سری ایکس یا سری اس؟ فعلا مسئله این است!
طراحی کلی و شکل ظاهری مایکروسافت در نسل جدید کنسولهای بازی، این بار با دو کنسول متفاوت وارد عرصه رقابت با سونی و نینتندو شده است. در کنار کنسول ایکس باکس سری ایکس که با لقب «قدرتمندترین کنسول خانگی دنیا» معرفی شد، کنسولی دیگر به نام ایکس باکس سری اس نیز وجود دارد که با […]
تاریخ انتشار:
01:46 - سه شنبه 1401/06/1
مدت زمان مطالعه: 5 دقیقه
طراحی کلی و شکل ظاهری
مایکروسافت در نسل جدید کنسولهای بازی، این بار با دو کنسول متفاوت وارد عرصه رقابت با سونی و نینتندو شده است. در کنار کنسول ایکس باکس سری ایکس که با لقب «قدرتمندترین کنسول خانگی دنیا» معرفی شد، کنسولی دیگر به نام ایکس باکس سری اس نیز وجود دارد که با قیمت وسوسهانگیز خود، بههیچوجه نمیتوان آن را نادیده گرفت. در این مقاله قصد داریم تا با بررسی و مقایسه این دوکنسول نسل نهمی مایکروسافت، شما را هر چه بیشتر با ویژگیها، مشخصات سختافزاری، قیمت و… هر یک از آنها آشنا کنیم تا کار بسیار راحتتری برای خرید کنسول ایکس باکس سری ایکس یا ایکس باکس سری اس، داشته باشید.برخلاف سونی که کنسول نسل نهمیاش را با ظاهرینسبتــا عجیــب و منحصــربهفــرد روانــه بــازار کــرد، مایکروسافت روند کاملا متفاوتی را در پیش گرفت و طراحی مینیمالیستی و سادهای را برای ایکس باکس سری ایکس انتخاب کرد؛ مکعب مستطیلی خوشرنگ، خوشساخت و بسیار شیک که یک کیس کامپیوتر کوچک را تداعی میکند. کیس کوچکی که با ابعاد۳۰ در ۱۵ در ۱۵ سانتیمتر میتواند بـدون ذرهای مزاحمت درکنار یا زیر تلویزیون شما قرار بگیرد و با قــدرت هرچــه تمامتــر به اجــرای بــازیهــا بپــردازد. یک پورت USB 3,2 به همراه درایو بلوری و دکمه همگامسازی کنترلر و دکمه روشنکردن کنسول، در بخش جلویی قرار گرفتهاند.دو پورت یو اس بی دیگر بـه همراه خروجی HDMI، محل اتصال کابل برق و درگاهی برای افزایش حافظه داخلی کنسول پورتهای پشتی کنسول ایکس باکس سری ایکس را تشکیل میدهند. هرچند مایکروسافت تأکید کرده که کاربران میتوانند کنسول ایکس باکس سری ایکس را هم بهصورت افقی و هم بهصورت عمودی درکنار تلویزیون خود قرار دهند؛ اما تمامی شواهد نشان میدهد که از دید تیم طراحی مایکروسافت، کنسول بهتر است بهصورت عمودی قرار بگیرد. از طرفی مایکروسافت در قسمت زیرین کنسول پایهای را تعبیه کرده که از لیزخوردن کنسول روی سطوح مختلف در صورت قرار گرفتن عمودی جلوگیری میکند.در مقابل، کنسول ایکس باکس سری اس واقعا ابعاد کوچکی دارد. ۶,۵ در ۲۷,۵ در ۱۵,۱ سانتیمتر ابعاد این کنسول است که با هر معیاری کنسولی کوچک محسوب میشود.وزن سری اس نیز یک کیلوگرم و ۹۳۰ گرم است. برای مقایسه بد نیست بدانید که سری ایکس وزنی معادل ۴,۴ کیلوگرم و پلیاستیشن ۵ معادل ۴,۵ کیلوگرم دارد. در پشت کنسول هم پورت پاور، پورت شبکه، دو پورت USB 3,1 نسل اول، پورت HDMI 2,1 و محل قرار گرفتن کارت حافظه SSD اکسترنال دیده میشود. کنسول ایکس باکس سری اس را نیز میتوانید هم بهصورت افقی و هم بهصورت عمودی در مکانهای مختلف قرار دهید و تنها باید توجه داشته باشید که جلوی فن تهویه هوای کنسول گرفته نشود. بهطورکلی، طراحان مایکروسافت در طراحی سری اس، همان زبان مشترک طراحی سری ایکس را در پیش گرفتهاند؛ کنسولی با ظاهری بسیار شیک و ساده که بهراحتی میتوان آن را در کنار میز تلویزیون یا مانیتور قرار داد و از بازیکردن با آن، لذت برد.
قدرت سختافزاری
ایکس باکس سری ایکس از 8 هسته Zen 2 بهعنوان پردازنده مرکزی خود استفاده میکند؛ پردازندهای که میتواند هر ۸ هسته خود را بـا فرکانس پایدار ۳,۸ گیگاهرتز به کار بگیرد؛ همچنین این کنسول در زمینه پردازشهای گرافیکی، بهکمک معماری RDNA 2
پیشرفت فاحشی درمقایسه با نسل گذشته تجربه میکند. از طرفی ایکس باکس سری ایکس بهلطف حافظه SSD پرسرعت خود برای آمادهبهکارشدن از حالت خاموشی کامل، تنها به ۸ ثانیه زمان نیاز دارد؛ درحالیکه این فرایند برای ایکس باکس وان ایکس، اندکی کمتر از یک دقیقه بهطول میانجامد. گذشته از سرعت Boot سریع، بارگذاری بازیها نیز بسیار سریعتر از گذشته صورت میگیرد؛ بهعنوانمثال بارگذاری بازی سنگینRed Dead Redemption 2 روی کنسول نسل نهمی مایکروسافت بهجای چندین دقیقه، به حدود ۴۰ ثانیه زمان نیاز دارد. در حال حاضر کنسول نسل نهمی ایکس باکس سری ایکس با یک ترابایت حافظه SSD به فروش میرسد که از این مقدار حافظه، ۸۰۲ گیگابایت در دسترس کاربر برای نصب بازی قرار دارد. راهکار مایکروسافت برای ارتقای حافظه، کارتهای یک ترابایتی شرکت سیگیت است که بهصورت اختصاصی برای کنسولهای نسل نهمی ایکس باکس طراحی شدهاند و هماکنون با قیمت حدود ۲۲۰ دلار بهفروش میرسند. در سمت دیگر، با مقایسه سختافزاری سادهای متوجه میشوید که ایکس باکس سری اس بهمراتب قویتر از ایکس باکس وان اس است. حافظه ذخیرهسازی SSD، تراشهای با معماری کاملا جدید و حافظه گرافیکی بیشتر، بهسادگی کنسول اقتصادی نسل نهمی مایکروسافت را در جایگاه بهتری قرار میدهد. ایکس باکس سری اس قابلیت اجرای بازیها را با وضوح و نرخ بالغ بر 1440p و ۱۲۰ فریمبرثانیه دارد؛ درحالیکه کنسول وان اس بازیها را با وضوح و نرخ بالغبر Full HD و ۶۰ فریمبرثانیه اجرا میکرد؛ البته سری اس امکان آپاسکیلکردن بازیها بهوضوح 4K را هم دارد. ظرفیت ۵۱۲ گیگابایتی حافظه ذخیرهسازی ایکس باکس سری اس از وان اس کمتر است؛ اما حافظه SSD بهمراتب عملکرد سریعتری در مقایسه با HDD دارد؛ تفاوت را زمانی احساس خواهید کرد که بازیهای ایکسباکس وان را روی هر دو کنسول اجرا کنید. ایکس باکس سری اس از دیسک پشتیبانی نمیکند و تنها خرید دیجیتالی بازیها روی این کنسول در دسترس خواهد بود. مایکروسافت با حذف دیسک از روی سری اس، خرید کنسول نسل نهمی با قیمت کنسول نسل هشتمی را امکانپذیر کرده است. از آنجاییکه ایکسباکس سری اس از هارد اکسترنال پشتیبانی میکند، میتوانید بازیهای ایکس باکس وان و بازیهای ایکس باکس ۳۶۰ را از روی هارد اکسترنال اجرا کنید و حافظه SSD کنسول را برای اجرای بازیهای نسل جدید خالی بگذارید؛ البته از ۵۱۲ گیگابایت حافظه SSD کنسول، ۳۶۴ گیگابایت در دسترس کاربر قرار دارد.
قیمت حافظه SSD اکسترنال کنسولهای نسل نهمی مایکروسافت هم بهدلیل ماهیت سفارشیسازیشدهشان، زیاد است و پیشنهاد میشود از حافظه SSD کنسول فقط برای تجربه بازیهای نسل جدید استفاده کنید. هر دو کنسول ایکس باکس سری اس و سری ایکس از تکنولوژی رهگیری پرتو و HDMI 2,1 پشتیبانی میکنند و برهمین اساس از قابلیتهای Variable refresh rate و Auto Low Latency Mode برخوردار هستند. ایکس باکس سری اس بهصورت خاص از شتابدهنده سختافزاری برای صدا برخوردار است که با نام Audio Ray Tracing شناخته میشود. این فناوری زمانیکه با Ray-Tracing گرافیکی ترکیب میشود، کیفیت صدای بازی را در محیطهای مختلف بهبود میبخشد تا بازیکنان در جریان بازی حس بهتری داشته باشند.
Smart Delivery
بعضی از بازیهای فعلی، برای هر دو نسل هشتم و نهم کنسولهای ایکسباکس وجود دارند. ویژگی Smart Delivery به کاربران اجازه میدهد تنها بـا یکبار خریداریکردن بازیها، آنها را روی هر دو نسل آخر ایکسباکس اجرا کنند. برای مثال میتوان با خرید دیسک بازی سایبرپانک ۲۰۷۷، دیسک را روی کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس و همچنین ایکسباکس وان اجرا کرد و نیازی به داشتن نسخههای جداگانه برای هر نسل از کنسولها نیست.
Auto HDR
کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس میتوانند بازیهایی که از تکنولوژی HDR برای بهبود رنگهای تصاویر خود استفاده نمیکنند را با این تکنولوژی به نحو بسیار زیباتری اجرا کنند. نکته قابلتوجه اینکه برای اعمال قابلیت Auto HDR نیازی به دخالت توسعهدهندگان بازی نیست و حتی میتوان از این قابلیت برای بازیهای نسلهای قبلی نیز استفاده کرد.
قیمت
مشخـص اســت کــه کنســول پــرچــمدار مـــایکــروســــافــت در نســل نهـــم، یعنـــی ایکس باکس سری ایکس، با توجه به دارابودن سختافزاری قدرتمندتر، قیمتی بیشتر از کنسول ایکس باکس سری اس خواهد داشت؛ درحالیکه ایکس باکس ســـری اس بــا قیمـــت وســوســهانگیــز و اقتصادی 299 دلار عرضهشده، کنسول ایکس بــاکس ســری ایکــس بـــرچســـب قیمتی 499 دلاری (برابر با قیمت کنسول پلی استیشن 5 استاندارد) را روی خود میبیند.
نظر نهایی
مایکروسافت با کنسولهای جدیدش دو گزینه مختلف را پیشروی کاربر قرار میدهد؛ ایکس باکس سری ایکس برای افرادی که میخواهند بازیها را با وضوح 4K و نهایت کیفیت بازی کنند و ایکس بــاکس ســری اس بــرای کســانی کــه میخواهند بدون هزینه زیاد، بازیهای نسل جدید را با وضوح Full HD یا 1440p تجربه کنند. پس ایکس باکس سری اس و ایکس باکس سری ایکس دو بازار متفاوت را هدف گرفتهاند. بازیکنان حرفهای که برای بازیکردن هزینه میکنند و قطعا تلویزیون 4K با نرخ فریم ۱۲۰ هرتز دارند به سمت ایکس باکس سری ایکس میروند و افرادی که تلویزیون 4K ندارند و نمیخواهند پول زیادی هزینه کنند، ایکس باکس سری اس را برمیگزینند.
از طرفی کنسول سری اس، دستگاهی کاملا نسل نهمی است که در حال حاضر تقریبا میتوان آن را با پرداخت هزینه یک کنسول نسل هشتمی تهیه کرد. سرویس گیمپس، عملکرد بیسروصدا و بسیار سریع، ظاهر زیبا و کوچک، معماری سختافزاری کاملا نسل نهمی و قیمتی بهمراتب کمتر نسبت به سری ایکس، پیشنهاد این کنسول را به کسانی نمایشگر با رزولوشن 4K ندارند یا قصد ندارند که حافظه داخلی خود را با انواع و اقسام بازیهای AAA پر کنند، بسیار راحت میکند. از طرف دیگر، اگر میخواهید هر چه سریعتر وارد نسل نهم شوید اما نمیخواهید که هزینه بسیار زیادی را پرداخت کنید، سری اس شاید تنها انتخاب شما باشد. حتی میتوان از این کنسول بهعنوان کنسول دوم استفاده کرد و بازیهای انحصاری مایکروسافت را که در نسل هشت از دستدادهاید، بهراحتی روی آن تجربه کنید. سری اس به همراه یک اشتراک گیمپس، سریعترین و ارزانترین راه برای ورود به نسل نهم بازیهای ویدئویی است.