پخت زیاد مواد غذایی به استثنای انواع آش، بسیاری از مواد مغذی و مفید را از بین میبرد. در این بین اما نکته نگرانکننده این است که وقتی مواد غذایی را به حدی میپزید که به رنگ قهوهای درآمده یا نیمسوز میشود، ساختار ترکیبات آلی موجود در این مواد تغییر میکند و مواد سرطانزا را بهوجود میآورد!
در این خصوص گوشتهای قرمز که بهوسیله شعلههای گاز کباب میشوند، بهویژه کباب کوبیده خطر مهمی برای سلامتی انسان محسوب میشود.
هنگامی که چربیهای سوخته به داخل شعلههای آتش گاز میچکد، مواد سرطانزای خطرناکی به نام هیدروکربنهای آروماتیک پلیسیکلیک تشکیل میشود.
زمانی که اسیدهای آمینه و سایر مواد شیمیایی موجود در ماهیچهها در معرض درجه حرارت بالایی قرار میگیرند، مواد سرطانزای دیگری به نام اروماتیک هتروسیلیک بهوجود میآید.
در حقیقت بسیاری از مواد شیمیایی که منجر به بروز سرطان در حیوانات آزمایشگاهی میشوند، از پروتئینهای حیوانی پخته جدا شدهاند. از این رو خطراتی که در اثر پختن مواد غذایی در درجه حرارت بالا و یا تا هنگام قهوهای شدن و سوختن بهوجود میآید، نباید نادیده گرفته شوند.
بهتر است بدانید شیوه پخت، تاثیر مستقیم در مواد غذایی مثل گوشت نیز دارد و اگر مواد گوشتی با ذغال پخته شود، چندان زیانبخش نخواهد بود. هرچند آداب غذاخوردن در افراد بهطور کامل با یکدیگر فرق دارد اما به جرات میتوان گفت؛ بیشتر مردم روزانه چندین گرم از غذاهایی که بیش از اندازه پخته شدهاند، مصرف میکنند.
اما در مقایسه با این افراد، شخصی که روزی دو پاکت سیگار میکشد، نیم گرم از این ماده سوخته خطرناک را استنشاق میکند.
با این اوصاف، بهطور قطع با خوردن محصولات گیاهی خام یا موادی که مدت کمی پخته شدهاند و با کاهش عمده مصرف گوشت، خطر ابتلا به سرطان و سایر بیماریها به میزان زیادی تنزل خواهد کرد.