برق قطع میشود؛ زیرا مصرف بالاست، دکــلهـــای مــخــابــراتی خاموشی میشوند؛ چرا که برق نیست. دولت نیز نسخه خرید دیزل ژنراتور و باتریهای پشتیبان را برای اپراتورها میپیچد، ولی مسئولان اپراتورها از نبود نقدینگی برای خرید تجهیزات میگویند. از این رو مردم همزمان به نبود برق، اینترنت و آنتن موبایل عادت میکنند!
قطعی اینترنت ثابت و همراه
افزایش مصرف برق در این روزهای گرم سال باعث قطعی انرژی در مناطق مختلف شهر شده است. قطعشدن برق مشکلات متعددی از قبیل قطعی آنتن موبایل و اینترنت را برای کاربران به همراه دارد و به دنبال این مشکلات اپراتورها متحمل ضرر و زیان سنگینی در روزهای گذشته شدهاند. به گزارش ایرنا، طبق آمار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی حدود ۱۰میلیون اشتراک پهنباند ثابت در کشور فعال است که با قطعشدن برق و خاموششدن مودمها دسترسی این قشر به اینترنت خانگی به صورت کامل قطع میشود. قطعی برق و عدم دسترسی به اینترنت علاوه بر مشترکان اینترنت ثابت یا خانگی، گریبانگیر اینترنت سیار اپراتورها نیز شده است. جمال هادیان، رئیس روابط عمومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در مورد قطعی برق دکلهای مخابراتی گفت: «در پی قطعی پراکنده برق در کشور، دو هزار دکل مخابراتی از دسترسی خارج شدند.»
براین اساس سایتهایی در سطح کشور جهت پوشش اینترنت وجود دارد که این سایتها پس از قطعی برق بین دو تا چهار ساعت با کمک باتریها روشن میمانند؛ ولی سایتها پس از اتمام این زمان خاموش شده و دسترسی افراد به اینترنت همراه و حتی آنتن موبایل قطع میشود؛ درست مانند اتفاقی که هفته گذشته به دفعات تکرار شد.
خرابی تجهیزات ارتباطی در انتظار اپراتورها
قطعشدن اینترنت همراه در پی قطعی برق تنها کاهش مصرف کاربران را به دنبال ندارد و ضرر و زیانهای دیگری به اپراتورها وارد میشود. به گزارش ایرنا، اپراتور ایرانسل درباره قطع برق و تأثیر آن بر آنتنها در بیانیهای اعلام کرد: «قطع برق که در طول روز تکرار میشود، علاوه بر خاموشی مودمهای اینترنت ثابت، آنتنهای تلفن همراه را نیز تحت تأثیر قرار داده است. این قطعیهای مکرر میتواند تجهیزات ارتباطی را دچار آسیب کند.» به بیان دیگر باتری پشتیبان سایتها امکان شارژ مجدد به دلیل قطعی برق در فاصلههای زمانی کوتاه را ندارند، از این رو تجهیزات ارتباطی اپراتورها در معرض آسیب جدی قرار دارند.
نقدینگی نداریم!
هزینه تعمیر تجهیزات ارتباطی اپراتورها در صورت بروز هرگونه خرابی، بسیار سنگین است که مجید حقی، معاون امور پستی، ارتباطی و فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات برای حل این مشکل گفت: «اپراتورها ملزم شدهاند تا امکانات دیزل ژنراتور و باتریهای پشتیبان برای تأمین برق سایتها را تأمین کنند تا در صورت قطع برق، اختلالی در حوزه ارتباطات پیش نیاید.» درمقابل اپراتورها بارها خبر کمبود نقدینگی خود را دادهاند. به گزارش باشگاه خبرنگاران، مجید سلطانی، مدیرعامل شرکت مخابرات ایران با اشاره به کمبود نقدینگی در مخابرات برای تأمین تجهیزات لازم در هنگام قطعی برق توضیح داد: «تمام دیزل ژنراتورهای ما باید سرویس و بعضی نوسازی شوند. به محض قطع شدن برق باید برق اضطراری در مدار قرار بگیرد، ارتباطات نباید مختل شوند. ولی اتفاقی که افتاده مربوط به همان بخش مالی و نقدینگی است، ما پول کافی برای اینکه بتوانیم تجهیزات را به موقع و اندازه کافی تهیه کنیم نداریم. در این خصوص در چند ماهه اخیر با سازمانها و مسئولان ذیربط مکاتبه داشتیم و وجود این مشکلات و احساس خطر را گوشزد کردم ولی جوابی نگرفتیم.»
براساس توضیحات این مقام مسئول باتری تمام سایتهای ارتباطی باید در دوره پنج ساله تعویض شوند؛ درغیر این صورت باتریها فاسد شده، هنگام قطعی برق UPS را تغذیه نمیکند و ارتباطات مختل میشود. در مجموع قطعیهای مکرر برق باعث شده باتری سیستمها شارژ نشود و اینترنت همراه کاربران قطع شود و مسئولان نیز خرید دیزل ژنراتور و باتریهای پشتیبان را پیشنهاد میکنند.
ولی مسئولان اپراتورها از کمبود نقدینگی برای تهیه تجهیزات میگویند. با این اوصاف قطعی اینترنت در زمان نبود برق در شرایط فعلی امری طبیعی به نظر میرسد و نسخه درمانی ندارد!