ماه گذشته ارز دیجیتالی با نام اسکویید گیم در کریپتو معروف شد. برخی مدعی بودند این ارز سریال بازی مرکب است. این ارز در فاصله کوتاهی از هفت هزارم سنت به 2861 دلار رسید تا سرمایهگذاران زیادی برای خرید آن تشویق شوند و در مدت یک دقیقه با ریزشی 99.99درصدی به کمتر از یک سنت برگشت. در نتیجه خرید هر ارزی در دنیای کریپتو منطقی نیست.
ساخت ارز دیجیتال
شبکههای بسیاری در فضای بلاکچین به کاربران اجازه میدهند تا یک ارز دیجیتال بسازند. تعداد زیادی از این سکهها در شبکه اتریوم ساخته میشوند. به دلیل افزایش هزینه گس شبکه اتریوم ساخت توکن در این شبکه کمی گرانقیمت است؛ ولی با صرف هزینه ناچیزی میتوانید در شبکه ترون یا بایننساسمارتچین یک ارز دیجیتال بسازید. بارگذاری این ارز دیجیتال کمتر از چند دقیقه زمان خواهد برد و در صرافیهای غیر متمرکز قابلمعامله است. همین مسئله باعث شده تا سکههای بدون پشتوانه زیادی در فضای کریپتوکارنسی ایجاد شوند.
براساس دادههای مختلف، اکنون بیش از 22 هزار رمزارز ایجاد شده است و هر لحظه به تعداد آنها اضافه خواهد شد. به تعبیر کارشناسان مختلف، از این تعداد کمتر از 100، 200 یا در نهایت خوشبینی 300 مورد پروژه معتبری دارند و مابقی شتکوین هستند. افزایش تعداد رمزارزها به ابزاری برای کلاهبرداری تبدیل شدهاست.
چگونه فریب نخوریم؟
اگرچه تعداد رمزارزها لحظه به لحظه بیشتر میشود؛ ولی راههای سادهای برای تشخیص یک رمز ارز تقلبی از اصلی وجود دارد. سادهترین راه مراجعه به سایت کوینمارکتکپ«coinmarketcap.com»است. این سایت در دنیای کریپتوکارنسی مانند سایت کدال در بورس تهران است و اطلاعات سادهای از رمزارزها منتشر میکند. فقط کافی است نام رمزارز را در بخش بالایی سمت راست سایت جستوجو کنید تا اطلاعات کاملی از آن را به کاربر نشان دهد.
نخستین اطلاعات معتبر یک رمزارز رتبه آن از نظر حجم بازار است. وقتی نام یک رمز ارز را جستوجو میکنید، رتبه آن نمایش داده میشود. کارشناسان حوزه کریپتوکارنسی به سرمایهگذاران تازهوارد توصیه میکنند از بین 50 یا 100 ارز با بالاترین مارکت کپ سرمایهگذاری کنید؛ ولی برخی عقیده دارند تا رتبه 200 یا در صورت نگاه خوشبینانه 300 هم خرید آن رمزارز منطقی است؛ اما پایینتر از آن رمزارزهای معتبری وجود ندارند. شاید در رتبههای پایینتر رمزارزهای بابرنامهای باشند؛ ولی پروژه آنها هنوز تأیید نشدهاست.
پس از رتبهبندی توجه به حجم معاملات یا«Volume» نیز اهمیت زیادی دارد. گاهی رمزارزهای کلاهبرداری با حجم معاملات پایین به رتبههای بالایی در دنیای کریپتو میرسند. باید رمزی بخرید که به راحتی فروخته شود. در نتیجه باید رمز ارز مورد نظر حجم معاملات بالایی داشته باشد. گاهی رمزارزهایی با حجم معاملات چند صد هزار دلاری در رتبههای کمتر از 300 قرار میگیرند. خرید این رمزارزها راحت و فروش آنها کار دشواری خواهد بود. این دو راه سادهترین روش برای تشخیص رمزارزهای معتبر از نامعتبر است ولی برای کسب اطلاع بیشتر در صفحه هر رمزارز در سایت کوینمارکتکپ اطلاعات جامعی وجود دارد.
رمزارزها در سایت کوینمارکت کپ صفحه اختصاصی دارند و به صورت کامل پروژه، برنامهها و هدف پیدایش آنها تدوین شده است. در بخش پایینی صفحه مخصوص هر رمزارز نیز لیستی از صرافیها وجود دارد. در این لیست صرافیهای پشتیبانیکننده از آن رمزارز وجود دارند. رمزارزهای کلاهبرداری در بیشتر مواقع در صرافیهای بزرگی مانند بایننس معامله نمیشوند.
رمزارز فیک از رؤیا تا واقعیت
در شبکههای مجازی برخی با تبلیغات گسترده کاربران را به خرید رمزارزهای تقلبی تشویق میکنند. این افراد مدعیاند شتکوینها باعث میشوند تا راه صد ساله را یکشبه بروید. در طول سالهای گذشته نیز بارها شتکوینها رشد غیر قابل باوری داشته است. اگر 10ماه قبل 10 میلیون تومان شیبا خریده بودید، امروز حدود چهار میلیارد تومان ارزش داشت؛ ولی مسئله اینجاست در میان بیش از 20 هزار رمزارز فیک چه تعدادی شانس رشد اینچنینی دارند؟ حسنوند، یکی از کارشناسان حوزه کریپتو، در اینباره میگوید: «شما فقط فردی را میبینید که هزار دلار شتکوین خریده و میلیاردر شده است؛ ولی دهها هزار نفری را که هزاران دلار شتکوین میخرند و هیچ اتفاقی رخ نمیدهد، نمیبینید.»