گرانی شکر کام تولیدکنندگان داخلی را تلخ کردهاست، آنها مدعیاند با افزایش قیمت محصولات، مکملهای آن نیز گران میشوند و تقاضا به طرز غیرقابل باوری کاهش پیدا میکند.
افزایش 45درصدی نرخ شکر
به گفته دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی، قیمت شکر در طول ماه جاری با افزایش 45درصدی همراه بود و نرخ هر کیلوگرم شکر برای بنکداریها از هشت هزار تومان به ۱۱ هزار و ۶۵۰ تومان رسیده است؛ از این رو شکر در بازار با قیمت 12 تا 15 هزار تومان به فروش میرسد. همچنین غلامحسین بهمنی، دبیرکل اتحادیه بنکداران شکر، در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، از اتمام شکر چغندری تولید داخل خبر داد. به دنبال این موضوع، دولت با کسری درعرضه شکر مواجه است که این امر موجب شده شکر با نرخهای مختلفی عرضه شود. از طرفی واردات شکر صرفه اقتصادی ندارد. طبق توضیحات این مقام مسئول، قیمت جهانی شکر افزایش یافته است و نرخ هر کیلو شکر وارداتی با ارز نیمایی در بنادر ۱۱ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تمام میشود که با احتساب سایر هزینهها با نرخ ۱۵ هزار تومان بهدست مصرفکننده میرسد. درمقابل نقش ارز نیمایی در واردات کمرنگ شده و اگر قرار بر واردات شکر با ارز بازار آزاد باشد، باید برای خرید هر کیلوگرم شکر در سال آینده نزدیک به 50 هزارتومان پرداخت! شکر یک ماده خوراکی مکمل به شمار میرود که گرانی آن منجر به بالارفتن قیمت کالاهای وابسته به شکر شده است.
شیرینی
گرانی شکر بیشترین تأثیر را بر بازار شیرینی دارد و اکنون شیرینی در بازار اصفهان یک خوراکی لوکس به شمار میرود؛ زیرا خرید یک جعبه شیرینی خشک دستکم 35 هزار تومان آب میخورد و این بها برای شیرینی تر به 75 هزار تومان میرسد. به گزارش ایلنا، محمد بیبلا، رئیس اتحادیه قنادان نیز از گرانی تصاعدی و کمبود شیرینی برای بازار شب عید خبر میدهد؛ چراکه شیرینی موردنیاز نوروز 1400 باید طی روزهای آینده توسط قنادیها آماده شود و گرانی و نبود مواد اولیه به همراه قیمت مصوب تهیه و تولید شیرینی، قنادان را با مشکل مواجه کرده است. در نتیجه قنادان درپی نامعلومبودن قیمت شکر و مشکلات موجود درعرضه، روزهای سختی را میگذرانند و مردم هم مانند سابق شیرینی و کیک نمیخرند. وضعیت بازار گز اصفهان نیز مشابه شیرینی است و تولیدکنندگان علاوه بر گرانی مغزیجات و روغن باید با افزایش قیمت شکر هم دست و پنجه نرم کنند.
پولکی و نبات
تولیدکنندگان پولک و نبات اصفهان به دلیل افزایش قیمت شکر در روزهای اخیر، نگران از کار افتادن صنفشان هستند. توزیع پولکی و نبات درست چند روز پس از نوسانهای نرخ شکر کاهش یافت و موجودی نبات و پولکی در بیشتر فروشگاه به اتمام رسید. ولی با گذشت یک هفته پولکی و نبات با قیمتی بالاتر در بازار اصفهان عرضه شد؛ برای نمونه قیمت یک بسته 600 گرمی پولکی ساده به مرز 12 هزار تومان رسید یا قیمت یک بسته 500 گرمی نبات سفید به 25 هزار تومان افزایش یافت. شهروندان اصفهانی پس از افزایش قیمت پولکی و نبات از کاهش میزان شیرینی آنها میگویند که این اقلام خوراکی به دلیل گرانی شکر مانند گذشته شیرین نیستند! گفتوگوی علیرضا شیروانی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و فروشندگان قند، پولک و نبات اصفهان با باشگاه خبرنگاران جوان هم بیانگر آسیبهای واردشده درپی گرانی مواد اولیه به این صنف است و اکنون تولیدکنندگان نمیتوانند با ظرفیت کامل کار کنند. کارخانهها باید با ۳۰درصد ظرفیت کار کنند؛ زیرا قدرت خرید مردم پایین آمده و به دنبال آن مصرف پایینتر میرود. درحال حاضر نقش واسطهها در عرضه شکر پررنگتر است؛ بنابراین گرانی و کمبود شکر باعث فراموش شدن صنف پولکی و نبات اصفهان در سال آینده میشود یا شکر و نبات از این پس کام مردم را به جای شیرین، تلخ میکنند!
تنقلات
بستنی، انواع کیک و بیسکویت بستهبندیشده، پاستیل، آبنبات، آدامسهای قندی و… در شمار دیگر کالاهایی قرار میگیرند که رشد نرخ شکر بر وضعیت بازار آنها اثرگذار است. درحال حاضر قیمت تنقلات یا افزایش یافته یا از وزن آنها کاسته شده است. برای نمونه یک بیسکویت معمولی با قیمت یک هزار تومان عرضه میشد؛ ولی قیمت جدید این بیسکویت به حدود دو هزار تومان تغییر کرده یا نرخ بعضی از بیسکویتهای ساده به 10 هزارتومان رسیده است. همچنین تعداد زیادی از مصرفکنندگان مدعیاند میزان شکر استفادهشده در تنقلات کاهش یافته و این اقلام خوراکی مانند گذشته شیرین نیستند. از طرفی فعالان در صنف کافیشاپ و کافهتریا در پی گران شدن شکر درصدد تعیین قیمتهای جدید در آستانه بازار سال نو هستند.