اثرات ویروس کرونا بر اشتغال کشور را نمیتوان نادیده گرفت. با وجوداین، اثر این ویروس بر کسبوکار دستهای از افراد مانند اثرات سیل و زلزله مخرب و شدید بوده و به لطف کرونا امرار معاش برای افراد زیادی سختتر از نفسکشیدن شده است!
مشاغل کارگری در صدر
مشاغل زیادی با شیوع کرونا در کشور آسیب دیدند، ولی بیشترین آسیب در این میان نصیب مشاغل کارگری شد. منظور از کارگران فقط کارگران ساختمانی نمیشود و تمامی کارگران در اصناف مختلف مانند صنف هتلداران، تالارهای پذیرایی، مؤسسات خدماتی و… شغل خود را به واسطه کرونا از دست دادند. هادی ابوی، دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران به نقل از تسنیم درباره بیکاری کارگران با شیوع کرونا گفت: «کارگران زیادی بودند که در هتلها، تالارهای پذیرایی، برگزاری مراسم ختم فعالیت داشتند. شاید اینگونه تصور شود که اشتغال آنها حاشیهای بودهاند اما تعداد این دسته از کارگران بسیار زیاد بود.» در واقع مشاغل کارگری به صورت مستقیم و غیرمستقیم با تعطیلی تالارهای پذیرایی و هتلها متحمل ضرر و زیان شدند؛ برای مثال با برگزاری یک مراسم عروسی، کارگرانی برای ارائه خدمات در تالار مشغول به کار میشدند و مسئولان تالارهای پذیرایی در اصفهان به کارگران تالار بابت هر مراسم عروسی 8 تا 30 هزارتومان دستمزد پرداخت میکردند؛ از سوی دیگر با برگزاری عروسی تقاضا برای شیرینی، غذا، گل و… بالا میرفت و کارگرانی در حوزههای نامبرده مشغول به کار میشدند، به عبارتی به طورغیرمستقیم از برگزاری مراسم عروسی نفع میبردند. وضعیت هتلها نیز مشابه تالار پذیرایی است و کرونا باعث کاهش مسافرتها و تعدیل نیرو در صنف هتلداران شده است. دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران درباره تأثیر کسادی کسب و کار هتلداران بر اشتغال کارگران توضیح داد: «کارگرانی بودند که در رستورانها و هتلها ظرف میشستند، یعنی به تعداد ظروفی که میشستند دستمزد دریافت میکردند، به طور مثال برای شستوشوی یک بشقاب 500 تومان دریافت میکردند. این کارگران آسیب جدی دیدند. کارگران شرایط زندگی سخت و دشواری دارند.» همچنین مؤسسات خدماتی کمتر از قبل نیروی کار نظافتی استخدام میکنند، زیرا خانوادهها از ترس شیوع این ویروس، نظافتچی در منزل خود راه نمیدهند. درحال حاضر با نزدیکشدن به ایام خانهتکانی در اصفهان نیز تبلیغات مؤسسات خدماتی کمتر از سالهای قبل به چشم میخورد که این موضوع گواهی بر وضعیت دشوار کسب درآمد کارگران خدماتی است.
خشکشوییها در جایگاه دوم
خشکشوییها مانند کارگران ضرر و زیان زیادی متحمل شدهاند و مردم از ترس کرونا ترجیح میدهند لباسهای خود را کمتر به خشکشوییها بسپارند؛ به طوری که تا قبل از کرونا در یک خشکشویی تا پنج نفر نیز مشغول به کار بودند. ولی اکنون یک نفر درخشکشویی به شستوشو، اتوکشی و تحویل سفارشها میپردازد. هادی ابوی درباره وضعیت اشتغال خشکشوییها در دوران کرونا گفت: «میزان مراجعه مردم به خشکشوییها از ترس کرونا بسیار کم شده است، بسیاری از خشک شویی ها بیان میکنند با توجه به اینکه حجم مشتری کاهش یافته است، صرفه اقتصادی ندارد که دیگ بخار خشکشویی را روشن نگه دارند.» در ماههای اخیر چراغ تعداد زیادی از خشک شویی ها در اصفهان نیز خاموش شده است.
تاکسیها درجایگاه سوم
رانندگان بیشمــــــاری به لطف کرونا شغل خود را از دست دادهاند، البته این بیکاری بیشتر راننده تاکسیهای سنتی را دربرمیگیرد. کسبوکار رانندگان سنتی با شروع فعالیت تاکسیهای آنلاین کساد شد، ولی تقاضا برای آنها هرچند کم وجود داشت. درنهایت کرونا تیر خلاص را به کسبوکار رانندگان سنتی زد و مردم از ترس کرونا و شلوغی، تاکسیهای آنلاین را ترجیح میدهند. طبق گفتههای دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران، مسئولان بارها اعلام کردهاند که مشاغل باید به سمت مشاغل اینترنتی برود، ولی همه افراد سواد کافی برای رفتن به سمت مشاغل مجازی را ندارند؛ به طور مثال، افرادی که سالها با یک خودروی شخصی مسافرکشی میکردند و هیچوقت هم به سمت تاکسیهای اینترنتی نرفتند، اکنون سواد کافی در این زمینه را ندارند. بنابراین راننده تاکسیهای سنتی یا بیکار شدهاند یا با درآمدهای کم مشغول به کار هستند.