نگاهی به فعالیت‌های فرهنگ‌سرای سراج

چراغی برای فرهنگ یک محله

با قدم‌زدن در محله دهنو همان ابتدای ورودی محله یک فرهنگ‌سرای نوساز به نام سراج که زیر 10 سال است تأسیس شده با نما و قد و قامتش در میان خانه‌های قدیمی توجه هر رهگذری را به خود جلب می‌کند.

تاریخ انتشار: 22:10 - شنبه 1403/07/14
مدت زمان مطالعه: 4 دقیقه
چراغی برای فرهنگ یک محله

به گزارش اصفهان زیبا؛ با قدم‌زدن در محله دهنو همان ابتدای ورودی محله یک فرهنگ‌سرای نوساز به نام سراج که زیر 10 سال است تأسیس شده با نما و قد و قامتش در میان خانه‌های قدیمی توجه هر رهگذری را به خود جلب می‌کند. داخل حیاط فرهنگ‌سرا هم پر شده از گل و درخت‌های بلندقامت. وارد فرهنگ‌سرای سراج شدم؛ اما اتاقی به‌نام دفتر ثبت‌نام یا آموزش نداشت؛ چرا که آن‌ها همه اتاق‌های فرهنگ‌سرا را به فضای آموزشی اختصاص داده بودند و میز پذیرش داخل راهرو قرار گرفته بود. پرس‌وجو کردم و با مدیر فرهنگ‌سرای سراج، مرتضی علی اکبری، در رابطه با فرهنگ‌سرا به گفت‌وگو پرداختم.

استفاده از ظرفیت‌های محله

از علی‌اکبری خواستم تا از روزهای ابتدایی واگذاری فرهنگ‌سرا بگوید و او با وجود همه دغدغه‌ها و کارهای مختلفی که داشت با حوصله شروع به صحبت کرد: زمانی که فرهنگ‌سرا از شهرداری به ما واگذار شد دارای کلاس موسیقی کودک و یک کلاس ورزشی بود و فضای راکدی داشت و کلاس‌های آموزشی تبدیل به انباری شده ‌بودند.

او افزود: رویکرد ما برای رونق فرهنگ‌سرا استفاده از ظرفیت‌های محلی بود. فرهنگ‌سرای سراج در بافت محلی حاشیه شهر قرار دارد؛ به همین علت بسیاری از اساتیدی که قرار باشد از بیرون وارد محله شوند، ممکن است تمایل به حضور نداشته باشند و یا حضور در این مکان برای آن‌ها سخت باشد؛ به همین دلیل پس از سازمان‌دهی در قدم اول شروع به جذب نخبگان هنری، ورزشی و علمی در محله کردیم و با مراجعه خیلی خوبی از اهالی محل مواجه شدیم. در حال حاضر 90درصد از مربیانی که با آن‌ها کار می‌کنیم بومی محل هستند. این افراد در دانشگاه‌های خوب آموزش دیده‌اند و دارای مدرک مربیگری هستند.

فرهنگ‌سرای سراج، پرتوان در فعالیت‌های فرهنگی و هنری

مدیر فرهنگ‌سرای سراج سپس فعالیت‌های مختلفی را که در این چند سال داشتند این‌گونه تشریح کرد: محوریت حضور در فرهنگ‌سرا را در قالب چند دپارتمان تعریف کردیم. دپارتمان آسیب‌شناسی و مشاوره که زیرگروه دپارتمان خانواده است با 10 مشاور آسیب‌ها و نیازهای محلی را شناسایی می‌کنند و پاسخ‌گوی مردم محله در مسائل مختلفی که نیازمند مشاور هستند بودند. زمانی که نیاز‌های محله در این دپارتمان مشخص شد، ما متوجه شدیم که مردم نیازمند آموزش در چه حوزه‌ای هستند و نسبت به آن نیازها تعدادی کلاس برگزار کردیم.

در دپارتمان هنر در این سال‌ها تعدادی جشنواره برگزار کردیم که پایه این جشنواره‌ها براساس کلاس‌هایی بود که در دپارتمان‌ برگزار کردیم؛ چرا که کلاس‌هایی که در این دپارتمان برگزار کرده بودیم تعدادی خانم و آقا طبق آموزشی که دیده‌ بودند می‌توانستند در این جشنواره‌ها به رقابت بپردازند.
رادیو اردیبهشت فرهنگ‌سرای سراج، رادیو‌یی اختصاصی است که متناسب با مناسبت‌های مختلف برای مردم تولید محتوا انجام می‌دهد و مورداستقبال مردم قرار گرفته‌ است. استقبال مردم به دلیل بخشی از رادیو است که تاریخ و فرهنگ بومی محله دهنو را پوشش می‌دهد و بخش دیگر رادیو عمومی است.

در این کار بچه‌های گروه امتداد نوجوانی و بخش گویندگی، فن بیان و سخنوری دپارتمان هنر مسئولیت رادیو اردیبهشت فرهنگ‌سرای سراج را بر عهده گرفتند؛ همچنین هرسال نشست فصلی انجمن ادبی رویش را در فرهنگ‌سرا داریم.

علت برگزاری این نشست تعدد پاتوق‌های حاضر در فرهنگ‌سراست. یکی از این پاتوق‌ها پاتوق فرهنگ و ادب است که شاعر محلی، اکبر دهقان‌پور مسئول آن است. دهقان‌پور مدیریت این نشست ماهانه را در فرهنگ‌سرا به عهده دارد. در این نشست شاعران شعرخوانی می‌کنند.

در رابطه با شعر، جشنواره شعر رضوی محلی را هم برگزار کردیم و شاعران محلی در این جشنواره به اجرای برنامه پرداختند. از ابتدای ورود به فرهنگ‌سرا یک سینمای محلی راه‌اندازی کردیم. در این سینما از پخش خانگی و عمار اشتراک گرفتیم تا برخی از فیلم‌های درحال‌اکران در سینمای کشور را در فرهنگ‌سرا برای اهالی محله دهنو اکران کنیم.

دپارتمان ورزش، تربیت‌کننده قهرمانان کشوری

پس از دپارتمان هنر نوبت به دپارتمان ورزش رسید و علی‌اکبری توضیح داد: در دپارتمان ورزش، حرکات اصلاحی و تقویت عضلات که فعالیتی ورزشی و پزشکی است توسط پزشک متخصص برای کودکان و نوجوانانی که دچار مشکلات جسمی هستند انجام می‌شود؛ همچنین کلاس‌های ورزشی مختلف برای همه سنین در دپارتمان ورزش برگزار می‌شود. بچه‌های کاراته و تکواندو که عضو دپارتمان ورزش هستند در مسابقات استانی و کشوری شرکت کردند و دارای مقام‌های کشوری و استانی هستند.

دپارتمانی برای آموزش همه رده‌های سنی

مدیر فرهنگ‌سرای سراج در ادامه به دپارتمان علمی پرداخت و بیان کرد: در دپارتمان علمی با کمک معلمان مدارس کلاس‌هایی که دانش‌آموزان نیاز دارند، کلاس چرتکه، کلاس رباتیک برای کودکان و نوجوانان برگزار کردیم. آموزش قرآن،احکام و… را نیز برای بانوان برگزار کردیم.

کار نیک سراج برای دختران بهشت

علی‌اکبری در ادامه به تشریح اقدام فرهنگ‌سرا برای تعدادی از دختران دارای معلولیت جسمی پرداخت: زمانی که وارد محله دهنو شدیم متوجه شدیم 110 معلول جسمی و حرکتی در این محله وجود داردند که تعداد زیاد آن‌ها به دلیل تعدد ازدواج‌های فامیلی بوده ‌است. با یکی از دانشجویان روان‌‌شناسی محل و اساتید هنر برنامه‌ریزی کردیم تا برای این دختران کلاس‌های مختلفی به صورت رایگان برگزار کنیم. در این راستا انجمن دختران بهشت را برای این عزیزان تشکیل دادیم و هرهفته در خدمت آن‌ها هستیم.

مدیر فرهنگ‌سرا پس از معرفی برنامه‌های دپارتمان‌ها به سایر برنامه‌های فرهنگ‌سرا پرداخت و گفت: در کافه جریان، نوجوانان به کتاب‌خوانی و گفت و گو در رابطه با دغدغه‌هایی که دارند می‌پردازند. در انجمن تغذیه برای خانم‌ها و آقایان بالای 25سال هر هفته به مباحث مربوط به سلامت می‌پردازیم. نوجوانان در باشگاه کتابخوانی به تحلیل و گفت‌وگو در رابطه با کتاب‌ها به همراه دو روان‌شناس می‌پردازند.

کارگاه‌های مختلف روان‌شناسی از جمله نوجوان، فرزند پروری، زوجین و… را برگزار کردیم. برای ساختمان فرهنگ‌سرا گروهی از نوجوانان محله به نام گروه در امتداد نوجوانی را دوسال آموزش دادیم که این نوجوانان در امور فرهنگ‌سرا به ما کمک می‌کنند. این نوجوانان در هر زمینه‌ای که علاقه و توانمندی داشته باشند به صورت کارورزی فعالیت انجام می‌دهند؛ به عنوان مثال رنگ‌آمیزی قسمتی از ساختمان فرهنگ‌سرا و دکورسازی توسط نوجوانان صورت گرفته است.

استقبال از هنرمندان برای فعالیت

علی‌اکبری وجود فرهنگ‌سرا برای هنرمندان و هنرجویان را یک فرصت دانست و بیان کرد: محله دهنو دارای ظرفیت زیاد هنری است. تا قبل از حضور ما تعدادی آموزشگاه هنری در منازل وجود داشت که آسیب‌هایی را به وجود آورده‌ بود. دپارتمان آسیب‌شناسی و حضور فرهنگ‌سرا برای انجام فعالیت‌های هنری این مشکل را حل کرد. به هنرمندانی که نیازمند مکان برای انجام فعالیت‌های هنری هستند مکانی اختصاص دادیم. این هنرمندان اکنون در فعالیت‌های فرهنگ‌سرا نیز همکاری می‌کنند.

فرهنگ‌سراهای واگذارشده نیازمند کمک و توجهند

مدیر فرهنگ‌سرای سراج در پایان یک درخواست را مطرح کرد: ما فرهنگ‌سرا‌های واگذارشده تلاش می‌کنیم قدمی برای پیشرفت فرهنگ یک محله برداریم. خواهش می‌کنم مسئولان به دلیل واگذاری‌بودن مجموعه ما از همکاری و کمک خودداری نکنند.

برچسب‌های خبر
اخبار مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

- دیدگاه شما، پس از تایید سردبیر در پایگاه خبری اصفهان زیبا منتشر خواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد‌شد
- دیدگاه‌هایی که به غیر از زبان‌فارسی یا غیرمرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد‌شد

3 × یک =