همین چندوقت پیش بود که فردی که از برخی از این حیوانات در خانه خود نگهداری میکرد و دچار حادثه شده بود، خبرساز شد. علاوه بر سگ و گربه، امروزه نگهداری از برخی دیگر از حیوانات همچون سنجاب و راکن و… رواج پیدا کرده است؛ خرید و فروشی که با حاشیه سود بسیار همراه است و البته آسیبهایی را هم برای خود حیوان و هم برای انسان به همراه دارد و حقوق هر دو را بهخطر میاندازد. همین موضوع هم باعث شده است که در بسیاری از کشورها قوانینی برای نگهداری از حیوانات وضع شود. سپهر سلیمی، فعال حقوق حیوانات، در این باره در گفتوگو با «اصفهانزیبا» با اشاره به اینکه همزیستی انسان با حیوان قــدمـت صــدهزارســاله دارد، میگــویــد: «انسانها درطول تاریخ از حیوانات بهرهبرداری یا سوءاستفاده کردهاند؛ البته در زمانهای گذشته افراد در روستاها و فضاهای بسیار بزرگ که جای مناسبی برای نگهداری از حیوانات بود، زندگی میکردند؛ درحالی که امروزه این فضا کاهش یافته و تنگتر شده است.»این دوستدار محیطزیست تصریح میکند: «در قدیم افراد از حیوانات بهمنظور پاسبانی از اموال و دام و… خود نگهداری میکردند؛ درحالی که اکنون نگهداری از حیوان بیشتر ابعاد روانی و عاطفی پیدا کرده است و افراد آنها را بهعنوان همدم انتخاب میکنند.»
نگهداری حیات وحش خلاف حقوق حیوانات است
این فعال حقوق حیوانات با اشاره به نگهداری برخی از حیوانات وحشی در منــازل مسکــونی و امــلاک شخـصــی میافــزاید: «این موضوع کــاملا خــلاف حقـوق حیوانات است؛ چرا که در این صورت هم حیوان آسیب میبیند و هم جان انسان به خطر میافتد؛ زیرا این حیوانات از طبییعت جدا شدهاند و اصلا امکان همزیستی با انسان را ندارند؛ اما سوءاستفادهکنندگان و قاچاقچیان از این فرصت استفاده میکنند.»سلیمی در ادامه بخشی از سخنانش با اشاره به اینکه نگهداری از حیات وحش از نظر اخلاقی و انسانی و محیطزیستی نادرست است، تصریح میکند: «برای مثال، اکنون در شمال راکن خرید و فروش میشود؛ درحالی که این گونه اصلا بومی ایران نیست و برای حیوانات دیگر بسیار آسیبزاست و جان آنها را به خطر میاندازد. سایر حیواناتی مثل پلنگ و… نیز در برخی از مناطق خرید و فروش میشوند و عملا سلامتی انسانها را به خطر میاندازند.»او با بیان اینکه حیات وحش نباید به هیچعنوان خرید و فروش شود، تأکید میکند: «نگهداری از حیواناتی همچون سگ و گربه نیز نیازمند فراهمبودن یک سری از شرایط است؛ مثلا افراد باید دارای فضای کافی برای نگهداری از آنها باشند. اگر قرار است کسی از این حیوانات نگهداری کند، نباید آنها را خریداری کند؛ زیرا این نیز تسهیلکننده مسیر تجارت حیوانات است که سالانه منجر به تولید و تکثیر میلیونها حیوان میشود. افراد باید حیوانات را از مراکز یا پناهگاههایی که امکان واگذاری دارند، تحویل بگیرند.»
مراکز تولهکشی سگها باید بسته شوند
این فعال حقوق حیوانات با اشاره به اینکه کشورهای دیگر برای نگهداری از حیوانات قوانینی را وضع کردهاند، میگوید: «برای مثال، نگهداری از سگها در برخی از آپارتمانها ممنوع است و وقتی کسی خانهای را میخرند یا اجاره میکنند، امکان حضور در این آپارتمانها را ندارند. یا اینکه حتما در محیطهای عمومی باید آنها را با قلاده بیرون بیاورند. برخی از سگها نیز باید گواهی رفتار داشته باشند؛ زیرا ممکن است رفتارهای خشن از خود بروز بدهند و سلامتی شهروندان را به خطر بیندازد؛ پس باید قوانینی برای نگهداری از سگ وضع شود.»به گفته او، اکنون مراکز تولهکشی سگ همه جا وجود دارد. درقهدریجان سگهای نگهبان قیمتهای نجومی حدود 100 میلیون تومان دارند و درآمد دامپزشکان در آنجا نیز بسیار بالاست. » سلیمی تأکید کرد: «باید جلوی این موضوع گرفته شود و این مراکز بسته شوند. از سوی دیگر هیچ حیوانی از خارج به کشور وارد نشود.»