چند راهکار ساده برای کاهش مصرف پلاستیک

سالانه بیش از 400 میلیون تن پلاستیک در جهان تولید می‌‌شود؛ اما پلاستیک نه‌‌تنها یکی از رکوردداران تولید جهانی است، بلکه کمترین نرخ بازیافت را هم به خود اختصاص داده است. تک‌‌تک مراحل تولید، مصرف و دفع پلاستیک، آسیب‌‌های فراوانی به محیط‌‌زیست و سلامت انسان‌‌ها و حیوانات وارد می‌‌کند. چهار درصد از نفت جهان به‌‌عنوان مواد خام موردنیاز و چهار درصد دیگر هم برای تأمین انرژی لازم در فرآیند تولید پلاستیک مصرف می‌‌شود. پلاستیک قابلیت تجزیه شدن در طبیعت را ندارد و تنها راه خلاصی از آن، این است که در محل‌‌های دفن زباله ریخته یا سوزانده شود. 

تاریخ انتشار: 11:36 - پنجشنبه 1401/04/30
مدت زمان مطالعه: 3 دقیقه

سوزاندن پلاستیک گازهای سمی بسیاری را در محیط‌‌زیست منتشر می‌‌کند؛ گازهایی که وارد آبراه‌ها، محصولات کشاورزی و درنهایت نیز بدن ما می‌‌شوند. پلاستیک ریخته‌‌شده در محل‌‌های دفن زباله هم گرم و به ذرات ریزی به نام میکروپلاستیک تجزیه می‌‌شود که هوا، خاک و آب را آلوده می‌‌کنند.

از جعبه‌‌های شامپو و صابون گرفته تا پلاستیک‌‌های خرید میوه و سبزی‌‌ها، گویا همه‌‌چیز در دنیای پیرامون ما در لایه‌‌ای از پلاستیک پیچیده شده، تا جایی که شاید اجتناب از این بلای زیست‌‌محیطی غیرممکن به نظر برسد؛ اما همه ما می‌‌توانیم با رعایت چند نکته ساده مصرف پلاستیک خود را کاهش دهیم و بهتر اینکه در هزینه‌‌هایمان هم صرفه‌‌جویی کنیم.

از کیسه‌‌های خرید پارچه‌‌ای استفاده کنید

اگر بعد از خریدهای سوپرمارکتی‌‌تان با انبوهی از کیسه پلاستیک مواجه می‌‌شوید، شاید وقت آن رسیده باشد که به گزینه‌‌های جایگزین فکر کنید. آمارهای سازمان ملل نشان می‌‌دهد که سالانه نزدیک به پنج هزار میلیارد کیسه پلاستیک در جهان مصرف می‌‌شود؛ پس باید هرچه سریع‌‌تر فکری به حال این مشکل کرد. شما می‌‌توانید به‌‌جای پلاستیک، چند کیسه خرید پارچه‌‌ای تهیه کنید که بتوان بارها از آن‌‌ها استفاده کرد. بهترین انواع پارچه‌‌ها برای این منظور، کتان، کنف و کرباس است؛ چون پس از به پایان رسیدن طول عمرشان نیز راحت‌‌تر از مواد دیگر بازیافت می‌‌شوند. جالب‌‌تر اینکه می‌‌توانید با حداقل مهارت و صرف کمی وقت در منزل برای خودتان کیسه خرید بدوزید.

ظروف یک‌‌بارمصرف را تحریم کنید

اگر سطل زباله‌‌تان پر از بشقاب و قاشق و چنگال یک‌‌بارمصرف است، نه‌‌تنها به پلاستیک رهاشده در طبیعت اضافه می‌‌کنید، بلکه پولتان را هم با آن دور می‌‌ریزید.

سال‌‌هاست که ظروف یک‌‌بار‌‌مصرف در ظاهر اسباب راحتی ما را فراهم کرده‌‌اند؛ اما نتیجه آن، حجم انبوهی از پلاستیک بوده که در آبراه‌ها و سواحل رها شده است. بدتر اینکه محبوبیت لوازم پلاستیکی در دوران کرونا رشد تصاعدی داشته است؛ چون بسیاری از رستوران‌‌ها برای اجتناب از آلودگی، به بشقاب و قاشق پلاستیکی روی آورده‌‌اند؛ پس با غذا خوردن در بیرون از خانه، زباله پلاستیکی بیشتری تولید می‌‌شود. درست است که شستن ظرف‌‌ها یا پر و خالی کردن ماشین ظرف‌شویی چندان خوشایند نیست؛ اما به خاطر محیط‌‌زیست و سلامت خودتان هم که شده، ظروف یک‌‌بارمصرف را رها کنید. وقتی می‌‌خواهید بیرون غذا بخورید، قاشق و چنگالتان را در پارچه تمیزی بپیچید و همراه خود ببرید تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید.

به بسته‌‌بندی محصولات توجه کنید

امروزه اغلب سوپرمارکت‌‌ها تمام محصولاتشان، از نان و گوشت گرفته تا حبوبات و میوه‌‌ها را در بسته‌‌بندی‌‌های پلاستیکی عرضه می‌‌کنند. درست است که این بسته‌‌بندی‌‌ها خرید کردن را آسان‌‌تر می‌‌کنند؛ اما بار این راحت‌‌طلبی ما را طبیعت به دوش می‌‌کشد! پس لطفاً در خرید بعدی، سراغ سبزی‌‌های شسته‌‌شده و خردشده‌‌ای که در بسته‌‌بندی‌‌های پلاستیکی روی قفسه فروشگاه‌‌ها خودنمایی می‌‌کنند، نروید. به‌‌جای آن، از میوه‌‌فروشی نزدیک خانه سبزی‌‌های تازه بخرید و زحمت پاک کردن و شستنش را هم خودتان بکشید! درواقع، بهترین کار این است که اقلام موردنیازتان را به‌‌اصطلاح فله‌‌ای بخرید و آن‌‌ها را در کیسه‌‌های پارچه‌‌ای خودتان بگذارید. وقتی مجبورید غذاهای بسته‌‌بندی‌‌شده بخرید، مواردی را انتخاب کنید که در شیشه، پلاستیک یا آلومینیوم قرار دارند؛ چون بازیافت این مواد راحت‌‌تر از پلاستیک است.

آب‌معدنی نخرید

آب بسته‌‌بندی‌‌شده می‌‌تواند برای کسانی که به دلیل بلایای طبیعی، موقعیت جغرافیایی بد یا شرایط نامطلوب دیگر به آب سالم دسترسی ندارند، حیات‌‌بخش باشد؛ اما امروزه بسیاری از مردم به‌‌طور مداوم آب بسته‌‌بندی‌‌شده مصرف می‌‌کنند و این مسئله آسیب‌‌های فراوانی به محیط‌‌زیست وارد کرده است. فقط در ایالات‌‌متحده، روزانه بیش از 70 میلیون بطری آب آشامیدنی مصرف و دور انداخته می‌‌شود. در نتیجه این روند مخرب، حجم بی‌‌سابقه‌‌ای از پلاستیک وارد محل‌‌های دفن زباله یا آبراه‌ها و مراتع می‌‌شود. از این گذشته، پژوهش‌‌ها حاکی از وجود ذرات میکروپلاستیک در آب‌‌های بسته‌‌بندی‌‌شده است و این یعنی مصرف مداوم چنین آبی می‌‌تواند برای سلامت ما مضر باشد؛ پس آب شیر را جایگزین بطری‌‌های آب‌معدنی کنید. اگر نگران ایمنی آب شیر هستید یا از طعم آن خوشتان نمی‌‌آید، در خانه دستگاه تصفیه نصب کنید. بهتر است یک بطری زیبا و خوش‌‌دست هم برای خودتان بخرید و هر وقت می‌‌خواهید بیرون بروید، آن را از آب شیر پر کنید.

با اجرای همین چند راهکار ساده می‌‌توانید گام مثبتی در راستای حراست از محیط‌‌زیست بردارید و وجدان آسوده‌‌تری داشته باشید.

منبع: healthline.com