«مکتب‌الصادق» در اندیشه هیئت تراز انقلابی است

«مکتب‌الصادق»، یکی از بنیادهای فرهنگی اصفهان، بیش از ده سال است وارد عرصه فرهنگی شهر اصفهان شده است. این بنیاد تلاش کرده در منطقه شمال غرب اصفهان، عَلم فعالیت فرهنگی را بلند کند و در راستای مسئولیت اجتماعی که برای خودش تعریف کرده است، وارد عرصه‌های مختلف اجتماعی و فرهنگی شود و هیئت و مجموعه فرهنگی تراز انقلاب اسلامی را ترسیم کند. 
 
تاریخ انتشار: 03:13 - یکشنبه 1401/05/23
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
محسن معصومی، مدیر مرکز فرهنگی مکتب‌الصادق، در نشست خبری معرفی هیئت مکتب‌الصادق و برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی آن، به جایگاه این بنیاد فرهنگی اشاره کرد و گفت: «سازمان تشکل‌های دینی کشور نقش و جایگاه مکتب‌الصادق را به‌خوبی می‌بیند و به اصفهان مراجعه می‌کند تا در خصوص راهبرد و تصمیم کشوری هیئت‌ها و کانون جهاد تبیین، از مشورت مجموعه استفاده کند. این جایگاه مناسب بنیاد مکتب‌الصادق را در کشور نشان می‌دهد.» 
او در ادامه افزود: «مکتب‌الصادق و شورای راهبردی آن، متشکل از نخبگان فرهنگی استان و جوانانی است که توانسته‌اند بیش از ده سال در عرصه فرهنگی مؤثر باشند. این مجموعه دستور کار، نقش‌آفرینی و شکل‌گیری خودش را بر اساس منویات رهبری و در جهت ترسیم هیئت تراز انقلاب قرار داده است. حضرت آقا برای هیئت تراز انقلاب یک سری ویژگی بیان کردند که از آن به‌عنوان مجموعه مردمی و خودجوش یاد می‌کنند و می‌فرمایند که باید کار مردم را به دست مردم حل کرد و کارهای کشور ایران به دست مردم حل می‌شود.»
 
مکتب‌الصادق یک مجموعه مردمی است
معصومی در ادامه به حضور نیروهای مردمی در حادثه زلزله کرمانشاه اشاره کرد و گفت: «در این حادثه قبل از دولت، رهبر به گروه‌های مردمی دستور می‌‌دهند و کار به‌خوبی جمع می‌شود. در کرونا هم در کنار نیروهای نظامی و انتظامی و کادر درمان، نقش‌آفرینی عظیم تشکل‌های دینی را می‌بینید. زمانی که خانواده‌های متوسط و فقرا به فقر مطلق رسیدند، در این جبهه مجموعه‌های فرهنگی و هم‌سنگرانشان در قالب گروهای جهادی، بسته‌های معیشتی تهیه می‌کردند و به مردم می‌رساندند. اگر در این زمان فعالیت و حضور این گروهای جهادی نبود، مشکلات به‌راحتی حل نمی‌شد.»مدیر مرکز فرهنگی مکتب‌الصادق اضافه کرد: «این اتفاق در مجموعه مردمی اتفاق می‌افتد که مناسبت آن‌ها با مراکز دولتی در حد یک مجوز و نظارت است. مراکز فرهنگی مشکلات و چالش‌ها را احصا و حل می‌کنند. حضرت امام انقلاب اسلامی را در مقابل عظمت شاه تنها با حضور هیئت‌ها به سرانجام رساند. حضرت آقا هم امروز از هیئت تراز انقلابی و تمدن‌ساز یاد می‌کنند. در آینده نزدیک از دولت‌ها کاری ساخته نیست و این مردم هستند که با امام و رهبرشان حرکت را جلو می‌برند، مثل صدر اسلام و دولت همان مردم است.»او با اشاره به اینکه بنیاد فرهنگی مکتب‌الصادق هم با این مبنای فکری وسعت میدان‌داری خودش را تعریف کرده است، گفت: «در ایام کرونا حضور در کنار کادر درمان، توزیع بسته‌های بهداشتی و معیشتی، آزادسازی زندانی‌ها، تربیت نیرو، تشکیل دو حلقه نوجوان و جوان، توانمندسازی و کادرسازی جوان مؤمن انقلابی را در دستور کار دادیم. با این فضا و وسعت، هیئت خودش را با تراز انقلابی تعریف می‌کند. وقتی هیئت در قالب ابرهیئت قرار گرفت و خودش و نگاهش را به فرمان ولی امر دید، آن موقع بهنگام به میدان می‌زند و فتح می‌کند. ما این مسیر حرکت را جلوی چشم خودمان قرار دادیم.»بنا به گفته معصومی، سعی شده هنر در فعالیت هیئت رعایت شود، سکولار نباشد و هیئت تراز انقلاب و کانون جهاد تبیین باشد. امسال مجموعه مکتب‌الصادق این دیدگاه را در شعارش رعایت می‌کند. امسال هیئت در دهه دوم محرم برنامه برگزار می‌کند و تلاش می‌شود با دقت در اجرای برنامه در جهت حساس‌سازی، جریان‌سازی و جاری‌سازی و بعد گفتمان‌سازی انقلاب اسلامی قدم بردارد. دبیر مجموعه فرهنگی مکتب‌الصادق از آغاز مسیر با حضور بیست نفر گفت و افزود: «الان هیئت تبدیل به بنیاد فرهنگی شده که مجموعه‌های مختلف دارد. سالن مطالعه، خیریه امام صادق(ع) با هدف شناسایی ظرفیت‌ها و تبدیل آن‌ها به فعالیت فرهنگی با یک رویکرد جدید، قرض‌الحسنه امام صادق، مدارس و پیش‌دبستانی مکتب‌الصادق، واحد خواهران مکتب‌الصادق با عنوان «مهدا» و واحد برادران با اسم «آسمان»، از ظرفیت‌های بنیاد است.»
 
مجموعه‌های فرهنگی‌مردمی باید سکان‌دار جهاد تبیین باشند
دکتر علی صالحی، عضو شورای راهبردی مکتب‌الصادق، با اشاره به اینکه امسال وقت آن رسیده تا با توجه به جهاد تبیین که رهبر فرمودند، ابرمجموعه‌های فرهنگی‌مردمی، وظیفه خود را در جهاد تبیین ایفا کنند، گفت: «تجربه مردمی‌شدن فرهنگ به واسطه بنیادهای فرهنگی‌مردمی و خودجوش، تجربه خوبی است که از حرکت‌های مردمی اوایل انقلاب شکل گرفته است. امروز و در شرایط دشوار فرهنگی و تهاجم ادراکی و شناختی که در آن قرار گرفته‌ایم، هیچ چیزی به اندازه مردم نمی‌تواند برای مردم خوراک فرهنگی مهیا کنند؛ چه به لحاظ مخاطب‌شناسی و غنای محتوا و چه به لحاظ اعتمادی که مردم به مجموعه‌های مردمی دارند.»صالحی در ادامه افزود: «هنوز بازوی قدرتمند فرهنگی در این جنگ عظیم شناختی، در برابر مردم اعتبار خودشان را از دست نداده است. به ویژه از سال 97 به این طرف که موج جدیدی از جنگ ترکیبی رسانه‌ای، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی علیه مردم مجددا تجهیز شد، موضوعات مختلفی مثل جنگ نرم، جنگ شناختی و جهاد تبیین، مجموعه فرهنگی و هیئت را تبدیل به یک بازوی اصلی مبارزه با این جنگ ترکیبی کرده است.»او به شرایط اقتصادی در زمان کرونا و مشکلات اقتصادی و نقش خوبی که گروه‌های فرهنگی، به‌ویژه مکتب‌الصادق ایفا کردند، اشاره کرد و ادامه داد: «از سال گذشته رهبر هیئت را یکی از میدان‌داران عرصه تبیین معرفی کردند و ما به بازوی فرهنگی مردمی نیاز داریم تا تقویت شود؛ مثل بنیاد فرهنگی مکتب‌الصادق، تا با ویژگی‌هایی که عرض شد، بتواند در مسیر تداوم انقلاب اسلامی گام‌های مؤثری بردارد.»عضو شورای راهبردی مکتب‌الصادق در ادامه، باری را که هر سال باید مجموعه‌های فرهنگی به دوش بکشند، بیشتر و بیشتر دانست و اضافه کرد: «فکر می‌کنم مطرح‌شدن هیئت به‌عنوان میان‌دار عرصه جهاد تبیین در کنار اصحاب رسانه، به‌خوبی عمق استراتژیک هیئت‌ها را در گام دوم انقلاب تبیین کرده و نشان می‌دهد. مجموعه‌های فرهنگی می‌توانند در تداوم مسیر انقلاب مؤثر باشند و نکته بارز آن، مردمی‌بودن آن است.»
 
محرم امسال شروعی دوباره برای همه مراکز فرهنگی است
صالحی در ادامه افزود: «بنیاد فرهنگی مکتب‌الصادق و بچه‌های آسمان در گام دوم انقلاب و با محوریت جهاد تبیین که شاید یک پیشانی برای مواجهه انقلاب اسلامی با همه جهان متخاصم در برابر گفتمان انقلاب اسلامی و گام دوم است، صف‌آرایی کرده و قدم جدی بردارد. محرم امسال شروع دوباره برای همه مراکز فرهنگی است و ما هم این تکلیف جدی را برای تغییر استراتژی و اعلام جهاد ولی‌امر مسلمین، احساس کرده و گام جدی برداشته‌ایم. امروز با کمک هم‌سنگران گمنام، تلاش می‌کنیم اتفاقات جدیدی از فصل جدید در همه هیئت‌ها و مجموعه‌های فرهنگی داشته باشیم و سهم خود را در پازل فرهنگی شهر به‌خوبی ایفا کنیم.»علی صالحی با تأکید بر اینکه ما نیاز به تحول جدی در حوزه محتوایی در مراکز فرهنگی شهر اصفهان و کشور داریم، افزود: «امروز دهه هشتاد و نودی‌ها در حال ورود به عرصه تصمیم‌گیری کشور هستند و مخاطب فعالیت مراکز فرهنگی قرار می‌گیرند. از عناصر و الزامات امروز، تجهیز مراکز فرهنگی به ابزار روز است و نباید از آن غافل باشیم. در غیر این‌صورت در این جنگ نابرابر در مقابل ایران توفیق نخواهیم داشت. ما تلاش خوبی در حوزه فرهنگی مردمی شاهد هستیم؛ به‌خصوص در ماه‌های اخیر. اما همدلی و هم‌افزایی در ذیل یک جبهه عظیم فرهنگی در حال اتفاق است؛ همان طور که در جشن روز غدیر شاهد بودیم. هرچه الزامات روز در عرصه محتوای فرهنگی ورود پیدا کند، مراکز فرهنگی توفیق بیشتری خواهند داشت و هرچه فاصله بگیریم، از بهره‌مندی ما کاسته خواهد شد. باید تلاش کنیم ذائقه مخاطب جدید و نوجوان‌ها را در این عرصه در نظر بگیریم.»
 
هیئت صرفا محلی برای عزاداری نیست
او عرصه جدید هیئت تراز انقلاب اسلامی، به‌خصوص در گام دوم انقلاب را مأموریت ویژه‌ حضرت آقا برای این مجموعه عنوان کرد و ادامه داد: «چهار فرمان از هفت فرمان انتهای بیانیه گام دوم در حوزه فرهنگی تعریف می شود و مقدمه ورود به این موضوعات و مسئله شکستن حصار تبلیغات فرهنگی است که در حوزه فرهنگ و رسانه است. اگر مجموعه فرهنگی از آن غافل بشود، کارآمدی آن زیر سوال خواهد رفت. مأموریت هیئت‌ها در خصوص جهاد تبیین، میان‌داری مردم در همه عرصه‌ها و مواردی از این قبیل است.»صالحی در ادامه تأکید کرد: «در کنار دستور حضرت آقا، نتیجه می‌گیریم هیئت صرفا محلی برای عزاداری نیست و باید در همه عرصه‌ها مثل تربیت و تقویت نگرش جوانان انقلابی، رسیدگی به محرومان و کمک به مردم وارد شود. اگر مسجد و هیئت در گام دوم به این مرحله از نقش‌آفرینی رسید، به یک جبهه آفندی و نه فقط پدافندی تبدیل می‌شود و ما باید به سمت افندی و روبه جلو برویم تا بتوانیم جبهه دشمن را عقب برانیم و صدای انقلاب اسلامی را به گوش مخاطبان برسانیم. یک اتفاق فرهنگی‌تحولی با توجه به همه انتقادات مثل «سلام فرمانده» ثابت کرد اگر ذائقه و ابزار و نگاه تحولی را در تولیدات مذهبی داشته باشیم، زمینه وجود دارد و باید تلاش کنیم مجموعه‌های فرهنگی به ابزار روز و اولویت‌ها تجهیز شوند.»عضو شورای راهبردی مکتب‌الصادق در ادامه تصریح کرد: «ما روز‌به‌روز با تلاش‌هایی برای نا امید‌کردن یک ملت مواجه هستیم. تلاشی که برای نادیده‌گرفتن دستاورد‌های بزرگ انقلاب و بزرگ‌نمایی مخاطرات شکل می‌گیرد. باید افق نرم‌افزاری و تحولی را در هیئت‌ها شاهد باشیم و تغییر نگرش‌ها را باید در هیئت‌ها و مکتب‌الصادق اجرا کنیم و ان‌شاءالله پرچم‌دار اتفاقات تحولی باشیم.»