پیامدهای تغییرات اقلیمی بر کشاورزی استان

خشکسالی تولید گندم در اصفهان را کاهش داد

استان اصفهان به‌دلیل تغییرات اقلیمی و کاهش بارش‌ها، با افت قابل توجه عملکرد مزارع گندم آبی و دیمی روبه‌روست؛ شرایطی که بخش عمده‌ای از مزارع را با خسارت روبه‌رو کرده است.

تاریخ انتشار: ۱۶:۵۲ - دوشنبه ۲۳ تیر ۱۴۰۴
مدت زمان مطالعه: 2 دقیقه
خشکسالی تولید گندم در اصفهان را کاهش داد

به گزارش اصفهان زیبا؛ استان اصفهان به‌دلیل تغییرات اقلیمی و کاهش بارش‌ها، با افت قابل توجه عملکرد مزارع گندم آبی و دیمی روبه‌روست؛

شرایطی که بخش عمده‌ای از مزارع را با خسارت روبه‌رو کرده است.

خشکسالی‌های پی‌درپی، کم‌بارشی‌های فصلی، کاهش منابع آبی و افزایش دمای هوا، تولید گندم در اصفهان را با چالشی جدی روبه‌رو کرده است.

اگرچه الگوی کشت رعایت شده؛ اما افت بارندگی در پاییز، زمستان و بهار، سرمای بدون پوشش برف،

کاهش رطوبت خاک و وزش بادهای گرم بهاره، منجر به کاهش عملکرد مزارع گندم شده‌اند.

با ادامه برداشت گندم در مناطق مختلف استان، آمار خرید تضمینی نشان‌دهنده افت بی‌سابقه تولید نسبت به سال گذشته است؛

این در حالی است که نیاز سالانه استان به گندم، چندین برابر مقدار برداشت‌ شده و بخشی از آن باید از سایر استان‌ها یا منابع خارجی تأمین شود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی اصفهان گفت: استان اصفهان در تولید گندم جایگاه متوسطی در کشور دارد.

امسال حدود ۵۷ هزار هکتار گندم آبی و ۳۰ هزار هکتار گندم دیم کشت شده است.

خسارت جدی به مزارع آبی و دیم

پیمان فیروزنیا ادامه داد: امسال با خشکسالی شدید مواجه بودیم.

مزارع دیم بیشتر آسیب دیدند و مزارع آبی نیز به‌دلیل نبود بارش‌های مؤثر، عملکرد پایینی داشتند.

سرمای زمستان، کاهش رطوبت خاک و وزش بادهای گرم از دیگر عوامل خسارت‌زا بودند.

برخی مزارع که با آب زاینده‌رود کشت شده‌اند، به‌دلیل کمبود منابع آب، فقط با حداقل آب به مرحله برداشت رسیدند؛

موضوعی که منجر به حذف بخشی از مزارع و افت عملکرد در مزارع باقی‌مانده شد.

کاهش چشمگیر خرید تضمینی گندم در سال جاری

او افزود: سال گذشته، ۲۳۲ هزار تن گندم به‌صورت تضمینی خریداری شد که رکوردی در سال‌های اخیر بود؛

اما امسال تاکنون فقط ۵۰هزار تن خریداری شده و پیش‌بینی می‌شود نهایتا این میزان به حدود ۱۰۰ هزار تن برسد.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی اصفهان تصریح کرد:

در استان بین ۱۰ تا ۱۵ رقم مختلف گندم کشت می‌شود که متناسب با اقلیم هر منطقه انتخاب و در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

کیفیت گندم مناسب، اما مصرف سریع آن مشکل‌ساز است

فیروزنیا با اشاره به گلایه نانوایان از کیفیت آرد اظهار کرد: گندم استان از ارقام جدید و تغذیه مناسب است و از نظر کیفیت نانوایی در سطح متوسط به بالا قرار دارد.

او افزود: گندم باید مدتی پس از برداشت استراحت کند تا شرایط بهتری برای پخت نان داشته باشد؛ مصرف سریع گندم ممکن است کیفیت آرد و نان را کاهش دهد.

نیاز سالانه ۶۰۰هزار تنی گندم در اصفهان

مدیر زراعت استان گفت: نیاز سالانه گندم در استان حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن است.

سال گذشته، به‌دلیل تولید خوب، واردات صورت نگرفت و گندم مازاد سایر استان‌ها به اصفهان رسید؛

اما امسال ممکن است بخشی از نیاز از خارج کشور یا استان‌های دیگر تأمین شود.

اجرای الگوی کشت در اصفهان ادامه دارد

فیروزنیا با اشاره به اجرای الگوی کشت خاطرنشان کرد: این الگو از سال ۱۴۰۱ با پشتوانه مطالعات مرکز تحقیقات کشاورزی اجرا می‌شود.

هدف آن، مدیریت منابع آبی و حفظ امنیت غذایی در کنار منافع اقتصادی کشاورز است.

توسعه کشت جو و محصولات مقاوم به خشکی

او افزود: حدود ۵۰ تا ۵۵ هزار هکتار جو در استان کشت می‌شود که بخشی از آن به‌صورت علوفه‌ای برای دامداری‌ها استفاده می‌شود.

توسعه کشت جو به‌جای ذرت علوفه‌ای نیز به‌دلیل مصرف آب کمتر توصیه شده است.

همچنین، حدود سه تا چهار هزار هکتار ارزن دانه‌ای و علوفه‌ای و حدود دو تا سه هزار هکتار برنج در حاشیه زاینده‌رود کشت می‌شود که همگی در چارچوب الگوی کشت استان است.