راسته کرونازده اسکناس‌فروشان سپه

سپه این روزها از دست‌فروشانی پرشده است که انواع اسکناس نو را در بسته‌های 10 و 100 عددی می‌فروشند و فارغ از هیاهوی کرونا، حال‌وهوای عید را به بازار و مردم تحمیل می‌کنند.  برخی شعب بانکی نیز از توزیع اسکناس نو به دلیل اینکه راهی برای انتقال ویروس کروناست خودداری می‌کنند. درنتیجه اسکناس‌های نو را تنها می‌توان در راسته خیابان سپه با قیمت بالایی پیدا کرد. دست‌فروشان از هفته گذشته دست به کار شده‌اند تا مردم را تشویق کنند که اسکناس عیدی بدهند.

تاریخ انتشار: 10:03 - یکشنبه 1399/12/24
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

ولی تلاش فعالان درخیابان سپه باتوجه به ویروس کرونا و کاهش قدرت خرید مردم به نتیجه نمی‌رسد و تعداد مشتریان در این راسته نصف سال‌های قبل هم نیست. عیدی‌دادن و گرفتن یکی از رسوم نوروز است که به واسطه این رسم هر سال بازار خرید و فروش اسکناس‌های نو و تانخورده داغ می‌شود، ولی کرونا طی عید 99 و اکنون نوروز 1400، وضعیت این بازار را دگرگون ساخته است و روزگار اسکناس فروشان خیابان سپه خوب نمی‌گذرد. عرضه اسکناس نو یکی از وظایف شعب بانکی در آستانه سال نو و ایام نوروز محسوب می‌شود که سال گذشته توزیع اسکناس نو به دلیل شیوع ویروس کرونا لغو شد. همچنین شعب بانک ملی ایران طی اطلاعیه‌ای در 16 اسفند سال جاری خبر از توزیع‌نشدن اسکناس نو در ایام نوروز دادند: «به منظور پیشگیری از انتقال و انتشار ویروس کرونا از طریق تجمعات در شعب، مانند سال گذشته در ایام پایانی سال، شعب این بانک اسکناس نو در اختیار مشتریان قرار نخواهند داد؛ مشتریان می‌توانند برای هدیه سال نو به جای اسکناس از کارت هدیه فیزیکی یا مجازی بانک ملی ایران استفاده کنند.» بنابراین تهیه اسکناس نو در روزهای پایانی سال بسیار دشوار است. ولی دلالان خیابان سپه اصفهان مانند سال‌های قبل به فعالیت خود ادامه می‌دهند و انواع و اقسام اسکناس تانخورده در بساط آن‌ها پیدا می‌شود. با نگاهی به بساط دست‌فروشان در حاشیه خیابان سپه مشخص می‌شود که اسکناس‌های دو، پنج و ده‌هزار تومانی بیشتر از سایر اسکناس‌ها عرضه شده است. البته در بساط بعضی دلالان اسکناس یک و پنجاه‌هزار تومانی به چشم می‌خورد که تعداد آن‌ها چندان زیاد نیست. گزارش‌های میدانی از خیابان سپه نشان می‌دهد لغو توزیع اسکناس نو باعث شده دلالان این دسته اسکناس‌ها را با اختلاف قیمت بالایی نسبت به شعب بانکی عرضه کنند و هر بسته صدعددی اسکناس یک هزار تومانی قیمتی بین ۱۲۰ تا 140 هزار تومان، دو هزار تومانی 225 تا 250 هزار تومان، بسته پنج هزار تومانی 540 تا 600 هزار تومان و ده‌هزار تومانی یک میلیون و 45هزار تا یک میلیون و 300هزار تومان قیمت دارند. اسکناس‌های تانخورده پنجاه‌هزار تومانی نیز در بسته‌های ده‌عددی 535 تا 590 هزار تومان قیمت خورده‌اند. همچنین پول‌های تانخورده کمیاب مانند 200 و 500 تومانی در بساط دلالان وجود دارد که هر بسته صدعددی اسکناس 500 تومانی با قیمتی در حدود 65 تا 80 هزار تومان فروخته می‌شود؛ جهت خرید بسته‌های شصت‌تایی ۲۰۰ تومانی که ۱۲هزار تومان قیمت دارد باید حداکثر 25 هزار تومان هزینه کرد. با وجود این قیمت‌ها، بازار رقابتی بین دلالان برای فروش اسکناس وجود دارد و هم‌صنفان ممکن است بعضی اسکناس‌ها را پنج تا ده‌هزار تومان با تخفیف برای پیداکردن مشتری بفروشند.

تقاضای کم برای اسکناس نو

مشاهدات میدانی از بازار اسکناس نو در اصفهان نشان می‌دهد که تقاضا نسبت به سال‌های گذشته پایین است، ولی درمقایسه با سال قبل تقاضا تاحدودی افزایش یافته است. یکی از اسکناس‌فروشان خیابان سپه در گفت‌وگو با اصفهان زیبا می‌گوید: « امسال تقاضا نسبت به سال‌های قبل کمتر است ولی بازهم خداراشکر! چون پارسال خبری از مشتری نبود و مردم به‌خاطر کرونا اصلا به راسته ما سر نمی‌زدند.» یکی دیگر از فعالان خیابان سپه علاوه بر کرونا، کاهش قدرت خرید مردم را نیز عاملی برای کاهش رونق بازار می‌داند و توضیح می‌دهد: «اسکناس‌های تانخورده مشتری کمی دارند. شاید کرونا شاید هم قدرت خرید مردم کمتر شده و آن‌ها مانند قبل عیدی نمی‌دهند. علت هرچه هست برای ما خوب نیست.» شخصی نیز آن سوی خیابان سپه در تلاش است تا بسته صدعددی اسکناس دو هزار تومانی تانخورده را بفروشد ولی در رسیدن به هدف خود موفق نمی‌شود و درمورد وضعیت کسب و کار می‌گوید: «کسب‌وکار ما در سایر روزهای سال بسیار کساد است و تنها بعضی افراد برای مراسم‌ خاص اسکناس نو می‌خرند. با این حال بیشترین تقاضا روی اسکناس‌های پنج‌هزار تومانی و ده‌هزار تومانی نو است و تقریبا پول‌های تا نخورده دو و 50 هزار تومانی، مشتری ندارند.» درمجموع وضعیت کسب‌وکار راسته کرونازده اسکناس‌فروشان خیابان سپه مانند سایر بازارهای در آستانه سال نو خوب نیست.