امسال نوسانهای ارزی نیز به کمک بازار نوروزی مسکن آمد، پیش از این پیشبینی نمیشد در بازار نوروزی تقاضای چندانی وجود داشته باشد؛ ولی 20 هزار تومانی شدن دلار و بازگشت دوباره آن به کانال 26 هزار تومان در کنار اخبار سیاسی برجام باعث شد تا خریداران هرچه سریعتر خرید خود را انجام دهند.
بازار نوروزی با طعم نوسانهای ارزی
«بازار مسکن در رکود است.» این جمله پاسخ بسیاری از فعالان بازار مسکن اصفهان درباره وضعیت بازار است. هاشمی، مشاور املاک منطقه جی، درباره بازار میگوید: «انگار در بازار مسکن بمب انداختهاند، همه فروشندهاند حتی خود من و خریداری نیست.» شعبانی، فعال بازار مسکن منطقه مدرس، نیز میگوید «کشتی بازار مسکن به گِل نشستهاست، آذر و دی یک آپارتمان هم معامله نکردهایم؛ این یعنی رکود کامل.» با این حال بخشی از فعالان بازار از تحرکات تقاضا از نیمه دوم بهمن به دلیل خریدهای پایان سال خبر میدهند؛ شعبانی دراینباره میگوید «هنوز معاملات جان نگرفته؛ ولی دید و بازدیدها از نیمه دوم بهمن افزایش یافتهاست، هر سال در همین فصل تقاضا در بازارهای مختلف افزایش مییافت، کمی هم بازار مسکن تکان میخورد، ما فکر نمیکردیم امسال بازار شبعید داشته باشیم؛ ولی به نظر مشتریان از افزایش مجدد قیمتها میترسند.»
تعدادی از فعالان بازار مسکن اصفهان عقیده دارند ترس از افزایش مجدد قیمتها باعث شد تا مشتریان اسفندماهی وارد گود خرید شوند. هاشمی مواضع وزارتخارجه آمریکا و ایران درباره برجام را دلیل این افزایش تقاضا در بازار مسکن میداند «نیمه دوم آبان همه میگفتند بایدن امروز بیاید فردا به برجام برمیگردد، برای همین مسکن رکودی شد؛ ولی با مواضع اخیر ایران و آمریکا این ترس به دل خریداران افتاده تا مبادا قیمتها دوباره صعودی شود.»
زمانی، یکی از مشاوران املاک با سابقه محله سیمین، نیز وقایع سیاسی و هیجانات ارزی را در افزایش تقاضای پایان سال بازار مسکن دخیل میداند: «وقتی دلار از 32 هزار تومان به زیر 20 هزار تومان رسید، خریدار دست نگه داشت؛ ولی وقتی دوباره به بالای 26 برگشت، خریدار ترسید تا مبادا نرخ ارز بار دیگر بالای 30 هزار تومان برود، برای همین سریع به بازار آمد.» فعالان بازار پیش از این پیشبینی نمیکردند تقاضا در طول نیمه دوم بهمن و اسفند نسبت به ماههای گذشته رشد چشمگیری داشته باشد؛ اگرچه تنور بازار مسکن هر سال با پایان فصل سرما و با نزدیک شدن به سال نوی شمسی آغاز میشود.
سال گذشته خبر شیوع ویروس کرونا بازارها را شوکه کرد و نه تنها مسکن بلکه بخش اعظمی از بازارهای کشور را نیمه تعطیل کرد. محدودیتهای رفت و آمد در کنار ترس اولیه از ویروس کرونا باعث شد تا هم خریدار و هم مشتری معاملات را تا شروع اردیبهشت به تأخیر بیندازند. ضمن اینکه دفاتر مشاوران املاک شهر بسته بود و امکان ثبت معاملهای وجود نداشت، ولی سالهای گذشته از نیمههای بهمن تقاضا در بازار مسکن تقویت میشد و امسال هم پس از چند ماه غیبت مشتریان از بازار مسکن تعداد کمی از خریداران واقعی به بازار آمدهاند تا خرید کنند. هداوند، مشاور املاک منطقه رزمندگان، در اینباره میگوید: «خبری از دلالبازی نیست، دلالها حتی از خانه بیرون نیامدهاند، فقط بخش کمی از متقاضیان واقعی از املاک دیدن میکنند تا پیش از شروع سال نو خرید انجام داده باشند.» گفتوگو با خریداران پایان سال بازار مسکن نیز نشان میدهد درصد بالایی از آنها مصرفکننده واقعی هستند و هدفی برای سفتهبازی یا سرمایهگذاری در این بازار ندارند. با وجود تقویت تقاضا ولی بازار مسکن اصفهان هنوز از کاهش شدید تقاضا رنج میبرد، هداوند دراینباره میگوید: «اینکه ما میگوییم تقاضای شب عید بیشتر شده، هنوز هم در برابر هر صد فروشنده شاید به سختی یک مشتری داشتهباشیم. در نتیجه دست بالا با آنهاست و پای معامله قدرت چانهزنی بالاتری دارند، اگرچه مالکان هم به دلیل رشد مجدد نرخ دلار کمی سفتتر از چند هفته قبل هستند.» ماراتن نوروزی بازار مسکن امسال در شکل متفاوتی برگزار میشود، معاملات کمتر از سالهای قبل است؛ ولی هم خریدار و هم فروشنده از آینده بازار مطمئن نیستند.