فصلی جدید برای طرح جامع نطنز

شهردار نطنز از تهیه و تدوین طرح جامع شهر نطنز با رویکردی نوین خبر داد. به گفته علی پیراینده، بررسی‌های لازم از سوی مشاور برای تدوین طرح صورت نگرفته و با وجود اصلاحات متعدد در دوره سه شهردار از سال 88 تا کنون، این طرح همچنان نواقص زیادی دارد و باید اصلاح شود.

تاریخ انتشار: 08:36 - یکشنبه 1399/07/27
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

شهردار نطنز با اشاره به معایب و نواقص متعدد طرح جامع فعلی شهر نطنز گفت: در زمان تهیه و تدوین این طرح در سال 88، مشاور به وظایف قانونی خود عمل نکرده و اشتباهات عجیبی انجام داده که منجر به ایجاد نواقصی شده و این نواقص از همان سال تاکنون مشکلات بسیاری را برای مردم و شهرداری درست کرده است. پیراینده افزود: از مشکلات موجود در طرح جامع می‌توان دریافت که مشاور در سطح شهر بررسی‌های مناسبی انجام نداده بود، چراکه باوجود اصلاحات متعددی که سه شهردار از سال ۱۳۸۸ تاکنون بر روی طرح انجام داده‌اند، هنوز با مسائل بسیاری درگیر هستیم. او ادامه داد: برای نمونه، از اشتباهات فاحش مشاور می‌توان به درنظرگرفتن کاربری مسکونی برای آتشکده ساسانی، قراردادن مسجدجامع نطنز در طرح تعریض و معرفی اراضی با کاربری مسکونی موجود به‌عنوان بایر اشاره کرد.

گستردگی مذاکرات برای گردآوری نظرات

شهردار نطنز با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۷ با همراهی و پیگیری نماینده فقید مجلس، مرحوم دکتر صفاری نطنزی، مسائل طرح جامع فعلی با وزیر وقت راه و شهرسازی مطرح شده، گفت: درنهایت به‌اتفاق نماینده وقت، رئیس شورای اسلامی شهر نطنز و مدیرکل راه و شهرسازی استان در جلسه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران شرکت کردیم و در حضور وزیر وقت و ۱۳ تن از معاونان وی، مشکلات طرح ارائه شد و موردبحث قرار گرفت. او تأکید کرد: در آنجا پیشنهاد شد که اگر قرار است طرح جدیدی تهیه شود، باید دو اصل شفافیت و مشارکت مردم به‌عنوان صاحبان اصلی طرح در آن رعایت شود.
پیراینده با بیان این مطلب که شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مصوبه‌ای برای تهیه طرح جامع ۵ شهر کشور به روش جدید صادر کرده که دو شهر اصفهان و نطنز از استان اصفهان و سنندج، کرمان و یزد از دیگر شهرهای مدنظر بودند، گفت: درحال حاضر مهندسان مشاور طرح و راهبرد پویا، برنده انجام این طرح شدند و با وجود شیوع کرونا،  هفت جلسه کارگروه برگزار و چهار مقوله مطرح شده است. به گفته پیراینده، دو جلسه از هیئت راهبری نیز برگزار شد که به علت رعایت پروتکل‌های بهداشتی سایر جلسات لغو و در نهایت مشاور مجبور شده است به‌جای برگزاری جلسات و کارگروه‌ها، شیوه مذاکره و گفت‌وگوی تکی را جایگزین کند. شهردار نطنز با تأکید بر اینکه مشاور در زمینه پتانسیل‌ها و چالش‌های شهر نطنز بررسی جامعی انجام داده است در تشریح آن گفت: مشاور ابتدا با شیوه متعارف مجامع علمی، طرح را بررسی کرد و سپس با رویکرد جدید، مذاکراتی را انجام داد. به لحاظ اینکه نطنز به عنوان یک باغشهر تاریخی مدنظر قرار گرفته است، دامنه مذاکرات گستردگی زیادی داشت. مشاور بیش از یکصد مذاکره انجام داده است که از این تعداد می‌توان به مذاکره با اداره میراث فرهنگی، فعالان و علاقه‌مندان این حوزه، مذاکره با جهاد کشاورزی، فعالان خاص کشاورزی و نماینده قنوات سطح شهر و مذاکره با اعضای شورای اسلامی شهر، پرسنل شهرداری، برخی مسئولان شهرستان و در نهایت عده کثیری از مردم عامه اشاره کرد.

چالش تأمین زمین و حفظ باغات

پیراینده با اشاره به وجود رودخانه‌ها در سطح شهر خاطرنشان کرد: یک مشاور مجزا برای بررسی موضوع هدایت آب‌های سطحی به‌کارگرفته شده و نتایج آن را به مشاور طرح جامع ارائه دادیم تا در آینده مشکلی در حوزه کنترل آب‌های سطحی و سیلاب‌های فصلی نداشته باشیم. او با بیان اهمیت حفظ هویت باغشهری نطنز اذعان کرد: یکی از بزرگ‌ترین مسائل در تهیه طرح، نحوه در نظرگرفتن کاربری‌ها، حفظ کاربری باغ‌ها و شیوه ای است که بتواند به حفظ و احیای باغ‌ها کمک کند. این موضوع با توجه به نیاز بالای شهر نطنز به تأمین مسکن یک چالش بزرگ محسوب می‌شود و باید به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شود تا ضمن حفظ باغات، زمین موردنیاز برای تأمین مسکن و حتی طرح‌های ملی مسکن در سال‌های آینده برآورده شود. پیراینده تأکید کرد: در تدوین طرح جامع تمامی عکس‌های هوایی از سال ۱۳۳۵ تاکنون موردبررسی قرار خواهد گرفت و به‌طور حتم کسانی که با خشکاندن تعمدی باغ‌های خود درصدد اخذ تغییر کاربری هستند،  به هدف خود نخواهند رسید و حتی سعی می‌کنیم این‌گونه باغات را از محدوده شهر خارج کنیم.

دست بسته شهرداری برای تفکیک اراضی شهری

شهردار نطنز درباره روند تفکیک اراضی سطح شهر گفت: متأسفانه قانون موجود، اختیار را از شهرداری‌ها در جهت ممانعت از تفکیک اراضی کشاورزی گرفته و افرادی که قصد تفکیک زمین کشاورزی خود را دارند باید از بنیاد مسکن مجوز اخذ کنند و دستگاه مسئول صرفا یک استعلام از شهرداری می‌کند که زمین موردنظر دارای چه کاربری است و در داخل محدوده قرار گرفته یا خارج از آن.  این‌یک قانون سراسری است که حتی تجدید طرح جامع هم نمی‌تواند بر آن تأثیر چندانی داشته باشد.  او با تأکید بر اینکه پیشنهاد می‌شود مسئولان کشور چنین قانونی را اصلاح کنند گفت: مگر می‌شود زمینی در شهر قرار داشته باشد و شهرداری نتواند در راستای توسعه مناسب شهری در تفکیک یا عدم تفکیک آن اختیاری نداشته باشد؟
پیراینده با اشاره به اینکه از ابتدای استقرار مشاور در نطنز و شروع تهیه طرح تاکنون دو اصل شفافیت و مشارکت مردمی به‌خوبی اجرا شده است، گفت: به‌زودی نقشه کاربری وضع موجود اراضی سطح شهر برای عموم منتشر می‌شود و مردم نطنز می‌توانند طبق ساعات اعلام شده توسط شهرداری و مشاور به ساختمان شهروند واقع در روبه‌روی پارک ملت مراجعه و درخواست خود را مطرح کنند تا پیشنهاد‌ها و خواسته‌های آن‌هـــــا بررسی شود.