تحقـیـقــات جـانـورشــنـاســان نشانـگـر این است که بلدرچینها در مسیرهای کوتاه و کمارتفاع پرواز میکنند؛ اما بلدرچینهای بازار اصفهان این روزها بیش از عادت همیشگی خود اوج گرفتهاند؛ تاجایی که از مدار سبد خرید مردم خارج شدهاند و قصد فرود هم ندارند!
پرورشدهندگان میزبان مشکلات تکراری
گــفـتوگــو با پرورشدهندگــان مــرغ گوشتی و فعالان این بازار نشان میدهد مشکل بازار بلدرچین در شرایط فعلی اتفاق جدیدی نیست، بلکه مجموعه اتفاقهای تکراری و مشابه با بازار دام و مرغ، دستبهدست هم داده تا بلدرچین گران و کمیاب شود. عرضه دان و غذای بلدرچین با محدودیت شدیدی همراه شده و قیمت آذوقه افزایش چشمگیری یافته است. به گزارش ایسنا، احمد بافکار، رئیس اتحادیه پرورش بلدرچین کشور، درباره قیمت غذای بلدرچین بیان کرد: «۹۵درصد نهادههای دامی موردنیاز بلدرچین، کبک، شترمرغ و بوقلمون از بازار آزاد تهیه میشود و طبیعتا افزایش قیمت نهادهها بر قیمت تمامشده این اقلام اثرگذار است. ذرت دولتی برای مرغدار دوهزار و 400 تومان است ولی پرورشدهنده بلدرچین مجبور است آن را با قیمت شش هزار و 900 تومان از بازار آزاد تهیه کند.» به گفته فعالان بازار و پرورشدهندگان بلدرچین، فقر مراتع در اثر خشکسالی، رشد هزینههای ثابت مانند حقوق کارگر یا قبوض برق و آب، افزایش کرایهها و… نیز موجب شده پرورش بلدرچین مانند سابق صرفه اقتصادی نداشته باشد. به گزارش تجارت نیوز، محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی، با اشاره به گرانی و کمبود عرضه بلدرچین گفت: «هر بلدرچین برای اینکه یک کیلوگرم گوشت برای مصرفکننده داشته باشد باید حدود هشت کیلوگرم دان مـصــرف کـنـد. تولید بلدرچین برای مرغدارها صرفه اقتصادی ندارد، به همین دلیل تولید بلدرچین کم شد.»
گوشت بلدرچین چند؟
توصیه پزشکان به مصرف پروتئین در بیماران کرونایی برای ترمیم بافتهای آسیبدیده بدن سبب شده بازار بلدرچین رونق پیدا کند. همچنین طبق برنامه غذایی بیماران کووید۱۹ منتشر شده از طرف واحد تغذیه بالینی معاونت درمان ایران در فروردین، مصرف پروتئین همانند بلدرچین در تـرمـیـــم بــافــتهـــای آسیبدیده اهمیت بسزایی دارد. ازاینرو تقاضا برای گوشت بلدرچین از سال 99 چند برابر افزایش یافته است. احمد بافکار، رئیس اتحادیه پرورش بلدرچین کشور در این خصوص اظهار کرد: «شیوع کرونا باعث شده که مردم از بلدرچین استقبال بیشتری کنند؛ بهطوریکه امسال تـقـاضـــای خــریـــد بلدرچین سه برابر بیشتر از سالهای قبل شده است.» طبق توضیحات این مقام مسئول، هر کیلوگرم گوشت بلدرچین باید با قیمت 85 تا 90 هزار تومان به دست مصرفکننـده برسد. در مقابل گـزارشهــای مـیـدانی از فروشگاههای پروتئینی اصفهان از عرضه قطرهچکانی بلدرچین حکایت میکند، بهطوریکه بیشتر فروشگاهها بلدرچینی برای فروش ندارند. وضعیت فروشگاههای آنلاین نیز بــه هـمین صورت است، یا گوشت بلدرچین موجود نیست یا هر بسته 750 تا ۸۰۰ گرمی بلدرچین با قیمت 100 تا 130 هزار تومان عرضه میشود. البته توضیحات رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی نشان میدهد بلدرچین از طرف دولت مشمول قیمتگذاری نمیشود و به همین دلیل تولیدکنندگان گوشت این جوجهها را با نرخهای متفاوتی میفروشند، درنتیجه بلدرچین قیمت مصوبی در فروشگاههای مختلف ندارد.
آخروعاقبت بازار بلدرچین؟!
آیا قیمت گوشت بلدرچین کاهش پیدا میکند؟ خیر! با تداوم شرایط فعلی، انتظار نداریم قیمت بلدرچین کاهش پیدا کند؛ زیرا پرورشدهندگان بلدرچینهای مولد خود را راهی کشتارگاه کردهاند و در روزهای آتی بلدرچین گرانتر نیز خواهد شد.
محمد یــوســفـــی، رئــیـس انـجـمـن پرورشدهندگان مرغ گوشـــتــی با تأکید بر این موضوع توضیح داد: «در این شرایط خوراک برای مرغ و بلدرچین کمیاب و گران شده است؛ بنابراین تولید بلدرچین بهصرفه نیست. بهتازگی به دلیل گرانی و کمبود دان، بلدرچینهای ماده و مولد راهی کشتارگاهها میشوند. کشتار بلدرچینهای مولد فاجعه است. زمانی که تولید این جوجه مقرونبهصرفه نباشد تولیدکنندگان مجبور میشوند از تکثیر این جوجهها صرفنظر کنند. بنابراین آنها را به کشتارگاه میفرستند و گوشتشان را راهی بازار میکنند.»
با تداوم شرایط فعلی قیمت هرکیلوگرم بلدرچین در هفتههای آتی به مرز 200 هزار تومان میرسد و شاید اینبارهم دولت استراتژی تکراری را برای حل مشکل بازار بلدرچین به کار گیرد و مسئولان از مردم بخواهند با استفاده از کارت ملی و سامانه اینترنتی هر ماه سهمیه مشخصی بلدرچین را از فروشگاهها بخرند!