌گذاری چمن‌های مقاوم بهبود پیدا کند تا همان فضا بتواند چمن را تولید کند. در دو سال گذشته تولید چمن‌های مقاوم در محمودآباد آغاز شد؛ اما زمین برای این کار محدود بود که با کمک شهردار اصفهان زمین 34 هکتاری به‌صورت موقت به سازمان پارک‌ها داده شد. در این زمین 34 هکتاری به‌غیراز چمن، گونه‌های مقاوم گیاهی دیگر نیز در حال پرورش و تکثیر است. او بـــیــان مـی‌کــنـد: چـمـن‌هـــای مــقـاوم بـایــد بــه مـکـان جـدیـد انتقال یابند و شهر باید چمن و گیاهانی مقاوم داشته باشد تا در همه فصول شاهد زیبایی شهر باشیم.

 انجام عملیات کاشت 53هکتار از اکوپارک تا پایان سال

به بـیـان مـدیـرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان، اکوپارک مـکـانـی است که با سیستم‌های پیشرفته‌ای محـیطی آرام را ایجاد می‌کند. در این مکان مسائل تفریحی با عوامل زیست‌محیطی توأم است که باعث برقراری تعادل می‌شود. اکوپارک با محیط اقلیمی خود روبه‌رو است، پس باید دقت ویژه‌ای در پوشش گیاهی و چمن آن انجام شده و از آب‌های خاکستری برای آبیاری آن استفاده شود؛ همچنین انرژی الکترونیکی برای تقویت آن نیز از سلول‌های خورشیدی گرفته شود. مرتضایی‌نژاد با بیان اینکه برای یک اکو پارک باید با استفاده از مواد بازیافتی مبلمان ایجاد شود و در آن قرار گیرد، خاطرنشان می‌کند: 53 هکتار از منابع طبیعی واقع در شمال غربی اصفهان واگذار و طراحی اکو پارک ارائه شد و در نهایت این اکوپارک با انواع گونه‌های گیاهی مناسب اقلیمی در مرحله کاشت قرار گرفت. او تصریح می‌کند: مقرر شد در طرح توسعه اکوپارک، زمین‌های بیشتری در اختیار سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قرار بگیرد تا این مکان را به 170 هـکـتـــار برسانیم. مــدیرعامل سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری اصفهان می‌گوید: تا پایان سال99 عملیات کاشت 53هکتار از اکوپارک انجام می‌شود که امیدوارم با این کار اتفاق خـوبی را برای شهـروندان رقم بزنیم. مرتضایی‌نژاد یادآور می‌شود: احداث اکوپارک در سازمان پارک‌ها و فضای سبز اصفهان پس از قرار گرفتن نقطه در نقشه، توپوگرافی آن نیز مشخص شد و شبکه آب‌رسانی توسط واحد پارک‌ها انجام و سیستم آبیاری بر اساس آنالیز سایت پلن پوشش گیاهی طراحی و بر این اساس شیب پوشش گیاهی تعیین شد. همچنین با توجه به بارندگی اصفهان رواناب‌هایی توسط افراد متخصص ایجاد شده که بتوانیم گیاهان را به خوبی آبیاری کنیم.

برچسب‌های خبر