لزوم توجه به بانوان نخبه در محله‌های شهر

 «بانوان محترم می توانند در تمامی حوزه‌ها ایده بدهند. چنان‌که تجربه به ما نشان داده است که بانوان به‌دلیل ریزبینی و ظرافت نگاهی که دارند مسائل را بهتر از مردان می بینند. گاهی اموری از چشم ما پنهان است که بانوان آن‌ها را به خوبی متوجه شده و انعکاس می دهند. در واقع آن‌هــا هم ریــزبیــن هستـنــد و هم نگــاه زیباشناسانه ای به مسائل دارند؛ بر همین اساس تجربه نشان داده است که این هم‌فکری و تبادل‌نظر می‌تواند تا حد زیادی به اداره بهتر شهر کمک کند.» این مطلب بخشی از سخنان دکتر علی قاسم‌زاده شهــردار اصفهــان اســت کـــه در یــکـــی از جلسه‌های شورای مشورتی بانوان مطرح کــرد. بــــانــوان شهـــر، بــه‌ویــژه نخبــگــان، ظــرفیت‌های پنهــانی هستند که سال‌ها مفغـــول مانــده‌اند. این نیــروهای پنهان می‌توانند بازوی قوی برای حرکت به سمت شهری برای زندگی باشند؛ البته شهـرداری و شـورای شهــر در ایــن دوره تلاش می‌کنند تا نگاه جدیدی به بانوان شهـر داشته باشد و نقش مؤثر آن‌ها را  در شهر پــررنگ‌تـر کنند. «اصفهــان‌زیبـــا» در خصوص نگاه شهرداری و شورای شهر به بانوان و اقداماتی که برای آن‌ها انجام ‌شده، با فرزانه کلاهدوزان، تنها بانوی عضو شورای اسلامی شهر اصفهان که عضو هیئت‌رئیسه شورا و کمیسیون فـرهنــگی،اجتــمــاعی، وزرشـی نیـز اســت گفــــت‌وگــــویــــــی داشتــــــه کـــــــه در ادامــــــه می‌خوانید.
 
تاریخ انتشار: 02:29 - چهارشنبه 1401/05/12
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
 مدتی است که شورای مشورتی بانوان شهرداری فعالیت خود را در زمینه‌های مختلف آغاز کرده است. چه اقداماتی در این مجموعه برای بانوان انجام می‌شود؟
 در گذشته بانوان در شهرداری یک مشاور داشتند؛ اما ساختار اداری در این زمینه وجود نداشت. درحال‌حاضر سمت شورای مشورتی بانوان در شهرداری برای پنج مشاور ابلاغ خورده است تا مشاور شهردار در امور بانوان باشند و وظیفه احصای مشکلات بانوان را به عهده بگیرند؛ البته مشکلات بانوان زیاد است و شهردار در پنج اولویت به آن‌ها مأموریت داده تا در این زمینه‌ها مشکلات و راهکارها را استخراج کنند. بانوان مشاور شهردار هر دوهفته یک‌بار با شهردار جلسه‌ای برگزار و درباره مسائل بحث می‌کنند تا به نتیجه و به بودجه بــرسنــد؛ چــراکه در شهـــرداری وقتــــی مسئــله‌ای بــه نتیجــه می‌رســد که بودجه دریافت کند و بتوان آن را پیگیری کرد.
اولویت‌های مطرح‌شده در شورای مشورتی بانوان چیست؟
به‌طور کامل از اولویت‌های مطرح‌شده اطلاعی ندارم؛ اما ازجمله محورهای مطرح‌شده در شورا فراهم‌آوردن زمینه تفــریح و نشــاط بــانوان، ســامــان‌دهــی بــاغ‌های بــانوان و بـــاز طــراحی آن‌هــا، مشکلات و اعتبار تخصیص‌داده‌شده به این باغ‌ها برای بهسازی و نوسازی، حمل‌ونقل بانوان، تجهیز پارک‌ها، معابر، فضاهای شهری و نیازهای بانوان است. در این شورا اتاق فکر وجود دارد و مسائل پیگیری می‌شود تا به نتیجه برسد و در بودجه بنشیند و در سطح شهر عملی شود.
شما عضو کمیسیون فرهنگی شورای شهر نیز  هستید. آیا برای نخبه‌پروری بانوان در سطح شهر طرحی ارائه داده‌اید؟
بله؛ نخبه‌پروری در سطح محله‌ها در مناطق پانزده‌گانه مطرح بوده است. استراتژی اولیه مدیریت شهری و شورا محله‌محوری است. در این زمینه بانوان،رکن اساسی هستند که مشکلات اصلی محله‌ها را می‌دانند. ارتباط خوب معاونت فرهنگی مناطق و شهروندان در هر منطقه برقرار است  کارشناسان در کنار مردم هستند. در برخی از مناطق جمع‌ها و گعده‌هایی از بانوان در قالب سمن‌ها فعالیت دارند و یا خودشان خیریه و جلسه داشتـه و ارتبــاطات خوبی با معــاونــت فرهنگی محلــه‌هــا بــرقـــرار می‌کنــنــد کــه بسیـــار کارگشاست.  شهــرداری و اداره فــرهنگی بـه‌عنـــوان تسهیلگر، در کنار جمع‌های محلی است و راهکارهایی خوبی در این جمع‌ها داده می‌شود.  من به‌اتفاق شهردار از یکی از محله‌ها که جلسه‌های قرآنی بانوان در آن برگزار می‌شد، بازدید کردم. راهکارهایی که این بانوان درباره مسائل محله، مثل سگ‌های ولگرد و منطقه بی‌دفاع شهری می‌دادند، بسیار جالب بود. هم مشکل را می‌دانستند و هم راهکار ارائه می‌دادند. این به‌دلیل دقت و تیزبینی است که بانوان دارند و حل مسئله را طراحی می‌کردند.
به اعتقـاد شمــا بــه‌طــور ویــژه شناسایی بانوان محله‌ها و استفاده از آن‌ها به‌عنوان یک نیروی مؤثر در محله‌ها مطرح بوده است؟
شناسایی ویژه نخبه و تأثیرگذاری آن‌ها در محله‌ها موضوعی است که مطرح نبوده و به آن پرداخته نشده است؛ البته برخی محلــه‌ها هستنـد کــه گــروه‌هــای محلــی دارند؛ اما نخبه‌پروری در آن‌ها ندیده‌ام.یک‌بـــار در منطقــــه2 بــه منــاسبـــت روز زن، بانوان نخبه‌در منطقه را شناسایی و از آن‌ها تقدیر کردند؛ اما به‌عنوان نخبه‌پروری موضوعی ندیده‌ام.
بانوان نخبه، نیروهای مغفولی هستند که می‌توانند در محله‌ها تأثیر مثبتی داشته باشند؛ به‌خصوص برای نوجوان‌ها. آیا شما در طـرح‌ها و اقدامات خود به این موضوع توجه کرده‌اید؟
بله؛ درست می‌فرمایید. می‌توان این موضوع را در شورا مطرح کرد. شناسایی بــانــــوان نــخبـــــه و استـفـــــاده از آن‌هـــا به‌عنوان یک منبع تأثیرگذار در جامعه برای پرورش نسل‌های آینده، نوجوان‌ها و تقویت هویت محله‌ها بسیار مؤثر است. تأثیرگذاری بانوان در محله‌ها زیاد است.  به‌نظر من هویت‌ها  کم‌رنگ شده است و با این دیدگاه و محله‌محوری حس تعلق به منطقه و کشور زیاد می‌شود. بــرجستــه‌ســازی نخبگـــان می‌تــوانــد به الگوسازی کمک کند و در هر رشته‌ای می‌تواند الگوی خوبی برای هویت‌سازی محلــه‌ها بــاشد؛ البتــه در بـــرخی منــاطـق به‌خصوص در مناطق محروم، خوب کار کــردنــد. در منطقــه 14 بــر روی الگوهــای ورزشـــی خــوب کــار کــرده‌انــد و در مناطق برجسته‌سازی شد.
در کمیسیون فرهنگی چقدر به بانوان توجه شده است؟
در کمیسیون فرهنگی، متناسب با قانون جوانی جمعیت، طرحی ارائه‌شده است. در این طرح که در مجلس تصویب شد، بندی برای شهرداری‌ها، بانوانی که در شهرداری کار می‌کنند مصوب و تکالیفی ارائه شد؛ اما به‌دلیل اینکه تکالیف در بــودجــه نیـــامده بـــود، طــرحی تصـــویــب کردیم تا علاوه بر موضوع‌های قانونی که ردیف بودجه داشت، تسهیلات ویژه‌ای درخصوص استفاده از مشاوره برای بانوان کارمند شهرداری دیده شود و مشاوره برای بیمه تکمیلی در راستای تعالی خانواده آن‌ها در دستور کار قرار گیرد؛ همچنین توجه به آموزش برای تحکیم و تعالی خانواده در مکان‌های شهرداری هم باید مدنظر قرار گیرد. شهرداری برای بانوان کارمند که کودک زیرشش سال دارند، همسان‌سازی کند تا آن‌ها بتوانند نزدیک محل سکونت کار کنند.  در این طرح برای بانوان شهر و مادران دارای سه فرزند برخی امکانات در قانون آمده تا بتوانند از مراکز تفریحی در اختیار شهرداری و حمل‌ونقل با تخفیف 50 درصد، استفاده کنند؛ همچنین مقرر شد در کارت منزلت شهری، مادران دارای سه فرزند اضافه شوند.
کارت منزلت شهری هنوز هم فعال است؟ گویا مدتی استفاده از این کارت‌ها متوقف‌شده بود؟
بله؛ صدور کارت منزلت با شیوع کرونا متوقف شد؛ اما امسال این کارت‌ها دوباره صادر می‌شود و قرار است بانوان دارای سه فرزند و بیشتر نیز به لیست افرادی که کارت منزلت دریافت می‌کنند، اضافه شوند. در آن طرح این موضوع آمده و تصویب شده است.
شما عضو کمیسیون سلامت و محیــط‌زیــست و خــدمــات شهــری شورای اسلامی شهر اصفهان هم هستید. در حوزه سلامت بانوان چه اقداماتی انجام شده است؟
متأسفانه اقداماتی که برای سلامت بانوان در دستور کار قرار گرفته، اجرا نشده است؛اما برخی را دنبال می‌کنیم. قرار است کمیته فرهنگ شهروندی و اداره سلامت همراه با دانشگاه علوم پزشکی اقدامات سلامت‌محوری را که انجام می‌دهند  با توجه به اولویت‌های سلامت شهر اصفهان در دستور کار قرار دهند و سیاست‌گذاری آن‌ها همسو با سیاست سلامت استان باشد. در این راستا چندجلسه برگزار شد؛ اما اجرای هیچ برنامه‌ای هنوز قطعی نشده است. امیدوارم بتوانیم برنامه‌های خوبی ارائه دهیم. کــرونا بـــاعــث شــده بــود بــرنــامــه‌های سلامت‌محور سطح شهر رها شود. کرونا در بسیاری از فعالیت شهــــرداری و شهـــری مـــــؤثـــر بــــود؛ امـــا خوشبختانه در این مدت اقـــدامـات بسیــار خوب پیــش مــی‌رود و مشکلات در حال استخراج است.  دوســال برنـامـه‌ها متــوقف بـوده است. اولویت‌بندی این است که در حوزه ورزش بانوان به نقطه اصلی برسیم و اینکه ورزش همگانی در دستور کار قرار گیرد. تقریبا گروه‌ها فعال شده‌اند و مشکلات را با ما در میان می‌گذارند. گــروه‌های ورزشی برای نصــب چــادر یا مکان مناسب مشکلاتی داشتند که با ما  درمیـــان گـــذاشتند. سعـــی مــی‌کنیـــم با همکاری شهرداری مناطق، مشکلات را حل کنیم.
در خبری درباره گروه‌های فرهنگی و جمع‌ها در محله‌های مناطق صحبت کرده بودید. شهرداری تا چه حد به این جمع‌ها، به‌ویژه بانوان توجه دارد؟
جلسه‌هایی با سمن‌ها و ادارات برای احصای مسائل و مشکلات برگزار کرده‌ایم و درصددیم تا به نتایج خوبی دست پیدا کنیم؛ اما مسئله کلان در حال حاضر هویت و خودباوری است. به‌عنوان اتاق فکر و ظرفیت شناسی به این نتیجه رسیدیم در رویدادهای شهری باید خود افراد و گروه‌ها باشند و مدیریت شهری به‌عنوان تسهیلگر وارد شود، هدف و رویداد را تشکل‌ها و نهادها در محله‌ها انجام دهند و شهرداری در موضوع تبلیغات، تهیه بنر و امکانات مجموعه‌ها را یاری کند؛ اما خودشان تولید محتوا کنند. در این راستا با آستان قدس رضوی هم همکاری خوبی در حال انجام است و کــانون زنــان و خــانواده چنــدکار انجــام داده‌اند و بـــرای هــویت‌بخشــی در کنار تسهیلگری شهرداری برنامه‌های مختلفی اجرا کرده‌اند.
شعار دکتر قاسم‌زاده، شهردار اصفهان، «اصفهان من، شهر زندگی» است. به‌نظر شما شهرداری چقدر توانسته است به شعارش عمل کند و چقدر بانوان در این شعارها دیده شده‌اند؟
البته همیشه شعار افق بالایی است و قطعا رسیدن به آن سخت است؛ اما شهرداری تلاش می‌کند در راستای شعار حرکت کند و قدم‌به‌قدم نزدیک شود. هــرچند نمــی‌توانــد در یک دوره بــه آن برسد و قطعا باید در دوره‌های بعدی این اتفاق بیفتد؛ ولی در اقدامات پیش‌رو همه را همراه کرده و تلاش می‌کند با کمک همه، به‌ویژه بانوان به آن برسد و به اعتقاد من تا کنون موفق بوده است. شهردار اصفهان در بازخوردهایی که می‌بینیم، تاکنون برای اجرای اولویت‌ها مــوفق بــوده اســت؛ البتـــه شــاخــص‌ها به‌صورت دقیق بررسی نشده؛ اما شهودی به‌نتایج خوبی رسیده و اعتماد برقرار شده است. همین‌قدر که پس از کرونا اعتماد مردم و شورونشاط درحال برگشتن به شهر است، می‌تواند زندگی را به جلو ببرد و با بازگشت نشاط، امید و اعتماد مردم به شهر، بهتر می‌توان برنامه‌ها را هم‌سو با شعار پیش برد.