سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت: ایران و اتحادیه اروپا در این امر مشترک بودند که طولانیشدن تنفس به نفع گفتوگوها نیست و مناسب است هرچه زودتر این تنفس با یک دیدار حضوری تازه شود. به گزارش مهر، سعید خطیبزاده روز گذشته در نشست خبری درباره آخرین وضعیت مذاکرات وین و همچنین درخواست «جوزف بورل» برای بازگشت هیئتهای مذاکرهکننده به وین اظهار کرد: در مذاکرات و گفتوگوها آنچه مربوط به ایران، اتحادیه اروپا، روسیه و چین است، تمام شده است.او افزود: آنچه از گفتوگوها و مذاکرات باقی مانده، بین ایران و ایالاتمتحده است که از طریق خودش دنبال میشود. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: هر دو طرف (ایران و اتحادیه اروپا) بر این امر مشترک بودند که طولانیشدن این تنفس به نفع گفتوگوها نیست و مناسب است هرچه زودتر این تنفس با دیداری حضوری تازه شود. خطیبزاده افزود: هنوز تصمیمی برای اینکه این دیدار در کجا انجام شود و در چه سطحی باشد، گرفته نشده، اما در دستور کار است.سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: این گفتوگوها از روزی که تنفس حضوری متوقف شده، از طریق هماهنگکننده گفتوگوهای وین در حال انجام است. خطیبزاده همچنین در واکنش به گفتوگوی تلفنی نخستوزیر رژیم صهیونیستی و رئیسجمهور آمریکا، اظهار کرد: فروکاستن آنچه بین ما و آمریکا باقیمانده به یک موضوع تنها و تنها خواست آمریکا و اسرائیل است.او افزود: آنچه بین ایران و ایالاتمتحده در حال انجام است، دو دیدگاه است: یک دیدگاه این است که حقوق ایران را نادیده میگیرد و سعی میکند سیاست داخلی خودش را بر تمامی موضوعهای بینالمللی حاکم کند؛ دیدگاه دیگر، نگاه تهران است که مطابق مذاکرات انجامشده و «مُهروموم» شده باید محترم شمرده شود و قوانین داخلی ایالاتمتحده نمیتواند تعیینکننده نتــیــجــه گفــتوگــوهــای مــا در ویــن
باشد.
وین معطل پاسخهای آمریکاست
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص زمان ادامه مذاکرات وین گفت: آقایان انریکه مورا و علی باقری گفتوگوهای منظمی را گاها روزانه دارند و با هم در ارتباط هستند و پیامهای آنها ردوبدل میشود. خطیبزاده افزود: اینکه ملاقاتی فرای این انجام شود، توافقی بود که بین آقای حسین امیرعبداللهیان و جوزف بورل انجام شده اما هنوز تاریخی برای این قضیه روشن نشده است.او تأکید کرد: اگر آمریکا به موضوعهای باقیمانده پاسخ داده بود، الان همه در وین بودند. وین معطل پاسخهای آمریکاست و این تطویل مذاکرات را به نفع هیچ طرفی نمیدانیم.
گفتوگوهای ایران و عربستان مثبت بود
سخنگوی وزارت امور خارجه در تشریح آخرین وضعیت مذاکرات و گفتوگوهای ایران و عربستان سعودی بیان کرد: با تلاشهای دولت عراق و مساعدتهای دولت عمان روز پنجشنبه، دور پنجم این گفتوگوها در بغداد برگزار شد که روبهجلو و مثبت بود. خطیبزاده افزود: میتوان گفت اگر گفتوگوها به سطح سیاسی درجهیک ارتقا پیدا کند، میتوان انتظار داشت که شاهد پیشرفت در حوزههای مختلف گفتوگو در این مذاکرات باشیم. او درباره زمان سفر اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، به تهران نیز گفت: تاریخ قطعی نشده، اما در دستور کار است.
فلسطین؛ اولین موضوع افکار عمومی مسلمانان
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره افزایش جنایات رژیم صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی نیز اظهار کرد: رژیم اشغالگر قدس با دسیسه و نیرنگ تلاش میکند موضوع اول جهان اسلام را به یک موضوع ثانوی تقلیل دهد که مانند همهساله شکست خواهد خورد.
خطیبزاده افزود: افکار عمومی جهان اسلام بهرغم تمامی دسیسههایی که رژیم اشغالگر قدس و رژیم آپارتاید انجام داده است، همچنان موضوع فلسطین را اولویت خود میداند.او تصریح کرد: سازمان همکاری اسلامی و تمامی کشورهای آزاده در مقابل نژادپرستی ایستادهاند. متأسفانه سنتی برای رژیم غاصب شده است که هرگاه رابطه خودش را با برخی از سران و حاکمان این کشورها که اشتباه محاسباتی دارند، آشکارسازی میکند، به جنایت، خشونت و جنایت آشکارتری دست میزند و این رژیم را جریتر میکند.سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران بنا بر نقشی که در سازمان همکاری اسلامی دارد، همواره تلاش کرده است به دیدگاههای جهان اسلام در خصوص موضوع فلسطین نزدیکتر شود و همچنین موضوع در دستور کار باقی بماند.
نگرانی جدی ایراندرباره تنشها در مرز دوغارون
خطیبزاده در واکنش به درگیری مرزی اخیر بین ایران و طالبان، تصریح کرد: مرزداران غیور ما در مرزهای ایران و افغانستان به جهت اوضاع داخلی افغانستان و ناآشنایی احتمالی برخی از مأموران مرزی که هیئت حاکمه سرپرستی افغانستان در مرزهای ایران مستقر کرده است با خویشتنداری رفتار کردند.
او افزود: مرزداران غیور ما دستور دارند و میتوانند از هرگونه تردد غیرقانونی توسط هر کسی، جلوگیری کنند. درعینحال ما همواره آمادگی داشتیم به مأموران جدید در خصوص شناسایی نقاط مرزی و رفتار حرفهای، تعلیمهای لازم را بدهیم.سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: من فکر میکنم، تکرار این موضوع جای نگرانی بسیار جدی دارد و ما این را از طرق مختلف به هیئت سرپرستی افغانستان اعلام کردیم. امیدواریم این خویشتنداری باعث سوءبرداشت در طرف مقابل نشود.
40 سفیر در لیست تغییر هستند
خطیبزاده در پاسخ به پرسشی در خصوص آخرین وضعیت تغییر سفرا در دولت جدید گفت: حدود ۴۰ نفر از سفرا در لیست تغییر هستند؛ جانشینهای آنها مشخص شد و پروسههای اداری در حال انجام است. سخـنگـوی وزارت امــور خــارجـــه کشــورمان در خصوص پیگیریهای موضوع حقابه ایران از رود هیرمند هم اظهار کرد: حقابه، قراردادی بین ایران و افغانستان است که از سالها پیش وجود داشته و ایران تلاش میکند نکتههای اختلافی را از طریق مرضیالطرفین حل کند. در اینباره کمیساران آب با هم دیدارهایی نیز داشتند. خطیبزاده همچنین در خصوص هتکحرمت به قرآن کریم در سوئد گفت: اقداماتی که در برخی کشورهای اسکاندیناوی مشاهده شد، منزجرکننده بود و وزارت امور خارجه موضوع را از طریق وزارت خارجههای مقابل پیگیری کرده است.
انتقال سانتریفیوژها با اطلاع آژانس انجام شد
او در پاسخ به پرسش خبرگزاری آمریکایی (CNN) در خصوص احتمال غنیسازی ۹۰درصد از سوی ایران گفت: ایران عضو «NPT» است و رژیم عدم اشاعه و مقررات پادمان را نیز پذیرفته است. سخنگوی دستگاه دیپلماسی بیان کرد: انتقال سانتریفیوژها از کرج به نطنز با اطلاع آژانس صورت گرفته است و بر اساس اساسنامه آژانس این اجازه را داریم که بر پایه نیازهای صلحآمیز خود هر اقدامی را با اطلاع و زیر نظر آژانس انجام دهیم. اجازه دهید نیازهای صلحآمیز هستهای ایران تعریف شود. خطیبزاده در واکنش به گزارشهایی مبنی بر حمله سایبری به کشورمان اظهار کرد: روزانه هزاران حمله سایبری به تارنماها و وزارتخانههای مختلف در ایران صورت میگیرد و مرکز ملی فضای مجازی این موضوع را همواره در دستورکار دارد و آنچه دیشب رخ داده است، چیزی جدا از این چندین هزار حمله نیست.
او همچنین در خصوص آخرین وضعیت پیگیری آزادسازی منابع ارزی کشورمان در سایر کشورها، بیان کرد: بر اساس توافقی که آقای امیرعبداللهیان در تهران اعلام کردند، در یک و دوهفته گذشته پیگیریها انجام شده است و جزئیات را باید از بانک مرکزی بپرسید.سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به اتفاقهای اوکراین نیز گفت: ما مخالف جنگ در اوکراین هستیم. این سیاست یک پایه دیگر هم دارد و یک سیاست جامعی است و آن رد جنگ و هم توجه جدی به ریشههای این جنگ است که دههها توسط ناتو صورت گرفته است.