همدلی دولت و مجلس در روز مجلس

جلسه مشترک مجلس و دولت صبح روز گذشته( 10 آذر) هم‌زمان با روز مجلس به صورت علنی برگزار شد. بررسی مسائل بودجه‌ای و مشکلات روز کشور از جمله محورهای این جلسه با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و هیئت دولت (رئیس‌جمهور و وزرای کابینه) بود.

تاریخ انتشار: 09:41 - پنجشنبه 1400/09/11
مدت زمان مطالعه: 10 دقیقه

مجلس جلوه رأی و نظر مردم است

رئیس جمهور در این نشست محوری‌ترین مسئولیت و وظیفه مجلس را قانون‌گذاری و ریل‌گذاری برای جامعه دانست و گفت: این مسئولیت بزرگی است که مجلس برعهده دارد. در واقع مجلس جلوه اراده مردم، جلوه رأی و آنچه که مردم تشخیص داده‌اند، است. این نکته مهمی است که باید جلوه اراده و رأی مردم برای ریل‌گذاری در حل مشکلات کشور به شکل قانون‌گذاری ارائه شود. سید ابراهیم رئیسی همچنین با اشاره به روز مجلس و شهادت شهید آیت الله سید حسن مدرس ادامه داد: در خاطرات شهید بزرگوار با عنوان «زندگی در خواف» محورهای قابل توجهی از سیره و سلوک شهید مدرس بیان شده است؛ از جمله مبارزه با استبداد و استعمار مورد تأکید قرار گرفته است؛ ولی محوری‌ترین نکته‌ای که در زندگی این شهید وجود دارد، پیوند معنویت با سیاست است. محصول جدایی این دو پیوند در دنیا به تولید کلاهک هسته‌ای و ۷۰ سال ظلم به مردم فلسطین و ظلم‌های دیگر در دنیا شده است. رئیس قوه مجریه کشور با بیان اینکه بخش مهم دیگر اجرای قانون است، تأکید کرد: همگان باید خود را مجری قانون بدانند، باید همه اشخاص و مسئولان و نقش‌آفرینان بدون استثنا خود را ملزم به اجرای قانون بدانند؛ چرا که قانون محور اجرای عدالت در جامعه است. چه معیاری برای عدالت می‌توان در نظر گرفت؟ به نظر من راهی نداریم جز توافق بر اجرای قانون. هر چه میزان اجرای قانون بیشتر باشد، عدالت بیشتر رعایت شده است و هر چه از میزان اجرای قانون کاسته شود،  اجرای عدالت نیز کاهش می‌یابد. او  گفت: کشوری که کشور انتخابات است و رأی مردم سرنوشت را تعیین می‌کند، باید قانونمند باشد. اجرای عادلانه و داوری عادلانه باید محور اجرای عدالت قرار گیرد. در روز مجلس تأکید می‌کنم باید به همه سلیقه‌های سیاسی احترام گذاشت و قانون‌مدارانه حرکت کرد؛ چرا که نزدیک‌ترین راه اجرای عدالت اجرای قانون است.

 محوریت تنقیح قوانین برعهده مجلس است

رئیسی با تأکید بر اینکه به روز بودن و کارآمد بودن قوانین مهم است، بیان کرد: اما نقطه‌ای که در سیاست‌های ابلاغی رهبر معظم انقلاب مورد تأکید قرار گرفت، مسئله تنقیح قوانین است که وظیفه مجلس، دستگاه‌های اجرایی و قضایی است؛ اما محوریت آن برعهده مجلس قرار دارد. رئیس قوه مجریه گفت: امروز برای اجرای قانون نیازمند به همراهی، هم‌گرایی و هم‌پوشانی همه مسئولان کشور هستیم، هماهنگی قوا و دست اندرکاران در حکومت تاکتیک نیست، بلکه راهبرد اساسی و ضرورت اجتناب‌ناپذیر است که نباید اجازه دهیم این انسجام خدشه‌دار شود. حاشیه نباید به متن بیاید، حتما اختلاف‌نظرهایی وجود دارد، اما انسجام در امور مردم باید در نظر گرفته شود و حاشیه را در حاشیه بگذاریم و نباید گرفتار حاشیه شویم. او تأکید کرد: انسجام قوا مورد تأکید رهبری و نیاز کشور است و باید به عنوان یک ضرورت به انسجام قوا تأکید کرد و با این انسجام برای خدمت به مردم، گره‌گشایی و پیشرفت امور، گام‌های بزرگی برداشت. رئیس جمهور با بیان اینکه مسئله‌شناسی و نظام مسائل مهم است، بیان کرد: تشخیص اولویت‌ها در شهر و روستا ضرورت دارد و نظام مسائل می‌تواند راه‌حل‌هایی برای حل مشکلات ارائه کند. مجلس و کمیسیون‌های تخصصی راه‌حل‌هایی ارائه می‌دهند و در دولت، خود را موظف می دانیم که از نگاه‌های نخبگان، صاحب‌نظران به ویژه مجلس و کمیسیون‌های تخصصی برای حل مسئله در کشور استفاده کنیم.

اگر طرح‌های نمایندگان با نظر کارشناسان دولت غنی شود، در اجرا دچار مشکل نمی‌شویم

رئیسی مشورت با مجلس را سرمایه تلقی می‌کند و تأکید دارد باید از این سرمایه به عنوان عنایت الهی یاد کرد. او افزود: نمایندگان دغدغه‌هایی در سطح حوزه انتخابیه یا کشور دارند که به دنبال آن طرح‌هایی ارائه می‌شود. ارائه طرح حق نمایندگان است، اما اگر این طرح‌ها با نظر کارشناسان دولت و بخش‌های دیگر غنی شود، در اجرا دچار مشکل نمی‌شویم. مقام معظم رهبری بر ارائه لایحه تأکید دارند و برای لایحه تقدم قائل هستند؛ چرا که در برگیرنده کار کارشناسی است؛ اما حق مجلس برای ارائه طرح باقی است. با این حال به طراحان پیشنهاد می‌شود، نظر دولت و بخش‌های مختلف را بگیرند تا در زمان اجرا با مشکل مواجه نشویم. رئیس‌جمهور با بیان اینکه پیگیر اجرای قوانین در دولت است، اظهار داشت: احکام قانون برنامه ششم در حال بررسی است؛  هرچند بازه زمانی کوتاهی برای آن باقی مانده است، با این حال اجرای آن مورد توجه قرار گرفته است. همچنین آیین‌نامه‌های قانون بودجه ۱۴۰۰ نیز در دولت مطرح است و به دنبال تصویب آیین‌نامه‌های ذیل قانون هستیم، باید به سرعت این آیین‌نامه‌ها مورد توجه قرار گیرد.

 بودجه ۱۴۰۱ اولین سند مالی دولت به زودی به مجلس تقدیم می‌شود

رئیسی با بیان اینکه بودجه ۱۴۰۱ اولین سند مالی دولت سیزدهم است، گفت: رؤسای کمیسیون‌های برنامه و بودجه، اقتصادی و جهش تولید سخنان قابل استفاده‌ای مطرح کردند. آقای میرکاظمی از نظرات کارشناسی آقایان استفاده کند، هرچند که می دانم این کار صورت گرفته است، با این حال نظرات گرفته شود تا بتوانیم مهم‌ترین سند مالی بودجه ۱۴۰۱ را براساس دغدغه رهبری یعنی اصلاح ساختار بودجه، دغدغه مجلس و کارشناسان اقتصادی با کمترین نحو تهیه کنیم. او تأکید کرد: بودجه ۱۴۰۱ باید دارای کمترین کسری بودجه باشد تا بتواند تورم را مهار کرده و رشد اقتصادی قابل قبولی داشته باشد. دولت تا چند روز آینده لایحه را تقدیم مجلس می‌کند، با این حال اگر دوستان نظری دارند می‌توانند برای اعمال در پیش‌نویس، ارائه کنند تا بودجه هم روستا و هم شهر را آباد کند و هم بتواند عدالت‌محور باشد. رئیس‌جمهور با طرح این سؤال که برای سند اجرای عدالت چه باید کرد، گفت: سند آمایش سرزمینی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد و در بودجه ۱۴۰۱ باید لحاظ شود. ممکن است نمایندگان به آمایش سرزمینی مناطق خود نظراتی داشته باشند که می‌توان آن‌ها را در نظر گرفت. رئیسی بیان کرد: نکات بسیاری درخصوص مسائل اقتصادی از سوی نمایندگان مطرح شد و نمی‌خواهم آن‌ها را لیست کنم؛ اما مسئله سامان‌دهی اطلاعات، ناترازی بانک‌ها و ضرورت توانمندسازی بخش خصوصی برای خصوصی‌سازی مورد تأکید است و در دولت دنبال می‌شود. همچنین قوانین چندگانه از جمله هفت قانون برای رونق کسب‌و‌کار، مورد تأکید خواهد بود. توجه به قوانین رونق کسب‌و‌کار می‌تواند شرایط را برای اقتصاد کشور تغییر دهد.

مطمئنم دولت با مذاکره عزتمندانه حق مردم را می‌گیرد

رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست مشترک با حضور اعضای هیئت دولت و با اشاره به اقدامات دولت سیزدهم گفت: گواهی می‌دهم که دولت در این صد‌روز مجاهدانه تلاش داشته و حتی پنجشنبه و جمعه‌ها را هم مشغول کار بوده است. به گزارش ایسنا، محمدباقر قالیباف ضمن خیر مقدم به رئیس‌جمهور و اعضای کابینه و همچنین با اشاره به روز بزرگداشت مجلس و سالروز شهادت عالم مجاهد شهید مدرس، گفت: آقای رئیس‌جمهور! به عنوان یک نماینده و خادم نمایندگان، گواهی می‌دهم که شاهد بودم شما در این صد روز تلاش مجاهدانه داشتید، شما و همکارانتان حتی پنجشنبه و جمعه‌ها هم مشغول کار هستید. از سوی دیگر سفرهای استانی که انجام شد امر بسیار حائز اهمیتی بود. همه به این موضوع رسیده‌ایم که نفس سفر استانی و میان مردم بودن نعمت بزرگی است تا مسئولیت ما را از مردم غافل نکند و دغدغه مردم میان ما باقی بماند؛ البته این دغدغه میان ما و نمایندگان نیز کاملا وجود دارد. او افزود: آقای رئیسی! مطمئنم شما در حوزه سیاست خارجی و در حوزه رفع تحریم‌ها نیز تلاش خواهید کرد که هم مذاکره‌ای خوب و عزتمندانه را شاهد باشیم و همچنین با تلاش خوب حق مردم گرفته شود و این تحریم‌های ظالمانه نیز رفع شود. رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: رابطه میان دولت و مجلس در این مجلس یازدهم و دولت سیزدهم باید ماندگار و برای آیندگان مثال‌زدنی باشد. همکاری ما بدون شک یک همکاری مسئولانه است. مجلس حامی دولت بوده و قطعا ناظر دلسوز دولت و یکایک وزراست. قالیباف ادامه داد: ما باید به نظرات کارشناسی نمایندگان اعتماد کنیم و آن‌ها را همراه خود بدانیم؛ چرا که آن‌ها نمایندگان مردم و در میان مردم هستند. در این راستا ما از دولت توقعات و انتظاراتی داریم. اجرای قانون، تحقق قانون، تحقق احکام بودجه و احکام برنامه، رسیدگی به موضوع بورس، معیشت، اشتغال، مسکن، جوانی جمعیت و بالا بردن قدرت خرید مردم توقعات و انتظارات مجلس از دولت می‌باشد. بدانید همه همکاران از هیچ تلاش و کمکی در تحقق این خواسته‌ها دریغ نخواهند کرد. مسئولیت تحقق این موارد و بار این مسئولیت به دوش اعضای دولت و رئیس جمهور است؛ اما ما با شما همکاری می‌کنیم و صادقانه پای کار هستیم. اگر این هماهنگی دولت و مجلس منجر به هم‌افزایی و کارآمدی برای رفع مشکلات مردم نشود، هیچ ارزشی ندارد.

مشکلات کشور اقتصاد، آب و جمعیت است

رئیس مجلس گفت: امروز مشکلات کشور زیاد است. اکنون نظر شخصی خود را می‌گویم و معتقدم امروز در کشور صد مشکل وجود دارد؛ اما معتقدم اگر صرفا به سه مشکل متمرکز شویم بسیاری از مسائل رفع خواهد شد و آن سه مشکل اقتصاد، آب و جمعیت است. البته وقتی از جمعیت سخن می گویم، منظور موالید، مهاجرت و اختلاف طبقاتی است. تکلیف آب هم که روشن است. او در همین خصوص ادامه داد: اما در خصوص اقتصاد ده ها چالش وجود دارد. امروز در همین تحریم‌ها ده‌ها میلیارد دلار ظرفیت‌هایی وجود دارد که چون ما تصمیم شجاعانه نمی‌گیریم هر روز آن را از دست می‌دهیم. این‌ها فرصت بزرگی است که به تهدیدهای بزرگ تبدیل می‌شود؛ اما تهدیدها در کجاست؟ ناترازی در ساختار بودجه، معنا ندارد که نه‌هزار ردیف برنامه‌ای داشته باشیم، بار اضافی به بانک‌ها تحمیل نکنیم و جلوی خلق پول را بگیریم. قالیباف بیان کرد: ارزش پروژه‌های نیمه‌تمام ما ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار میلیارد تومان است که اکنون هم این ارزش دو یا سه برابر شده، این‌ها باید تعیین‌تکلیف شود. تکلیف ۱۰ هزار اموال غیر‌مولد دولتی باید مشخص شود. ما باید یک بازآفرینی ساختاری مطمئن برای تأمین مالی این حرکت‌ها انجام دهیم. رئیس مجلس در پایان با تأکید بر لزوم هدایت نقدینگی در بخشی دیگر عنوان کرد: من معتقدم فقط کافی است در بودجه سال ۱۴۰۱ و برنامه هفتم صرفا به این سه یا چهار موضوع توجه کنیم که موضوعاتی همچون بورس، تورم، قدرت خرید، اشتغال و معیشت مردم در گرو این‌هاست. همه شما و ما دلداده مردم و مطیع فرمایش رهبری معظم انقلاب هستیم و راه امام و شهدا را دنبال می‌کنیم. باید مطمئن باشیم که خدا در سختی‌ها با ماست.
در عین حال که رؤسای دو قوه مجریه و مقننه از برنامه‌ها و رویکردهای خود در راستای حل مشکلات جامعه با محوریت سیاسی، اقتصادی و امنیتی گفتند،‌ رؤسای کمیسیون‌های برنامه و بودجه، انرژی، اقتصادی و جهش تولید نیز به اظهار نظر پرداختند و از سوی دولت وزیر نفت، معاون اول رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز گزارشی را به نمایندگان ارائه کردند و در خصوص هم‌افزایی دولت و مجلس برای رفع مشکلات مردم با تأکید بر مسائل اقتصادی به عنوان موضوع و چالش اصلی اول کشور و همچنین مباحث مربوط به آب و موضوع جمعیت در بخش غیر علنی مجلس صحبت کردند.

درخواست نمایندگان از دولت در روز مجلس چه بود؟

برخی نمایندگان نیز خطاب به رئیس‌جمهور و وزرا از مشکلات و چالش‌های پیش روی کشور در این نشست گفتند و پیشنهادات خود را در این باره ارائه دادند. نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی طی نامه‌ای به رؤسای قوای مقننه، مجریه و قضائیه بر لزوم وجود اهتمام و توجه بیشتر سه قوه برای تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی و حفاظت از محیط زیست تأکید کرد و در حضور رؤسای قوه مجریه و مقننه گفت: همان‌گونه که مستحضرید اصل پنجاهم قانون اساسی بر این نکته اظهار می‌دارد «در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط‌زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌شود. از این رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط‌زیست یا تخریب غیر قابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.» ضمن قدردانی از تمام دقت و اقدامات قبلی صورت‌گرفته خواهشمند است با عنایت به وضعیت فعلی جامعه و روند نامناسبی که در برخی از بخش‌ها، تخریب محیط‌زیست یا خطرات ناشی از بی‌توجهی به این امر در آینده را ملموس‌تر ساخته است، به هرنحوی که صلاح می‌دانید تدبیر فرمایید تا دستگاه‌های مربوطه با حساسیت بیشتر و حجم فعالیت افزون‌تر در تحقق این اصل مهم قانون اساسی اقدام کنند و چنانچه لازم دانستید، کمیته‌ای را برای تحقق این اصل قانون اساسی، تدبیر و ایجاد فرمایید. شایان توجه است که سدهایی که در اطراف مرزهای ایران ساخته شد یا درحال احداث است یا توقف جریان رودخانه‌های مهمی در فلات مرکزی (از جمله زاینده رود) و سایر بخش‌های کشور  یا استفاده‌های بی‌رویه و ناموزون از معادن و تخریب‌های مرتبط با آن، این‌ها مواردی است که هرگونه کوتاهی یا غفلت از چاره‌اندیشی بهنگام، بحران‌هایی را پدید می‌آورد که منافی با اصل پنجاهم قانون اساسی است و اهتمام ویژه جناب‌عالی قطعا در حافظه تاریخی نسل‌های آینده نیز ماندگار خواهد بود و شایان تقدیر است.
نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی نیز تأکید کرد: مردم در تنگنا هستند و با ادامه روند موجود مشکلات حل نمی‌شود؛ مگر آنکه نیروهای جوان و انقلابی جایگزین نیروهای از‌کار‌افتاده شوند. سیدمجتبی محفوظی در تذکری شفاهی بیان کرد: آقای رئیس جمهور مردم در فشار هستند و نیاز است که به طور جدی گامی برداشته شود. نیروهای ناکارآمد باید کنار رفته و جوانان انقلابی جایگزین آن‌ها شوند. نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی در تذکری به وزیر اقتصاد بیان کرد: ما انتظار داشتیم که گمرکات با آمدن شما فعال شود؛ اما علی‌رغم انتظار ما امروز گمرکات به حال خود رها شده است. او ادامه داد: بنده بارها در خصوص لایروبی رودخانه ملی بهمنشیر به وزیر نیرو تذکر دادم، اما پاسخ‌هایی غیرمنطقی شنیده‌ایم که این امر باعث طرح سؤال بنده از وزیر شد. محفوظی در تذکری به وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: آبادان و خرمشهر هنوز جنگ‌زده است. خیابان‌های ما پر از چاله است. چه زمانی قرار است آبادان و خرمشهر از جنگ‌زدگی خارج شوند. آب و فاضلاب و آسفالت راه‌ها باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس همچنین خطاب به مسئولان اجرایی کشور گفت: قرار نیست با همه خوب باشید یا دل همه را به دست آورید. تعامل و حس حرمت خوب است؛ اما باید در راستای معیارهای انقلاب اسلامی عمل کنیم. عباس گودرزی اظهار کرد: مدرس جمله‌ای دارد که باید آن را با طلا نوشت. او می‌گوید که خداوند دو چیز به من نداد؛ طمع و ترس. آنچه باعث شد مدرس، مدرس بشود این جمله بود. او به داده‌ها اشاره نکرد، همان طور که من امروز می‌خواهم به نداشته‌های نمایندگان اشاره کنم. نماینده مردم بروجرد با اشاره به «ضرورت حفظ شأن مجلس» گفت: اگر می‌خواهیم شأن مجلس حفظ شود، باید به دوران انتخابات بازگردیم. متأسفانه نامزدها وعده‌های اجرایی می‌دهند؛ سفره‌های انتخاباتی پهن می‌کنند و با پول پاشی‌های بسیار و کانون‌های ثروت و قدرت، خودرا  وامدار می‌کنند. چه اصلاح‌طلب و چه اصول‌گرا. چه چپ و چه راست. اگر کسی از این طریق وارد مجلس شود، باید به گونه‌ای بدهی خود را پرداخت کند. مشخص است که این مجلس نمی‌تواند در رأس امور باشد.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با استناد به این جمله از امام خمینی (ره) که مجلس عصاره فضائل ملت است، تأکید کرد: نماینده مجلس نباید در برابر وزیر کرنش کند و به خاطر امکاناتی که حق حوزه انتخابیه‌اش است، درخواست کند. این مسائل مجلس را از رأس امور پایین می‌آورد. وزیری که بودجه را عادلانه و متوازن توزیع نمی‌کند باید مواخذه شود. این مسائل نقش نظارتی مجلس را تضعیف می‌کند.

اظهار‌نظرها در خصوص نشست دولت و مجلس چه بود؟

وزیر کشور همچنین در خصوص نشست مشترک مجلس و دولت و با بیان اینکه دغدغه دولت و مجلس رفع مضایق معیشتی مردم است، به خانه ملت گفت: پیشرفت کشور و حل مسائل در گرو همراهی تمامی قوا با یکدیگر است که اکنون روابط بسیار خوبی میان دولت، مجلس و قوه قضائیه برقرار است. احمد وحیدی  با بیان اینکه اکنون روابط بسیار خوبی میان دولت، مجلس و قوه قضائیه برقرار است، افزود: از آنجا که در این جلسات درباره راهکارها و نقطه نظرات طرفین بحث و گفت‌وگو می‌شود، می‌توان به وفاق هرچه بیشتری دست یافت. او درپاسخ به این سؤال که برگزاری این نشست‌ها چه تأثیری در معیشت و رفع مشکلات اقتصادی دارد، توضیح داد: بی‌شک یکی از مهم‌ترین مسائل کشور، موضوعات اقتصادی بوده و در این مسائل نیز معیشت مردم جزو مهم‌ترین مباحث است که دغدغه دولت و مجلس رفع مضایق معیشتی مردم است. ان‌شاءالله با تدابیر و هماهنگی که می‌شود شاهد اتفاقات خوب باشیم. وزیر کشور همچنین درباره انتخاب استانداران، گفت: تقریبا انتخاب استانداران تکمیل شده است و یکی، دو مورد باقی مانده که به سرعت تعیین تکلیف می‌شود.
معاون اول رئیس جمهور نیز با بیان اینکه برگزاری جلسات هم‌اندیشی دولت و مجلس در رفع مشکلات کشور مؤثر است، گفت: زمانی که نمایندگان مجلس و دولت به یک تصمیم و عزم برسند، در کیفیت و سرعت اجرا و انتخاب درست راهکارها بسیار مؤثر است. محمد مخبر در گفت‌وگو با خانه ملت گفت: صرف برگزاری جــلسه، یــک خــاصیت داشته و آثار و تبعات اجرایی آن نیز بحثی دیگر است. او با بیان اینکه با برگزاری این جلسات اختلافات رفع می‌شود و هماهنگی‌ها افزایش می‌یابد، افزود: همدلی‌های ایجاد‌شده در این نشست‌ها در رفع مشکلات کشور مؤثر است؛ زیرا مجلس و دولت هم‌فکر و هم‌جهت می‌شوند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط