به گزارش اصفهان زیبا؛ مسجد مکانی مقدس و امن برای ارتباط با خداوند یکتاست؛ مساجد همواره در تمام طول سال میزبان علاقهمندان و دوستداران مراسم مذهبی بوده و هستند؛ اما در بعضی از ایام سال مثل ماه محرم و صفر یا ماه مبارک رمضان میزبان تعداد بیشتری از نمازگزاران است.
اینقدر این ماههای مذهبی برای مسلمانان مهم است که برای آغاز آنها تمام اهالی مسجد شروع به غبارروبی و تمیزی مسجد میکنند، حتی شده خود امام جماعت بسیاری از مساجد همراه و همیار اهالی محل برای میزبانی بهتر از زائران کار میکنند. مسجد حکیم یکی از مساجد قدیمی و مهم اصفهان است که در خیابانی به همین نام و در نزدیکی میدان نقش جهان قرار گرفته است.
برگزاری اعتکاف جوانان ۱۳ تا ۱۵ ماه مبارک رمضان
این مسجد به امامت حجتالاسلام و المسلمین حاج شیخ علی کلباسی اداره میشود، از او در ارتباط با برنامههای مسجد حکیم برای ماه مبارک رمضان پرسوجو میکنم. او با اشاره به برنامههای اجرا شده در ماه رجب به ویژه برنامه اعتکاف دختران دهه ۸۰ میگوید: با تجربه موفقی که از برگزاری این اعتکاف داشتیم قرار شد تا در ماه مبارک رمضان نیز ویژهبرنامه اعتکاف را در مسجد برگزار کنیم. این برنامه ویژه جوانان بوده و در روزهای ۱۳ تا ۱۵ ماه مبارک رمضان به مدت سه روز برگزار میشود.
او ادامه میدهد: برگزاری نماز صبح، سخنرانی معرفتی و محفل قرآنی از برنامههای درنظرگرفتهشده برای ایام اعتکاف است. این برنامه یک مهمانی خاص است و میزبان خداوند متعال است، بنابراین تمام موانع برطرف شده تا افراد بتوانند با عشق و علاقه به سمت خدا بروند و خود خودشان را پیدا کنند.
دعوت از قاریان قرآن در شبهای قدر
از او در رابطه با برنامههای شب قدر میپرسم، میگوید: برای شبهای قدر برنامههای مختلفی داریم؛ این برنامهها از ساعت ۱۰ شب با برگزاری دعای جوشن کبیر آغاز میشود؛ همچنین یک اکیپ قرآنی در نظر داریم تا برنامه قرائت قرآن را در مسجد داشته باشیم. ضمن اینکه قرار است از قرآنخوانهای سراسر شهر نیز دعوت کنیم تا در این برنامه حضور پیدا کنند.
اختصاص مکانی برای بازی کودکان در شبهای قدر
او از برنامهای که برای خانوادهها درراستای حضور در شبهای قدر تدارک دیده شده میگوید: برای خانوادههایی که با فرزندان خود میآیند در آن طرف مسجد، استخر توپ و ایرهاکی در نظر گرفته شده است تا بچهها بتوانند در مدت عبادت خانواده در عین حال که در معرض معماری سنتی قرار دارند با همسالان خود بازی کنند و در مسابقه ویژهای که توسط بچههای بسیج مسجد تدارک دیده شده شرکت کنند. در زمان قرآن بر سر گذاشتن از آنها دعوت میشود تا در کنار خانواده قرار بگیرند و در مراسم اجتناب دعا شرکت کنند.
ظهرها و جلسات تفسیر قرآن در مسجد حکیم
او ادامه میدهد: البته در تمام روزهای ماه مبارک رمضان برگزاری نماز صبح و ظهر و مغرب را خواهیم داشت که برگزاری مراسم صبح و عصر بر عهده حاج آقا احمد کلباسی بوده و ظهرها نیز بنده این کار را انجام میدهم، ضمن اینکه بعد از برگزاری نماز ظهر برگزاری جلسات تفسیر قرآن را خواهیم داشت.
هر روز و خواندن ۱۰ فراز از دعای جوشنکبیر
او به برگزاری ویژهبرنامه ۱۰ فراز از دعای جوشنکبیر در ایام ماه مبارک رمضان اشاره میکند و میافزاید: به منظور انس بیشتر و بهتر با اسامی خداوند که تمام آن در دعای جوشنکبیر آمده است، در نظر داریم تا ۲۰ دقیقه مانده به اذان مغرب حدود ۱۰ فراز از دعای جوشن را بخوانیم، تکرار صفات خداوند موجب میشود تا زمانی که در شبهای قدر این دعا خوانده میشود یک ارتباط قلبی و عاطفی با مخاطب ایجاد کرده و در حال درونی آن بسیار مؤثر است.
کلباسی به برگزاری ۱۷ رکعت نماز قضا در شبهای قدر اشاره میکند و میگوید: این برنامه برای افرادی است که نمازی از آنها قضا شده یا به رحمت خداوند رفتهاند.
مباحث علمی در شبهای قدر
او در ارتباط با برگزاری مباحث علمی در شبهای قدر، میگوید: اعتقاد دارم که شب قدر شب تفکر است؛ شبی که انسان میتواند به خودش برگشته و در عالم هستی تفکر کند، در شب قدر بین مذهبی و غیرمذهبی نیست به عبارتی گلچینی بین انسانها قرار ندارد و انسان خود را در بارش انوار قدسی الهی قرار میدهد تا شاید به برکت بارش رحمت مورد لطف خداوند قرار گیرند.
هر شب و برگزاری مراسم افطاری
او با اشاره به مقبره جد بزرگ علامه حاج کلباسی رحمتالله که روبهروی درب شرقی مسجد قرار دارد، میگوید: در این مکان و از زمان پدربزرگ حاج آقا کاظم کلباسی که پایهگذار افطاری بودند، هر شب با یاری خیرین، کسبه و تاجران بازار مراسم افطاری برگزار میشود و تمام افرادی که در مسجد قرار دارند، با افطاری از مسجد خارج میشوند. از او در رابطه با میزان استقبال مردم از برنامهای شب قدر میپرسم؛ میگوید: تبلیغات محیطی زیاد نداریم، اما همه ساله با جمعیت زیادی روبهرو هستیم. زمانی که هوا مناسبتر است، حیاط پر میشود. اما در حال حاضر که هوا سرد است و برودت زیاد است، در شبستان مسقف شاهد جمعیت زیادی هستیم، افرادی که بخواهند خانوادگی با هم باشند در بیرون و حیاط مینشینند؛ اما در داخل مسجد بخش مردانه و زنانه جدا از یکدیگر است. او ادامه میدهد: هر سال استقبال بینظیر بوده است، از تمام شهر میآیند، حتی افرادی که تنها در شبهای قدر مشتری ما هستند؛ چرا که مسجد مکان روحداری است و با آجر به آجر این مسجد ارتباط برقرار کرده است.
او از قدمت ۴۰۰ساله مسجد میگوید و ادامه میدهد: پدربزرگم نقل کردند زمانی که مسجد را تخریب میکردند دیده است به الاغها سرب داغ میزدند تا بتواند مصالح را زودتر به مقصد برساند. پدربزرگ وقتی میبیند که این پی خانه خدا با ظلم به این حیوان ساخته شده دستور میدهد آن ستون را خراب کنند و دوباره بسازند.
تزیین مسجد با سفره هفتسین و گل شببو
او در رابطه با ویژهبرنامه «برای نوروز» میگوید: برای آغاز سال نو برنامههای ویژهای در نظر گرفته شده است؛ علاوه بر اینکه قرار است با تزیین مسجد با گل شببو و سفره هفتسین به استقبال سال نو برویم و پذیرای مهمانان و گردشگران باشیم.
میزبانی مسجد از مهمانهای نوروزی
از خاطراتش میگوید: یادم است در ایام نوروز یک خانواده وارد مسجد شدند، خانم بدون حجاب بود و همسر و فرزندش داخل حوض در حال بازی بودند، نزدیکیهای اذان ظهر بود که برای وضو به نزدیک حوض رفتم و بعد با خانواده همصحبت شدم و از قدمت مسجد سخن گفتم. حتی آنان با تعجب نگاه میکردند که چرا توضیح میدهیم ما که از تو نخواستیم! بعد رفتم و مقداری کیک که از نیمهشعبان مانده بود، به عنوان هدیه به آنها دادم. بسیار شگفتزده شدند. خانم بدون اینکه من بگویم حجاب را اصلاح کرد و گفت من حتما اینجا نماز خواهم خواند.
شبهای قدر و خاطرات بینظیرش
او سپس از ماهرمضانها و شبهای قدر میگوید: در شب قدر آدم صحنههای عجیبی میبیند، یادم هست جوانی بود که خیلی بیقراری میکرد و اضطراب داشت و میگفت آیا خدا من را میبخشد؟ به او گفتم زمانیکه لباس پوشیدی و آمدی خدا تو را بخشید، خیلیها هستند که میخواستند این زمان اینجا باشند اما نتوانستند. یادم هست که با این حرف چقدر آرامش گرفت.
هر روز ماه مبارک و سلام بر امام حسین (ع)
او باز هم از برنامههای مسجد حکیم در ماه رمضان میگوید: برای ماه رمضان هر روز یک سلام به امام حسین (ع) هم داریم که با زبان تشنه و گرسنه به او سلام میرسانیم تا معنای تشنگی را بهتر متوجه شویم.
از او خداحافظی میکنم و راهم را به سمت خیابان صائب کج میکنم. از میان کوچهپسکوچهها به مسجد لنبان میرسم؛ یکی از مساجد بسیار کهن اصفهان که برخی از قدیمیهای محله اعتقاد دارند در این مسجد امام حسن مجتبی (ع) نماز خوانده است و عدهای آن را مسجد امام زمان(عج) میدانند.
با وجود اینکه این مسجد بازسازی شده اما تلاش شده تا در بخشهای مختلف آن آثار قدیمیاش حفظ شود.
حاج آقا میرفندرسکی از قدیمیهای محله است، زودتر از دیگران به مسجد آمده و روی یکی از صندلیها نشسته است و محراب مسجد را نگاه میکند.
از او میخواهم در رابطه با دوران قدیم مسجد و چگونگی برگزاری مراسم در آن برایم بگوید.
از روضهخوانیهای مشهور مسجد لنبان تا نماز باشکوه عید فطر
کمرش را صاف کرده و کمی فکر میکند؛ بعد با انگشت اشاره به حیاط کناری مسجد که حالا به اسم حسینیه از آن استفاده میشود اشاره میکند و میگوید: روضهخوانهای اینجا صفایی داشت و بسیار مشهور بود. آن طرف ساختمان مسجد یک مدرسه است که بچهها درس میخوانند، همانجا در روزهای عید فطر مردم میایستادند و نماز میخواندند؛ آنقدر مسجد پر میشد که برخی زیر گنبد میایستادند و نماز میخواندند و اعتقاد داشتند اینجا مسجد امام زمان(عج) است.
عریضهنویسی و چاه امام زمان (عج)
او از مادی میگوید که از کنار مسجد لنبان عبور میکرده است و میگوید: همین مادی باعث شد تا پی مسجد نم بزند؛ برای همین مسیر آن را تغییر دادند.خیلیها به اینجا اعتقاد داشتند و یادم هست که عریضه مینوشتند و آن را داخل مادی میانداختند، بعدها که مادی را جمع کردند یک گوشه مسجد سنگی بود که تلاش کردیم سنگ را جابهجا کنیم و نشد و اصلا دست به آن نزدند. خیلیها میگفتند اینجا چاه امامزمان(عج) است که آن زمان عریضه را داخل این چاه میریختند.
از تمیزکاریهای مسجد میگوید: ۱۰ روز مانده به ماه رمضان، تمیزکاری مسجد شروع میشود، پردهها و فرشها شسته و قرآنها تمیز شده و حتی مهرهای نماز مرتب میشود تا مسجد محلی برای عبادت هرچه بهتر روزهداران باشد.
مراسم قرآنخوانی و استقبال بینظیر مردم
از روزهای ماه مبارک رمضان میگوید: قدیمها بسیاری از برنامههای ماه مبارک بهویژه جلسات قرآنی و ختم قرآن در خانهها برگزار میشد؛ حالا حدود شش سالی است که در خانهها برگزار نمیشود، اما در مسجد هنوز هم قرآنخوانی پابرجاست و بسیار هم طرفدار دارد و برای شرکت در آن باید ثبتنام کنید.
شب ۲۱ رمضان و شلوغی مسجد لنبان
حاج آقا سیدین، رئیس هیئتامنای مسجد لنبان است. او در رابطه با برنامههای ماه مبارک رمضان این مسجد میگوید: یادم هست شب ۲۱ ماه رمضان از تمام اطراف اصفهان یک مینیبوس میآمد به اینجا، آنقدر شلوغ بود که تا خیابان شاپور سرتاسر میایستادند تا شاهد برگزاری مراسم باشند.
جلسات آموزشی انس با قرآن در مسجد لنبان
اسدی امام جماعت موقت مسجد لنبان در رابطه با برنامههای مسجد لنبان در ماه مبارک رمضان، میگوید: غیر از بحث ظهرها که سخنرانی و بیان احکام و معارف است، شبها از ساعت هشتونیم به بعد جلسات قرآنی مفصل شامل آموزش روخوانی و روانخوانی قرآن و تفسیر معارف قرآن برگزار میشود که طرفداران زیادی دارد.از او در مورد برنامه شبهای قدر و احیای آن میپرسم، میگوید: شبهای قدر برنامههای مفصلی در مسجد برگزار میشود و از سخنرانان معروف دعوت میشود تا در این ویژهبرنامه ما را همراهی کنند، این برنامه از ساعت ۲۲ با خواندن دعای جوشن کبیر و ابوحمزه آغاز میشود.
او از استقبال بینظیر مردم از برنامههای قرآنی مسجد لنبان در ماه مبارک رمضان میگوید و ادامه میدهد: با وجود خشک شدن چاه و از بین رفتن مراسم عریضهنویسی، بازدیدکنندگان مختلفی برای خواندن نماز در این مسجد که آن را مسجد امام زمان (عج) میدانند از آن طرف شهر و حتی شهرهای دیگر این مسجد میآیند.