بسط زیست‌بوم کارآفرینی اصفهان با «توان‌هفت»

 نزدیک به یک دهه است که شهرهای بزرگ دنیا وارد گفتمانی جدید شده‌اند که این گفتمان، بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهر نام دارد. محور اصلی بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهرداری‌ها هستند و نهادهایی مانند اتاق بازرگانی و پارک‌های علمی و فناوری می‌توانند در این زمینه به کمک شهرداری‌ها بیایند. در اکوسیستم کارآفرینی فعالیت‌های متعددی توسط گروه‌های مختلف در جهت ارتقای اکوسیستم انجام می‌شود که آموزش یکی از آن‌هاست. این را کوروش خسروی می‌گوید که پیش از عضویت در پنجمین دوره شورای اسلامی شهر اصفهان، یکی اعضای فعال و به نوعی واعظ اکوسیستم کارآفرینی در اصفهان بوده و حالا طرح توان هفت به مثابه یکی از طرح‌های بنیادین بسط زیست بوم کارآفرینی از دستاوردهای او محسوب می‌شود.

تاریخ انتشار: 08:54 - چهارشنبه 1399/10/24
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه

کـــوروش خـــســـروی، رئـــیــس مـــرکز  پژوهـش‌های شــورای شــهر می‌گوید: در مقاله‌هایی که اجزای اکوسیستم کارآفرینی را در تمام دنیا تداعی می‌کند، شش عنصر اصلی نام برده شده که شامل فرهنگ و باورهای عمومی، منابع مالی خطرپذیر، دسترسی به بازارهای جهانی، زیرساخت‌های کارآفرینی، حمایت‌های غیرمداخله‌جویانه و نیروی انسانی کارآمد است که در سطوح مختلف در اصفهان در دسترس هستند. شهر اصفهان به دلیل جغرافیا، روحیات مردم و فرهنگ شهروندی، یک سیستم کارآفرینی دارد و تعداد زیادی از کارآفرینان ایرانی نیز اصفهانی هستند، اما بهبود اکوسیستم کارآفرینی نیازمند مدیریت شهری قوی بود که با ادبیات بهبود فضای شهری آشنا باشد. از طرف دیگر، در سال ۹۶ و در هنگام انتخابات شورای پنجم یکی از وعده‌هایی که به شهروندان دادیم، اجرای طرح بهبود اکوسیستم کارآفرینی بود. با اجرای طرح توان هفت و به شرط تحقق اهداف آن می‌توانیم امیدوار باشیم شهر اصفهان به بهترین نقطه اکوسیستم کارآفرینی غرب آسیا تبدیل شود. ریشه تمام مشکلات شهر اصفهان نبود فضای کارآفرینی، نبود گردشگر و نبود سیستم مدیریت یکپارچه است؛ بنابراین می‌توانیم با بهبود فضای کسب وکار شهر یکی از مشکلات را برطرف کنیم. اگر اصفهان به محیطی مناسب برای کسب وکار تبدیل شود، اولین کسی که نفع می‌برد شهروند اصفهانی است.
خسروی در حالی به منافع شهروندان اصفهانی از بهبود فضای کسب‌وکار و ارزش طرح توان هفت سخن می‌گوید که طرح توان هفت، گرته‌برداری شده از طرح آموزش یک میلیون جوان عرب کدنویس با مهارت‌های کسب‌و‌کار بود که توسط امیر دبی محمد بن راشد آل‌مکتوم طراحی و اجرا شد که گستره آن تمام جهان عرب بود. دلیل اجرای این طرح آن بود که اکوسیستم کارآفرینی دبی با کمبود نیروی انسانی ماهر مواجه بود و با این طرح هم به جوانان عرب آموزش کدنویسی و مهارت‌های کسب‌و‌کار ارائه شود و هم کارآفرینانی که در دبی سرمایه‌گذاری می‌کنند به یک بانک اطلاعاتی بسیار بزرگ دسترسی داشته که می‌توانند از سراسر جهان عرب نیروی انسانی جذب کنند، الگوگیری و گرته‌برداری از چنین طرح‌های مفید در کنار ارزش‌گذاری به تجارب بشری، یکی از مزیت‌های مدیریتی است که راه را برای تعامل بیشتر با دیگر کارآفرینان و صاحبان ایده باز می‌کند.

توان هفت برنامه‌ای منسجم برای آموزشی کارآفرینی

کوروش خسروی با بیان اینکه توان‌هفت منسجم‌ترین برنامه آموزشی کارآفرینی کشور است، ادامه می‌دهد: در این طرح محتوای دوره‌های آموزشی به صورت متمرکز تولید و در سایت توان‌هفت بارگذاری می‌شود و شهروندان و تمام پارسی‌زبانان جهان می‌توانند از این محتوا استفاده کنند. این سایت هم‌اکنون به یکی از بهترین منابع آموزشی کارآفرینی تبدیل شده و چون طرح توان‌هفت مأموریت شهری دارد و هدف آن، تغییر در اکوسیستم و ارتقای سواد عمومی جامعه کارآفرینی در شهر اصفهان است، این وب‌سایت تأمین‌کننده محتوای مناسب برای کل اکوسیستم می‌شود. او تأکید می‌کند: از این جهت طرح توان‌هفت را از سایر طرح‌های مشابه، متمایز و ارزشمندتر می‌داند که با برنامه‌ریزی برای ارائه آموزش‌های کارآفرینی به یکصد‌هزار شهروند اصفهانی، موجب ایجاد پروژه آموزشی منسجم در اکوسیستم کارآفرینی کشور شده است و تأثیر زیادی در ارتقای سواد عمومی مهارت کسب وکار در اصفهان ایجاد می‌کند.طراح پروژه توان‌هفت، این طرح را شاخصی مهم در حوزه توسعه کارآفرینی و کسب‌وکار در سال 98 می‌داند و اضافه می‌کند: خوشبختانه سال گذشته به دلیل اجرایی‌شدن سیاست‌های تدوین‌شده در سال‌های ۹۶ و 97 در راستای بهبود اکوسیستم کارآفرینی از سوی شورای شهر در اصفهان سال بسیار خوبی بود و علاوه بر اجرای طرح توان هفت، شکل‌گیری صنــدوق ســــرمایــه‌گــذاری خــطرپـــذیر اصفهان، تشکیل هاب اصفهان و برگزاری رویدادهای متنوع کارآفرینی و استارتاپی از مهم‌ترین اقداماتی بود که در سال 98 انجام شد. خوشبختانه اعضای شورای شهر اصفهان درباره موضوع کارآفرینی اتفاق نظر و وحدت رویه دارند و توسعه کارآفرینی را از ضروریات شهر می‌دانند.
درباره اقدامات انجام‌شده طرح توان‌هفت می‌توان به بارگذاری حدودا 300‌ساعت محتوای آموزشی بر روی وب‌سایت توان هفت و آموزش 8500نفر از حداقل دو ساعت تا 44 ساعت در حوزه کارآفرینی و کسب و کار اشاره کرد که همراه با آن 52 رویداد آموزشی شامل همایش‌ها، سمینارها، استارتاپ ویکندها و نشست‌های تخصصی نیز برگزار شده است. با این وجود حضور در نمایــشگاه‌هــای تــخصصی کـسب‌و‌کار، اردوها و بازدیدهای کارآفرینی، برگزاری 85 کارگاه تخصصی آموزشی، اجرای طرح جامع آموزشی کارآفرین‌پروری معلمان ویژه معلمان درس کارآفرینی در سطح استان اصفهان را هم باید به اقدامات بالا اضافه کرد. اما پروژه توان هفت در ادامه مشارکت و حمایت از استارتاپ‌های فعال در حوزه کارآفرینی، اجرای طرح آموزشی از مهارت تا اشتغال ویژه دانشجویان و فارغ‌التحصیلان اقدامات در دست اجرا دارد که از میان آن‌ها می‌توان اجرای طرح کارآفرین‌پروری مادران و اجرای طرح آموزشی در حوزه مشاغل خانگی به ویژه حوزه صنایع دستی اشاره کرد، اجرای طرح توسعه فرهنگ کتاب‌خوانی گروهی در سطح محله‌ها با موضوع کارآفرینی و طرح آموزشی کارآفرین‌پروری کودکان و نوجوانان هم از جمله طرح‌هایی است که ذیل پروژه توان هفت در دست اجراست.
خسروی درباره عملکرد خانه جوان سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان در اجرای پروژه توان‌هفت می‌گوید: مدیریت طرح توان هفت برای حسن اجرای این طرح وسواس زیادی داشت، بنابراین برای ارائه آموزش‌های این طرح به مخاطبان از بهترین مدرسان و بهترین سرفصل‌ها استفاده می‌شود تا شاهد بیشترین تأثیرگذاری باشیم. به همین دلیل لازم بود یک بخش خاص، متولی این پروژه باشد. طرح توان هفت یک پروژه عظیم بود و نیاز به ستاد فرماندهی داشت که خانه جوان به عنوان ستاد فرماندهی آن انتخاب شد. اگر تاکنون اجرایی نشده است، شاید به دلیل وجود مشکلات اجرایی بوده که خوشبختانه خانه جوان شهرداری اصفهان به خوبی از عهده اجرای این مأموریت برآمده است. از طرف دیگر، در اجرای طرح توان هفت تعامل با سایر مراکز آموزشی در اکوسیستم کارآفرینی اصفهان جزو اولویت‌های استراتژیک بود و خانه جوان در این حوزه نیز توانست این تعامل را به خوبی برقرار کند.رئیس مرکز پژوهش‌های شورای اسلامی شهر اصفهان و طراح پروژه توان هفت امیدوار است تا پایان سال 99 شاهد به‌ثمر‌نشستن برنامه‌های اجراشده در طرح توان هفت، توسعه فضای کارآفرینی و صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر اصفهان باشیم و این طرح‌ها حتی در صورت تغییر در مدیریت نیز متوقف نشوند. خسروی با اشاره به افتتاح شتاب‌دهنده صنایع خلاق در اصفهان اضافه می‌کند: با توجه به پتانسیل بالای اصفهان در صنایع خلاق، شتاب‌دهنده صنایع خلاق می‌تواند یکی از بهترین موارد در اصفهان و حتی ایران باشد. صنایع دستی یکی از بخش‌های این شتاب‌دهنده است و بخش دیگر آن طراحی و مد لباس است و امیدوارم این شتاب‌دهنده با مدیریت مناسب، یکی از تأثیرگذارترین‌ها باشد. چند شتاب‌دهنده دیگر نیز در اصفهان فعالیت می‌کنند، اما با توجه به گستردگی شهر اصفهان، لازم است موارد دیگری نیز ایجاد و فعال شوند و فکر می‌کنم برای موفقیت لازم است تعداد این شتاب‌دهنده ها حداقل دو رقمی شود.

مطالبه عمومی در حوزه کارآفرینی کدام است؟

او درباره چشم‌انداز و چالش‌های پیش‌روی بهبود اکوسیستم کارآفرینی شهر اصفهان می‌گوید: فرصت زیادی به پایان عمر دولت و شورای شهر باقی نمانده است. از آنجا که ایجاد کریدور علم و فناوری به عمر دولت و تکمیل اکوسیستم کارآفرینی به عمر شورا وابسته است، بزرگ‌ترین نگرانی من فرصت کوتاهی است که در ادامه داریم. در واقع باید اتفاقات و برنامه‌های حوزه کارآفرینی را به مسیری هدایت کنیم که به مطالبه عمومی تبدیل شود. یعنی همان‌طور که مردم اصفهان جاری‌بودن آب در زاینده‌رود را مطالبه می‌کنند و از تمام مسئولان، از رئیس جمهور گرفته تا شهردار می‌خواهند که این مطالبه را محقق کنند، باید درباره اکوسیستم کارآفرینی نیز به نقطه‌ای برسیم که بهبود اکوسیستم به مطالبه‌ای عمومی تبدیل شود. طراح پروژه توان هفت برخی تجربیات مرتبط با کارآفرینی در شهر اصفهان در چند سال گذشته را تجربیاتی بی‌نظیر در کشور می‌داند که برخی از آن‌ها در اختیار سایر استان‌ها نیز قرار گرفته است؛ اما در عین حال تأکید می‌کند که هنوز برای ارائه‌کردن مدل اکوسیستم اصفهان به ایران زود است؛ چون چالش‌ها و نگرانی‌های زیادی در این حوزه وجود دارد. خسروی ادامه می‌دهد: البته معتقدم در این زمینه از سایر شهرهای کشور بسیار جلوتر هستیم و تجربیاتمان در این حوزه قابل ارائه به سایر شهرهاست.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط