چهره های اصفهان: شاه عباس صفوی

بخت و تخت

از شاه‌عباس و شیوه زمامداری‌اش، نقل‌های فراوانی موجود است. یکی از آنها، لباس مبدل‌پوشیدن پادشاه و به میان مردم رفتن است.

تاریخ انتشار: 15:53 - یکشنبه 1403/12/19
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
بخت و تخت

به گزارش اصفهان زیبا؛ از شاه‌عباس و شیوه زمامداری‌اش، نقل‌های فراوانی موجود است. یکی از آنها، لباس مبدل‌پوشیدن پادشاه و به میان مردم رفتن است. شاه شبی لباس درویشی برتن و کشکولی پر از اشرفی و پلو به دست گرفت و راهی بازار شد. به دکانی رفت و از لای در، رنگرزی را دید که مشغول کار است و همراه کوفتن جامه‌ها، این جمله را تکرار می‌کند: «بزن بزن، همونی که هستی هستی.» شاه‌عباس به شیوه درویشان، حق دوستی گفته، اذن دخول می‌طلبد. بعد از خوش و بش می‌گوید: «مگر نُه را به سه نزدی؟» منظور آنکه مگر در نُه ماه بهار و تابستان و پاییز از سال، نتوانستی کاری انجام دهی که این سه ماه زمستان، لااقل شب‌ها را راحت بگذرانی.

رنگرز که این کنایه را می‌شناخت، پاسخ داد: «زدیم، نگرفت!» شاه‌عباس از فلسفه “بزن بزن، همانی که هستی هستی” پرسید و رنگرز در جواب گفت: «با اطمینان از بخت بد، به خودم دلداری می‌دهم که دنبال وضع بهتر از این نگردم که قلمزن، طالع زحمت و رنج قلم زده است.» شاه عباس کشکول را به رنگرز می‌دهد که پلوها را خالی کند و برای زن و بچه ببرد. دکان را ترک می‌کند. اما رنگرز از همه‌جا بی‌خبر، آن را صبح فردا به چندشاهی به همسایه بغلی می‌فروشد. شب بعد باز شاه‌عباس در هیبت درویشان و هوحق‌کنان به سمت رنگرزی می‌رود. حرف پلو و کشکول می‌شود و درمی یابد که رنگرز آن‌را به ثمن بخس به دیگری فروخته است. بار دیگر کشکولش را به رنگرز می‌دهد و سفارش می‌کند که آن را نفروشد؛ اما این‌بار نیز رنگرز با این فکر که مبادا زن و فرزندش به خوردن پلو و غذای مطبوع عادت کنند، آن را به فقیری می‌دهد. شب سوم که شاه‌عباس باز می‌گردد، کیسه سکه طلایی را جلوی پله‌ها، پای شیرآب آب انبار، نزدیک دکان گذاشته و وارد دکان می‌شود. پس از سلام و احوال‌پرسی، رنگرز را برای آوردن آب می‌فرستد. رنگرز نزدیک پله‌های آب انبار که می‌رسد، به اندیشه پیری و کوری خود افتاده، می‌گوید چه بهتر که از اکنون تمرین زمان کوری و نابینایی کنم. چشم‌هایش را می‌بندد و پا به آب‌انبار می‌گذارد. کورمال کورمال پایین می‌رود و بالا می‌آید و چون چشم‌هایش بسته بوده، کیسه طلا را نمی‌بیند. وقتی شاه از این کیفیت مطلع می‌شود، گفته رنگرز را تصدیق می‌کند و می‌گوید: «بزن بزن، همانی که هستی هستی. کسی را که یزدان نرساند، سلطان نتواند. رساند!»

نام ابوالمظفرشاه عباس بن شاه میرزاصفوی الحسینی الموسوی
لقب شاه عباس بزرگ، شاه عباس صفوی، فاتح بغداد
نام حکومت صفویان
تاجگذاری 1587 هجری قمری
آرامگاه کاشان، امامزاده حبیب بن موسی
نام رنگرزی
نام دیگر صباغی
پیشینه در ایران هخامنشیان
کاربرد رنگ آمیزی کالای نساجی
روش های متداول رنگرزی سنتی و صنعتی

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

9 + 2 =