پیشازاین نیز انتظار داشتیم که در نیمه دوم کانال یکمیلیون و 200 هزار واحد، حجم عرضهها شدت خواهد یافت و شاید شاهد پولبک به مقاومت 1.2 میلیون واحد باشیم. افزایش تمایل برای فروش به چند دلیل بورسی و غیربورسی است. هم شاخصکل در محدوده مقاومتی به سر میبرد و هم بخشی از سرمایهگذاران به فکر خروج از بازار سرمایه هستند. این مسئله در برآیند خریدوفروش حقیقیها نیز قابلمشاهده است؛ چراکه بر خلاف هفته گذشته که شاهد تزریق نقدینگی بودیم، این هفته شاهد خروج نقدینگی از سوی سهامداران خرد هستیم. ارزش روزانه معاملات خرد نیز در هفته گذشته به محدوده 6 تا 7 هزار میلیارد تومان رسیده بود و این هفته افت یک تا دو هزار میلیارد تومانی داشته است.
دو روز متفاوت در ابتدای هفته
در اولین روز کـاری هـفـتـه، بــورس با رشد چند هزار واحدی کار خود را آغاز کرد؛ اما برخلاف روزهای قبل از آن، حجم عرضهها آنقدر سنگین بود که رنگ بازار را عوض کند و در نهایت به قرمزپوشی شاخصکل و شاخصهموزن منتهی شود. برخی نمادها در یک ساعت ابتدایی صف خرید داشتند؛ ولی در یک ساعت پایانی صف فروش را هم تجربه کردند. به دنبال گردش نقدینگی در گروههای مختلف در دو سه هفته اخیر، نقدینگی سهامداران روز شنبه در گروه پتروشیمی چرخ میزد و به دنبال این موضوع، وضعیت نمادهای این گروه بهتر بود؛ اما در مقابل، بسیاری از نمادهای لیدر همانند «فولاد»، «شـســتـــا» و «خــودرو» گــرفتار صففروش بودند. روز گذشته اما شرایط تاحدودی اختلاف 180درجهای با روز شنبه داشت؛ چراکه با حجم سنگین عرضهها در دقایق ابتدایی، شاخص کل تا محدوده یکمیلیون و 273 هزار واحد کاهش یافت اما در ادامه با بهبود تقاضا، از افت نماگر بازار کاسته شد ولی دماسنج بازار نتوانست جامه سبز بر تن کند. روز یکشنبه تقاضا در گروه خاصی خودنمایی نمیکرد و بین سهام مختلف پخش شده بود. برآیند دو روز ابتدایی این هفته نشان میدهد بازار از قدرت خاصی در یک جهت برخوردار نیست، در نتیجه نه خریداران آنقدر قدرت دارند که روند بورس را صعودی کنند و نه آنقدر فروشنده سمج در بازار وجود دارد که ریزش سنگین در بورس رقم بزند. کاهش ارزش صفوف فروش نیز نشان میدهد بازار در حال رسیدن به تعادل نسبی است.
تعادل حرف اول را میزند
شروع این هفته با موج سنگین عرضهها همراه بود؛ اما به نظر میرسد تا پایان هفته، بیشتر شاهد تعادل در کلیت بازار و نزدیکشدن نماگر بازار به مرز 1.2 میلیون واحد باشیم، چه آنکه صففروشهای این دو روز آنقدر سنگین و مستحکم نبود که بازار را دوباره در سراشیبی سقوط طولانیمدت قرار دهد. ارزش صفوف فروش در پایان معاملات روز گذشته به کمتر از 2 هزار میلیارد تومان رسیده است. با وجود اینکه حدود 130 تا 140 نماد در صففروش هستند، در نتیجه ارزش صففروش هر نماد به چند میلیارد تومان محدود میشود. با این اوصاف هر آن امکان دارد با ورود سهامداران حقوقی یا جلبتوجه سهامداران حقیقی، صففروش بسیاری از نمادها برچیده شود.
دلار؛ فانوس بازارهای موازی
در دو هفته اخیر متغیرهای سیاسی حاکم بر کشور، تغییر محسوسی نداشته است. در حال حاضر گمانهزنیها درباره ترکیب تیم اقتصادی دولت ادامه دارد، خروجی مذاکرات برجام همان همیشگی است؛ «پیشرفتهایی حاصل شده اما همچنان اختلافنظرهایی وجود دارد»، کرونا همچنان در کشور میتازد و کسبوکارها نیز دوباره در آستانه تعطیلی قرار دارند. اولین واکنش بازارها به شرایط مبهم سیاسی، در بازار ارز خودنمایی میکند. این روزها نیز دلار و به دنبال آن دیگر ارزها، بهصورت چراغخاموش در حال طی یک روند صعودی هستند، به گونهای که دلار به کانال 25 هزار تومان رسیده است.
تحلیلهای متفاوتی درباره چرایی رشد قیمت دلار و تحلیل حرکت آن بعد از شروع به کار دولت سیزدهم وجود دارد؛ بااینحال، افزایش نرخ ارز مجوز افزایش قیمتها را در دیگر بازارها صادر کرده است. این موضوع روی روند بورس هم تأثیر گذاشته و چشمانداز درآمدی شرکتها را بهبود داده است.