به گزارش اصفهان زیبا؛ سالهاست که مجالس و هیئات اباعبدالله برپا میشود. هر زمان به فراخور خود این مجالس دایر میشدند. مجالس اباعبدالله همیشه مخاطب خود را دارند و عاشقان همواره حضور در این مجالس را مغتنم میدانند؛ برپاکنندگان مجالس نیز همواره در پی انتقال بهتر مفاهیم به مخاطبان و علاقهمندان به چنین برنامههایی هستند.
انتقال مفاهیم در هر دوره و زمانه به گونهای بوده و اکنون به بهترین و پیشرفتهترین حالت خود رسیده است؛ تا جایی که فردی میتواند بدون حضور فیزیکی در هیئت از آن مراسم بهره و حظ کافی ببرد. یکی از ابزارهایی که این فرصت را برای عاشقان روضه ارباب فراهم کرده، دوربین است و تصویربردار که نقش مهمی در ماندگاری تصاویر دارد.
امروزه بسیاری از هیئات برای تأثیر بهتر محتوای برنامه خودشان از ضبط تصاویر استفاده میکنند. تصویربرداران کسانی هستند که با مهارت خویش در انتقال این مفاهیم نقش مؤثری دارند؛ همچنین حضور و فعالیت تصویربرداران هیئات و مجالس مذهبی فرصت خوبی برای آنها ایجاد میکند، فرصتی که در ارتقای هیئت نیز نقش مؤثری دارد. درواقع میتوان گفت اینجا هیئت و تصویربردار یک بهره مشترک بردهاند؛ چه ازنظر مادی و چه ازنظر مذهبی.
خودم را در هیئت محک زدم
مجتبی نصر از شروع و ادامه فعالیتش در تصویربرداری هیئت میگوید
هیئت ما از ابتدا برنامهای برای تصویربرداری از مراسم و هیئت نداشت. چند سال گذشت تا برای اولینبار تصمیم به تصویربرداری از مراسم محرم گرفتیم. برای این کار یک تیم تصویربردار از بیرون مجموعه برای این کار دعوت شدند. در آن سال مخاطبان برنامه استقبال خوبی از این کار نشان دادند. فیلمها و تصویرهایی که از هیئت تهیه میشد، موردتوجه قرار گرفت؛ به همین دلیل تصمیم به ادامه تصویربرداری و ضبط برنامهها گرفتند. در آن زمان چند نفر از افراد مجموعه در این زمینه تواناییهایی داشتند؛ البته خیلی حرفهای نبودند، اما میتوانستند از پس کار بربیایند. زمانی که دوستان برای ضبط و تصویربرداری مراسم شروع به کار کردند، من هم به این فعالیت علاقه داشتم و کنار آنها شروع کردم به یادگرفتن. بااینکه با دوربین و تصویربرداری آشنایی نداشتم و کار نکرده بودم، در گفتوگوهایشان شرکت میکردم، به حرفهایشان گوش میدادم و به بهانه کمککردن در کنارشان شاگردی میکردم.
پس از مدتی مجموعه برای اعضای خود یک دوره مقدماتی آموزش تدوین فیلم برگزار کرد. با شرکت در این کلاس فعالیتم درزمینه تصویربرداری با تدوین فیلم آغاز شد. یک سال محرم برای مراسم هیئت پیشنهاد دادم خلاصه سخنرانیها را آماده کرده و هر شب خلاصه سخنرانی شب قبل را در ابتدای برنامه پخش کنیم. قبل از این، تصویربرداری فقط برای پخش مراسم در قسمت خانمها انجام میشد. این پیشنهاد باعث شد در آن سال ده روز محرم درگیر آمادهسازی خلاصه سخنرانیها باشم. در آن زمان آنقدر حرفهای نبودم؛ به همین خاطر تدوین و آمادهسازی خلاصه سخنرانیها تماموقت من را میگرفت؛ البته با عشق و علاقه این کار را انجام میدادم.
فعالیت من بهطور رسمی از همان سال شروع شد، شروعی که در مرکز مدرس با ایجاد زمینه برای آغاز فعالیت تصویربرداری من با یک فرصت خوب رقم خورد. پس از آن تصمیم گرفتم در این زمینه استعدادم را پرورش دهم؛ البته علاقه من از ابتدا به تصویربرداری بیشتر از تدوین بود. این شد که در یک کلاس عکاسی ثبتنام کردم و یک دوربین عکاسی خریدم. پس از آنکه کارکردن با دوربین و عکاسی را یاد گرفتم، به سراغ تصویربرداری رفتم و در این زمینه فعالیتم را ارتقا دادم. از آن زمان توفیق تصویربرداری از مراسم هیئت مجموعه در کنار بقیه دوستان نصیبم شد.
فرصتی که حضور در مجموعه نصیب من کرد این بود که توانستم تواناییام را محک بزنم؛ اینکه اصلا از پس چنین کاری برمیآیم یا نه. امکاناتی که در این زمینه مجموعه در اختیار بنده قرارداد، باعث شد بتوانم با کمترین هزینه استعداد و علاقهام را شکوفا کنم. علاوه براین، پیشرفت و حضور من در عرصه تصویربرداری منجر شد بتوانم خارج از مجموعه در این زمینه فعالیت داشته باشم و کسب درآمد کنم. اینکه من برای هیئت و برنامههای مجموعه فعالیت میکردم، باعث شد هیئات و مجموعههای دیگر نیز برای تصویربرداری از من دعوت کنند. در کنار مجموعههای فرهنگی و مذهبی فرصتهای کاری و پروژههای خوبی به من پیشنهاد شد که همه آنها از لطف امامحسین(ع) و اعتماد مرکز فرهنگی شهید مدرس به من رقم خورد.
فرصتها از هیئت برایم آغاز شد
مهدی شانه از چگونگی حضورش در هیئت اباعبدالله و ادامه این مسیر میگوید
چند سال پیش در یک دفتر تبلیغاتی مشغول به فعالیت بودم. در آن زمان، کارم را با امور پشتیبانی شروع کردم؛ برای مثال، برای شهرداری و سازمانهای دیگر کارهایی از قبیل نصب و تجهیز دوربینها را انجام میدادیم. قبل از برنامهها و جشنها در محل حاضر میشدیم و اینطور کارها را انجام میدادیم؛ البته این برای شروع بود و کمی که گذشت، فیلمبرداری یاد گرفتم.
چند سال درزمینه فیلمبرداری با دوربین ثابت برای همایشها و برنامههای شهرداری یا کارگاههای مختلفی که برگزار میشد، فعالیت کردم. چند سالی در این زمینه کار کردم و در کنار آن بهعنوان فیلمبردار یا دستیار تصویربردار در امور تبلیغاتی نیز فعالیت داشتم. در آن زمان فیلمبرداریها و تیزرهای تبلیغاتی مثل الان رونق نداشت. اینگونه تصویربرداری در سالهای اخیر موردتوجه قرار گرفته است. تلاش کردم با تغییر ذائقه رسانه، خودم را بهروز کنم و شیوه کارم را ارتقا دهم.
درزمینه فیلمبرداری تبلیغاتی مهارت بیشتری کسب کردم و در این عرصه نیز به فعالیت پرداختم. فعالیت من درزمینه تصویربرداری بهطور عادی ادامه داشت. حدود سه سال پیش به یکی از دوستانم که با یکی از کارگردانهای صداوسیما در ارتباط بود، نمونه کارهایم را نشان دادم. این ارتباط، بهعلاوه کار حرفهای و خوبم منجر شد برای اولینبار برای تصویربرداری از یک برنامه در عید غدیر دعوت شوم. حضور آن کارگردان در هیئت فدائیان حسین باعث شد همان سال برای تصویربرداری از مراسم محرم این مجموعه نیز دعوت شوم و کل دهه اول محرم در هیئت فدائیان حسین تصویربرداری کنم.
از آن به بعد هرسال ایام محرم و فاطمیه یکی از تصویربرداران هیئت فدائیان حسین هستم و عید غدیر هم از برنامههای غدیریه دیانی تصویربرداری میکنم. یکی از فرصتهایی که تصویربرداری از هیئت فدائیان حسین برای من فراهم کرد، حضور در تیم فیلمبرداری و پخش زنده مراسم این هیئت از شبکه افق بود.این فرصت از حدود دو سال پیش برایم فراهم شد. فرصت دیگر، دعوت صداوسیما برای تصویربرداری از تجمعها و برنامههای مردمی در سطح شهر بود که در جایگاه خود مجال بسیار خوبی فراهم شد. جدای از موقعیتهای کاری که گفته شد، حضور در هیئت و تصویربرداری از مراسم مذهبی بهشخصه برای من فرصت معنوی خوبی است.
من و بسیاری از دوستانی که تصویربرداری از مراسم هیئتها را انجام میدهیم، مانند خادمان برنامهها، بدون چشمداشت به این کار میپردازیم. همه ما میتوانیم در این فرصت جاهای دیگر کار کرده و هزینه دریافت کنیم؛ اما با عشق به امامحسین(ع) ضبط برنامهها را انجام میدهیم.
تصویربرداری در هیئت به دلیل شرایطی که دارد، مانند گرمی هوا واقعا کار سخت و طاقتفرسایی است که با عشق به آقا، سهل و دوستداشتنی میشود. جالب است بدانید بسیاری از دوستان تصویربردار هیئت در ایام محرم تماموقت به تدوین و آمادهسازی فیلمها مشغولاند و ممکن است حتی از خواب و امور روزانهشان بزنند؛ البته بنده به دلیل شرایط زندگیام نمیتوانم اینگونه باشم؛ اما همیشه به این دوستان غبطه میخورم. یکی دیگر از دلایل من برای تصویربرداری از مراسم مذهبی و هیئات فضای سالم این مجالس است. در فضای کاری ما ازنظر رفتاری و اخلاقی آسیبهای زیادی وجود دارد که احساس میکنم به مرور زمان ازنظر معنوی ممکن است من را تحتتأثیر قرار دهد.
حضور و فعالیت در این فضاهای سالم و معنوی هم روحم را جلا میدهد، هم برای من مایه افتخار است. برکت چنین کارهایی را در زندگیام بهخوبی دیدهام؛ علاوه بر این، صمیمیت و حس خوبی که از حضور در میان بچههای هیئت دریافت میکنم، انگیزهام برای فعالیت در این فضا را بیشتر میکند، انگیزهای که ورای انگیزههای مادی است. در کنار همه اینها وقتی میبینم با تصویربرداری و ضبط برنامههای مذهبی، بهخصوص روضه اباعبدالله مخاطب میتواند حس خوب بگیرد یا تماشای فیلم مراسم و برنامهها برای آنها حضور در هیئت را تداعی میکند، مزد کارم را میگیرم، مزدی که شیرینیاش تا آخر عمر برایم ماندگار است.
حرفهایها در تصویربرداری هیئتیها هستند
محمد رحیمی، مدیر تصویربرداری مجموعه فرهنگی باران از شروعی میگوید که با احساس نیاز بوده و حالا به پرورش نیرو رسیده است
چند سالی میشد که عضو مجموعه فرهنگی باران بودم. رشته تحصیلی و شغلم امور فنی و مهندسی بود و خیلی با فضای تصویربرداری آشنا نبودم؛ اما حدودا هشت سال پیش احساس کردم نیاز است در فضای مجازی تولید محتوا داشته باشم. این احساس نیاز از آنجا شروع شد که میدیدم بسیاری از مجموعهها و هیئتها در اصفهان و تهران محتواهای خوبی از برنامههایشان در فضای مجازی ارائه میدهند. یکی از نیازهای تولید محتوا، تصویربرداری خوب و حرفهای است.
بهصورت خودجوش اقدام به کسب تجربه و مهارت کردم. در بستر اینترنت و فیلمهای آموزشی موجود در آن چیزهایی یاد گرفتم. در آن زمان در اصفهان دورههای تدوین و فیلمبرداری بسیار محدود بود؛ البته استادان و بزرگان بسیاری در این زمینه کمک کردند تا توانستیم به سطح مطلوبی برسیم؛ مجموعه نیز ازنظر مالی برای تأمین تجهیزات کمکمان میکرد؛ تا جایی که در این زمینه حرفهای شدیم. در حال حاضر علاوه بر اینکه تصویربرداری برنامههای مجموعه بهصورت تخصصی و حرفهای بهعهده اعضای مجموعه است، بسیاری از نوجوانان مجموعه آموزشدیدهاند، حرفهای شدهاند و به فعالیتهای اقتصادی خارج از مجموعه مشغولاند.
این نوجوانان و جوانانی که در مجموعه باران تصویربرداری آموختند، بهصورت داوطلبانه و خودجوش با سایر مجموعههای فرهنگی همکاری کرده و درزمینه تصویربرداری مراسم و برنامههایشان کمک میکنند. لازم است بگویم در عرصه تصویربرداری، بچههای حرفهای اصفهان، هیئتیها هستند. درواقع بچههای هیئتی به دلیل تجربه بیشتری که دارند، فوقالعاده خلاق و پرانرژی هستند؛ اما ضعفی که در این زمینه وجود دارد، نبود فضای سالم و دور از حاشیه برای بسیاری از این بچههای مذهبی است. بالاخره این بچهها خط قرمزهایی دارند و در هر فضایی کار نمیکنند. خیلی خوب است اگر برای این دست امور در سطح شهر از این بچهها کمک بگیرند.