نگرانی‌های مشترک برای اصفهان

بیست‌وسومین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان صبح روز پنجم دی‌ماه با محوریت بررسی موضوع‌های مختلف (همچون حذف بودجه مربوط به حمل‌ونقل عمومی از سوی دولت در بودجه 1401 که منجر به تشدید مسئولیت مالی شهرداری‌ها و درنهایت افزایش فشار بر دوش مردم می‌شود) برگزار شد. در این جلسه که با حضور استاندار، شهردار و اعضای شورای اسلامی شهر اصفهان برگزار شد، روند حل معضلات زیست‌محیطی اصفهان بررسی شد.

تاریخ انتشار: 09:35 - دوشنبه 1400/10/6
مدت زمان مطالعه: 6 دقیقه

در ابتدای این جلسه، رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان ضمن تبریک میلاد باسعادت حضرت‌مسیح(ع) و سال نو میلادی به زندگی مسالمت‌آمیز پیروان ادیان مختلف در اصفهان و در کنار یکدیگر اشاره کرد و گفت: «درحالی‌که زندگی پیروان ادیان و مکاتب فکری مختلف در بسیاری از نقاط جهان یک معضل به‌شمار می‌رود و منجر به درگیری‌هایی می‌شود، اما مردم اصفهان قرن‌هاست که در کنار یکدیگر زندگی مسالمت‌آمیزی داشته‌اند و بدون بروز هیچ مشکلی در کنار همدیگر زندگی کرده‌اند.»
 محمد نورصالحی سپس به روز ملی ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی اشاره و اظهار کرد: «کشور ما با بحران‌های طبیعی روبه‌رو است؛ اما درسال‌های اخیر با توجه به اقدامات انجام‌شده و مــقــاوم‌ســازی‌هــای صـــورت‌گــرفــتـه، به‌خصوص در روستاها، با تلفات کمتری پس از اتفاق‌هایی همچون زلزله روبه‌رو هستیم.»
او با اشاره به ظهور معضل فرونشست زمین در اصفهان تأکید کرد: «آثار این پدیده کمتر از زلزله نیست. امیدواریم قبل از اینکه آثار آن بر شهر غلبه کند، اثرات سوء آن سنجیده و تصمیم‌های لازم گرفته شود.»رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به تدوین بودجه ۱۴۰۱ از سوی دولت گفت: «متأسفانه اغلب کمک‌های دولت در حوزه حمل‌ونقل عمومی کلان‌شهرها از بودجه حذف‌شده و صددرصد تأمین آن بر عهده شهرداری‌ها قرارگرفته است.»
نورصالحی با اشاره به اینکه اصفهان به‌عنوان آلوده‌ترین شهر کشور شناخته می‌شود، بی‌توجهی به حمل‌ونقل عمومی را منجر به ایجاد فشار مضاعف بر مردم به‌دنبال نوسازی ناوگان اتوبوس‌رانی دانست و تصریح کرد: «سن ناوگان اتوبوس‌رانی در اصفهان که در سال‌های گذشته به چهار سال کاهش‌یافته بود، اکنون به ۱۰ سال رسیده است. زمانی دولت ۸۷,۵ درصد هزینه خرید اتوبوس را پرداخت می‌کرد؛ درحالی‌که آن زمان قیمت اتوبوس ۱۰۰ میلیون تومان بود، اما این کمک رفته‌رفته کاهش پیدا کرد و اکنون که قیمت اتوبوس حدود شش میلیارد تومان است، حذف کمک دولت سبب شده شهرداری‌ها فشار مضاعفی بر مردم وارد یا اینکه از خرید اتوبوس صرف‌نظر کنند که نتیجه آن تشدید آلودگی هوا خواهد بود.»

مردم به عزم شورای شهر برای حل مشکلات امید بسته‌اند

پس‌ازآن، استاندار اصفهان هم‌سویی ایجادشده میان دولت و دستگاه‌ها و نهادهای اجرایی در کشور را موهبتی از سوی خداوند دانست و گفت: «نمایندگان مجلس، برادران ما در دستگاه قضا، دستگاه‌های دولتی و… همگی در خصوص  ارائه خدمت ویژه و صادقانه به مردم عزم جدی دارند و فصل مشترک آن‌ها تعلق‌خاطر به‌نظام تحت فرمان امام (ره) و رهبر معظم انقلاب و همچنین تعهد به شهداست.»
سیدرضا مرتضوی افزود: «در شورای شهر اصفهان نیز گروهی حاکم هستند که مردم به آن‌ها امید بسته‌اند. هرچند مردم همواره در برابر امور در جمهوری اسلامی واکنش مثبت داشته‌اند، باید از این فضای همدلی به نفع مردم استفاده کرد؛ البته این مسئله به تعامل میان نهادها و دستگاه‌های اجرایی در شهر و استان برمی‌گردد که در راستای خدمت‌رسانی به مردم گام بردارند.» به گفته او، وقتی مردم دستگاه‌های استانی را در کنار هم ببینند، سرمایه اجتماعی که گام اولش همان امید است، به جامعه بازمی‌گردد؛ چنانکه امید مردم امروز خدشه فراوان دیده است و  این با وحدت میان دستگاه‌ها به جامعه بازمی‌گردد.
از دیگر موضوع‌های مورداشاره استاندار اصفهان، جایگاه اصفهان به‌عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و فعالیتی شایسته این عنوان از سوی مسئولان بود. او اظهار کرد: «باید مؤلفه‌های ایجاد این فرهنگ را در تصمیم‌گیری‌هایمان لحاظ کنیم و در همه حوزه‌ها آن را مدنظر داشته باشیم.»
مرتضوی با بیان اینکه شهرداری به‌عنوان نهادی که بیشترین تعامل را با مردم دارد، باید به این موضوع نگاه ویژه‌ای داشته باشد، گفت: «باید پیشانی و تارک اصفهان در قالب جایگاه پایتختی فرهنگ و تمدن ایران اسلامی به‌عنوان یک اصل محوری جای خود را در همه تصمیم‌های شورا پیدا کند.»

حل معضل حاشیه‌نشینی در اصفهان نیازمند تدبیر است

مرتضوی، توزیع و نگاه عدالت‌محور در عرصه خدمت‌رسانی را امری ضروری قلمداد کرد و افزود: «امروز اصفهان با معضل حاشیه‌نشینی مواجه است و وظیفه ما این است که باتدبیر به این موضوع بپردازیم؛چنانکه هم جلوی آسیب‌های حاشیه‌نشینی گرفته شود و هم از عدالت محوری فاصله نگیریم؛ لذا شورای شهر باید در این زمینه کارهای ویژه‌ای انجام دهد و نواقص اقدامات انجام‌شده در گذشته را برطرف کند.»

گردشگری و صنایع هایتک محورهای توسعه اصفهان هستند

استاندار اصفهان در ادامه از تنش‌های آبی شدید به‌عنوان یکی از معضلات استان یاد کرد و گفت: «روند حرکت و پیشرفت در شهر باید مبتنی بر این شناخت باشد. در حال حاضر توسعه استان بر دو محور گردشگری و صنایع هایتک تعریف ‌شده است که بخش چشمگیری از روند تأمین زیرساخت‌های گردشگری در زمره وظایف مدیریت شهری تعریف می‌شود. آنجایی هم که شهرداری به‌صورت ویژه و محوری نقشی ایفا نمی‌کند، به‌عنوان یک پیشران است.»  مرتضوی خاطرنشان کرد: «محوطه‌های مناطق گردشگری و حاشیه‌ای زاینده‌رود فرصت‌های فراوانی در ایجاد زیرساخت‌های ابتدایی دارند و دعوت از سرمایه‌گذاران برای ایجاد این زیرساخت‌ها بسیار مؤثر است. این برنامه نیز می‌تواند در فهرست اقدامات شورا و شهرداری قرار  گیرد.»

اصفهان ایستگاه دوم دیپلماسی کشور است

استاندار اصفهان بابیان اینکه اصفهان ایستگاه دوم دیپلماسی کشور است و میهمانان دولتی غالبا علاقه‌مند سفر به اصفهان هستند، تأکید کرد: «این ظرفیت باید خط اتصالی برای مدیریت شهری جهت تعریف رویدادها باشد تا اصفهان را از این راهبرد با موفقیت خارج کند.»
مرتضوی با اشاره به ظرفیت اصفهان در حوزه برخورداری از ابنیه تاریخی، خاطرنشان کرد: «برای حفظ این میراث نباید به اعتبارها و ظرفیت‌های دولتی بسنده کنیم؛ چراکه معلوم نیست چه بر سر این میراث می‌آید. باید فکر کنیم چطور با ورود بخش خصوصی ظرفیت‌هایی را ایجاد کنیم که از قیدوبند اعتبارهای دولتی رها شویم.»
به گفته او، یکی از وظایف مدیریت شهری و شورا، دفاع از هویت و تاریخ اصفهان است که متعلق به مردم این سرزمین است و حفاظت از آن به نوع برخورد مسئولان داخل استان بستگی دارد.

اصفهان ‌ میزبان رویدادهای فرهنگی‌اجتماعی می‌شود

استاندار اصفهان خبر داد که اصفهان از 9 تا 19 دی‌ماه میزبان پیکر مطهر تعدادی از شهدا خواهد بود.
مرتضوی اظهار کرد: «این بازه زمانی با روز بصیرت آغاز و به ایام شهادت حضرت‌زهرا(س) و سردار شهید حاج قاسم سلیمانی منتهی می‌شود. اگر بتوانیم در این ایام میزبانی خوبی از این برنامه‌ها داشته باشیم، نگاه فرهنگی که در اصفهان با چالش روبه‌رو شده است، تقویت می‌شود و تعلقات مردم به ارزش‌های دینی افزایش می‌یابد.»
او تأکید کرد: «شورا و شهرداری هم طبق بضاعت خود در این ایام عمل کنند. چنانکه اصفهان در دوران انقلاب و دفاع مقدس پرچم‌دار ایثار و مجاهدت بوده و اگر شهر شهیدان نام‌گرفته است باید در همین حوزه ظهور و بروز جدی داشته باشد.»

معضل فرونشست در سطح ملی پیگیری می‌شود

استاندار اصفهان سپس در پاسخ به مطالباتی که از سوی اعضای شورا در خصوص رسیدگی جدی به معضلات زیست‌محیطی اصفهان بیان شد، تصریح کرد: «باید توجه داشت که ما نمی‌توانیم همه‌چیز را باهم داشته باشیم و محدودیت‌هایی وجود دارد که باید باتدبیر به آن‌ها رسیدگی و در راستای بهبود وضعیت زندگی در استان عمل کنیم.»
مرتضوی افزود: «مسئله فرونشست اصفهان در سطح ملی در دست بررسی است و تاکنون دو جلسه خصوصی با معاون‌اول رئیس‌جمهور و پنج جلسه با حضور چند تن از وزرا، معاون برنامه‌ریزی رئیس‌جمهور و رئیس محیط‌زیست در این زمینه داشته‌ایم. درزمینه حقابه‌ها نیز درصد بخش‌های مختلف را در جدول تعیین کرده‌ایم تا دقیقا مشخص شود خروج و ورود آب در هر نقطه استان دقیقا چه وضعیتی دارد که اتفاق مبارکی است. در خصوص برخی بخش‌ها مانند تصفیه‌خانه شمال و جنوب نیز حدود چهارهزار میلیارد اعتبار مصوب شده که رقم چشمگیری است.»
او با تأکید بر اینکه باید در داخل استان به دنبال تأمین امنیت روانی جامعه باشیم و در تهران واقعیت معضلات را به‌طور شفاف مطرح کنیم، گفت: «در تهران فرونشست را به‌عنوان مسئله اصلی اصفهان طرح می‌کنیم؛ چون یک تمدن را در معرض تهدید قرار داده و اگر اتفاقی رخ دهد، ما به دنیا بدهکار خواهیم شد.»

 در سفر دولت به اصفهان انتظارات اختیاری داشته باشیم

استاندار اصفهان درباره حذف حمایت دولت از حمل‌ونقل عمومی در بودجه 1401 گفت: «دولت در وضعیت خاصی گرفتار است. از سویی می‌خواهد برای هزینه‌هایش استقراض نکند و از سوی دیگر هرماه بین 9 تا 14هزار و 600 میلیارد تومان بدهی می‌پردازد و البته باید به فکر تأمین حقوق و دستمزدها در بدنه خود باشد.»
مرتضوی درباره تکمیل سالن اجلاس اصفهان نیز اظهار کرد: «این پروژه موردتأکید جدی بنده است. ما خودمان را از شورای شهر جدا نمی‌دانیم و اگر متکفل همه اصفهان هستیم، به پروژه‌هایی که دستگاه‌های مختلف دنبال می‌کنند، نگاه یکسانی داریم. برای ما به‌عنوان نماینده حاکمیت در استان، انجام‌وظیفه و تعامل با همه دستگاه‌ها اهمیت زیادی دارد.»
او از ضرورت مطالبات اختیاری در سفر دولت به اصفهان  نیز سخن گفت و تأکید کرد: «ما باید در سفر دولت به اصفهان انتظارات اختیاری داشته باشیم، نه انتظارات بودجه‌ای؛ چراکه بازشدن دایره اختیارات کار ما را آسان می‌کند؛ همچنین نباید به دنبال مسائلی باشیم که برایمان حاشیه‌سازی کند و اصفهان را درزمینه احقاق مطالباتش بر سر زبان‌ها بیندازد.»
استاندار اصفهان یادآور شد: «سفر وزرا به اصفهان نیز باید از سوی نمایندگان با برنامه‌ریزی و هدفمندی صورت گیرد و رویکرد نماینده‌ها قدری تغییر کند؛ چنانکه سفرها نباید صرفا به یک گشت‌وگذار عادی محدود شود؛ بلکه باید دستاوردی برای استان داشته باشد.»

رسانه‌ها سیاه‌نمایی نکنند

مرتضوی همچنین آرایش جنگی در حوزه رسانه را یک ضرورت دانست و گفت: «امروز با سیاه‌نمایی جامعه را به‌سمت فضایی می‌برند که نباید برود؛ مثلا ما با کشاورزان معترض در اصفهان تفاهم‌نامه‌ای نوشتیم که قرار شد کارگروه‌های استانداری و دستگاه‌های متولی هر پانزده روز یک‌بار گزارش فعالیتشان را به استانداری ارائه دهند؛ درحالی‌که رسانه‌ای موضوع را کاملا برعکس گزارش داد و اعلام کرد که قرار شده استانداری هر پانزده روز یک‌بار از وضعیت آب گزارش دهد!»

تحول و توسعه استان نیازمند همراهی نهادها با یکدیگر است

پس‌ازآن شهردار اصفهان به تعامل سازنده میان دستگاه‌ها در استان تأکید کرد و گفت: «برای ایجاد تحول به همراهی دستگاه‌ها نیاز داریم و نقطه الحاق دستگاه‌ها استانداری است. باید مسائل به‌صورت جمعی حل شود.»
علی قاسم‌زاده کمیسیون ماده پنج را گلوگاه‌های اصلی روند فعالیت مدیریت شهری دانست و افزود: «نیاز است استانداری در این زمینه با ما همراهی کند. بخشی از مشکل به فرایند این کمیسیون برمی‌گردد که چهار عضو اصلی دارد؛ ولی 40 نفر در آن شرکت می‌کنند و جلسه را تحت‌الشعاع قرار می‌دهند! استانداری کمک کند این فرایند اصلاح شود تا کار سرعت گیرد.»
او با بیان اینکه شهرداری حامی استانداری است، اظهار کرد: «ما حامی استانداری هستیم تا مسائل اجتماعی شهر را حل کنیم. تجربه همکاری ما در سامان‌دهی وضعیت کارتن‌خواب‌ها ثمره خوبی داشت. باید بدانیم که اگر نتوانیم چنین مسائلی را حل کنیم، بهتر است استعفا دهیم؛ چراکه برخی از مشکلات را خودمان می‌توانیم حل کنیم و ربطی به اقدامات دشمنان و … هم ندارد. تنها لازم است دستگاه‌ها به وظایف ذاتی‌شان به‌درستی عمل کنند.»

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط