بنای ثبتی «فرهنگ» توافقی به فروش می‌رسد!

آموزشگاه فرهنگ در خیابان طالقانی در دهه‌های سی و چهل بروبیای بسیاری داشت.  ماجرای فراز و فرودهای این مرکز فرهنگی را چهارشنبه 22 اردیبهشت ماه در همین صفحه به قلم عبدالمهدی رجایی خواندید.

تاریخ انتشار: 23:17 - یکشنبه 1400/03/2
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه

حالا پیرو آن مطلب، متنی به قلم یکی از خوانندگان روزنامه دریافت کردیم که خبر تازه‌ای از این بنای تاریخی به ما می‌دهد؛ خبر آگهی‌شدن بنای ثبت ملی شده فرهنگ و البته نیمه‌مخروبه بودنش!  در آگهی آمده است: «خانه تاریخی، 1400 متر، قیمت کل: توافقی، آگهی دهنده: شخصی.» این روایت را با امید به اینکه زودتر برای بنای ارزشمند آموزشگاه فرهنگ تصمیمی گرفته و تخریب نشود، منتشر می‌کنیم.

پیرو مقاله دوست گرامی و محقق ارجمند جناب آقای دکتر رجایی در  صفحه گردشگری روزنامه اصفهان زیبا مورخ بیست و دوم اردیبهشت ماه سال هزار و چهارصد تحت مطلبی با عنوان «روزگار فرهنگ اصفهان» که بسیار  زیبا و جامع تاریخچه پیدایش و فعالیت‌های این مدرسه را بررسی کرده بودند، به نظرم رسید ذکر این نکته جالب باشد که محض اطلاع دوستداران تاریخ و فرهنگ شهر اصفهان  اگرچه  امروز اثری و نشانی از ساختمان‌های اصلی مدارس نوین اصفهان مانند گلبهار و بهشت آیین و علیه و سعادت و کمالیه و نوریه  و… نیست و همه یا تخریب شده‌اند یا جای خود را به ساختمان‌های جدید داده‌اند؛  اما چندی پیش به طور اتفاقی با خبر شدیم خوشبختانه ساختمان اصلی دبیرستان فرهنگ در وسعتی به مساحت هزار و چهارصد مترمربع در قلب شهر اصفهان همچنان در انتهای یک دالان تنگ و تاریک در محل خیابان طالقانی اصفهان موجود است و نفس می‌کشد اگرچه زخم‌های زیادی برداشته است و بی‌مهری‌های زیادی در حق آن در حال انجام است.

داستان فروش خانه

ماجرا از آگهی فروش یک خانه کلنگی قاجاری در سایت دیوار شروع شد و بعد از هماهنگی جهت بازدید و تماس  با یکی از ده‌ها ورثه این خانه تاریخی موفق شدم از صحن و اتاق‌های این خانه تاریخی که زمانی یکی از مدارس بنام شهرمان بــــــوده است بازدیــــــدی داشــــــته باشم.

 به محض دیدن حوض سنگی میانه حیاط این خانه قاجاری و فرم مخصوص آن در ذهنم یک عکس قدیمی سیاه و سفید و صفی از دانش‌آموزان آن زمان  را که سال‌ها پیش دیده بودم نقش بست. همهمه دانش‌آموزان در حیاط این خانه و سبک و سیاق لباس‌ها و روش و منش معلمین آن روزگار فضایی متفاوت از تاریخ شهرمان را در انتهای این دالان بلند  و تاریک روایت می‌کند. گویا سفری کرده باشی به صد سال پیش… .

موقعیت خانه

اگرچه این خانه در بین خانه‌های تاریخی شهر اصفهان سال 1388 و به شماره  26583 ثبت میراث فرهنگی شده است و اکنون یکی از آثار ملی ایران به شمار می‌رود، اما متاسفانه از سوی مالکین رها شده است و بسیار آسیب دیده است.  با شکسته‌شدن تیرک اصلی سقف اتاق شاه‌نشین سقف مذکور تخریب شده و موجب سقوط و تخریب سقف زیرزمین هم شده است.

دست‌اندازی‌هایی هم از طرف ملک‌های مجاور این مدرسه به حریم این بنا وارد شده است؛ اما هنوز دیر نیست و این بنا در مقایسه با بسیاری از دیگر خانه‌های تاریخی این شهر جواهری غبارگرفته است که با همت دوستداران و متولیان فرهنگ شهر و کشورمان قابلیت احیا و استفاده بهینه را دارد.

جا دارد اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری، سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری و یا اداره‌کل آموزش و پرورش  قبل از آنکه این بنای تاریخی به سرنوشت شوم صدها بنای تاریخی این شهر که اکنون فقط نامی و حسرتی از آن‌ها باقی مانده است دچار شود همتی کنند و به معنای واقعی کلمه این یادگار فرهنگ شهر اصفهان  را برای نسل‌های آینده حفظ کنند و نامی نیک از خود  برجاگذارند.