به گزارش اصفهان زیبا؛ یکی از مراسم جالب و دیدنی در مراسم عزاداری در اصفهان و حومه، نخلبندی بوده است. این مراسم، بیشتر در شرق اصفهان بهخصوص در منطقه کویر مرسوم است؛ بدینصورتکه در روزهای سوگواری تاسوعا و عاشورا در ماه محرم و همچنین روز بیستویکم ماه مبارک رمضان و سوگواریهای مهم دیگر، اهالی مناطق شرق و کویر نخلبندان میکنند. نخل عبارت است از وسیله بزرگی که با چوب و تقریبا به شکل کشتیهای پارویی قدیم ساخته میشود.
طول آن گاهی تا حدود چهلمتر میرسد و برروی آن، انواع پارچههای رنگی و پرچمهای مختلف و گل و گلدان و تصویرهای متناسب میآویزند و حدود 50 نفر مرد قویهیکل زیر آن قرار میگیرند. جمعیت کثیری، در حالی که با لباس سیاه زنجیر یا سینه میزنند، دنبال آن حرکت میکنند تا به محل مخصوصی میرسانند که در آن روضه خوانی یا تعزیه و نظایر آن دایر است. در شهر اصفهان به جای نخل در مراسم سوگواری، «علامت» حمل میکنند و علامت که سابقه تاریخی کهنی دارد، صلیبیشکل و از تیغههای فولاد طلاکوب و نقرهکوب تشکیل شده و با پر قو و طاووس و گلدان و مجسمه پرندهها و حیوانات فولادی زینت داده شده است. پهلوانی با شال سبز آن را حمل میکند و به محل تجمع مردم در مساجد و تکایا میرساند.
نام نخل بندی
نام دیگر نخل گردانی
مفهوم آئین
جنس چوب، پارچه
زمان اجرا دهه اول محرم
محل نگهداری حسینیه ها و مساجد
نام علامت: عَلمی که علمدار کربلا به دست داشت
قدمت زمان صفویه
قسمتهای علامت شاه تیغ، دو اژدها، سر اژدر، تیغهها، وزیر (تیغههای دو سوی شاهتیغ)، خروس، طاووس، فاخته، شیر، پرچمهای دست دوز، دو گنبد، صندوقچههای چهار یا شش گوشه