این روزها داستان خدمت سربازی سیاوش یزدانی و محمدحسین مرادمند، دو بازیکن تیم استقلال تهران به مهمترین حاشیههای روز فوتبال ایران تبدیل شده است و بدون توجه به اینکه این دو بازیکن پیراهن چه تیمی را بر تن دارند، باید مسئله مربوط به سربازی آنها بررسی شده و عدالت درباره این دو بازیکن اجرا شود.
بر طبق آنچه مشخص است، برگه اعزام خدمت این دو بازیکن صادر شده و باید در تاریخ اول اسفند خدمت سربازی خود را آغاز میکردند؛ به این ترتیب از آن زمان بازی کردن این دو بازیکن مصداق بهکارگیری بازیکن غیرمجاز به حساب میآید. طبق اطلاعات بهدستآمده، هیچکدام از معافیتهای خدمت شامل حال این دو بازیکن نمیشود؛ بااینحال، معاون حقوقی باشگاه استقلال بیان کرده که این باشگاه در حال رفع مشکل این دو بازیکن است. واکنشها به این سخن بیشتر بر حول یک جمله گشته است: «حلشدن مشکل آنها». این به چه معناست؟ چرا نباید قانون به شکل یکسان اجرا شود؟ چرا این دو نفر نباید مانند دیگران در زمان مقرر اعزام شوند؟
برخی با توجه به اینکه شخصی نظامی، در پست مدیرعاملی استقلال حضور دارد، گمانهزنیهایی مطرح کردهاند که قرار است از این طریق داستان حلوفصل شود. در این میان فردی نیز در فدراسیون بیان کرده است که این دو بازیکن میتوانند درخواست تعویق خدمت بدهند.
حال اما بهتر است به شرایط تعویق خدمت سربازی نگاهی بیندازیم: بیماری، بروز حادثه، دانشجو بودن و تأهل. ورزشکاران نیز میتوانند در صورت درخواست «فدراسیون» برای حضور در مسابقات «جهانی»، «المپیک» و «آسیایی» از چهار ماه تعویق اعزام برخوردار شوند.
هیچکدام از شرایط موجود شامل حال این دو بازیکن نمیشود. البته که طبق اعلام رسانه باشگاه استقلال، قرار است طبق قوانین مربوط به دعوت بازیکنان به تیم ملی، از طرح سرباز قهرمان و سرباز نخبه برای تعویق اعزام این دو بازیکن استفاده شود. هواداران پرسپولیس و چند تیم لیگ برتری دیگر با «#آزمون_اخلاقی_ نظاموظیفه» روی این مسئله مانور دادهاند و از آنسو طرفداران استقلال به سوابق خدمتی بازیکنانی نظیر مهدی ترابی، وحید امیری و رامین رضاییان اشاره میکنند. آنطور که مشخص شده، کسی نمیداند این بازیکنان و بازیکنانی شبیه به آنها به چه شکلی از خدمت معاف شدهاند. در واقع شخصی به خاطر نمیآورد که این بازیکنان را در تیمهای نظامی یا در پادگان در حال انجاموظیفه خود دیده باشد. دستکم باید اشاره کرد که اگر مسئله سربازی این بازیکنان به شکل قانونی نیز رفع شده است، مدرکی گواه بر آن وجود ندارد؛ مخصوصا که درباره وحید امیری شبهههای بسیاری وجود دارد.
وحید امیری در مصاحبه با ایسنا بیان کرده در سال 1389 به دنبال رفتن به سربازی بوده که در تست تیم گلگهر درود پذیرفته شده و به این تیم میپیوندد. پسازآن نیز در هیچکدام از تیمهای نظامی بازی نکرده است و سردار باران چشمه، در مصاحبهای که در سال 1400 با خبرآنلاین داشته اظهار داشته است که وحید امیری هم در لیست بازیکنانی است که معافیت یا کارت پایان خدمت جعلی داشتهاند. تمام بازیکنانی که در جریان پرونده کارتهای معافیت جعلی رسوا شدند به خدمت سربازی اعزام شدند؛ اما داستان برای وحید امیری به این شکل نبود. در خصوص مهدی ترابی، این نقلقول از رئیس وقت باشگاه پرسپولیس وجود دارد که میگوید ماجرای خدمت این بازیکن را حل کردیم. بسیاری از کاربران فضای مجازی و همینطور افرادی که به خدمت رفتهاند میگویند کاش اگر راه چارهای برای خدمت سربازی است به دیگران نیز بگویند تا آنهایی که میخواهند و میتوانند، استفاده کنند.
بیشتر جوانان این کشور دو سال از بــهترین ســالهای زنـدگیشان را در پادگان میگذرانند و آرزو دارند دستکم قوانین برای همه به یک شکل اجرا شود. اگر قرار به خدمت است، همه بروند و اگر قرار به نرفتن باشد همه شامل این موضوع شوند. داستان خدمت وظیفه بازیکنانی همچون یزدانی، مرادمند، امیری و ترابی نهتنها آزمون اخلاقی نظاموظیفه است، بلکه آزمونی است برای سنجش میزان تبعیض در کشور. روشنشدن ابعاد مختلف این موضوع، فتح باب خوبی است برای بررسی پدیده سربازی فوتبالیستها در هر تیم و باشگاهی؛ ضمن ایــنـکـــه بـــودن اســتـقـلال در کورس قهرمانی، حساسیتهایی را بین هواداران فوتبال ایجاد خواهد کرد و به حاشیههای فوتبال ایران دامن میزند.